majdnem minden ami ReTRo

Tomy - Space Turbo

2012/02/26. - írta: Сергей

...ismét a 80. A suliban láttam anno egy Tomy Turnin' Turbo Dashboard-ot (ADSR cikkét linkeltem be), persze az autók soha nem vonzottak, de az elektronikus kütyük mindig. Szóval majd meg őrültem, hogy nekem ilyen miért nincs (egyáltalán miért nem lehet itthon kapni?)? Kerestem róla ízelítőül egy képet a neten, őszintén szólva én sokkal jobbra emlékeztem (idővel minden megszépül, még az orosztanárnő is)... Ez egy 1983-as kiadású játék, elemes, mechanikusan működik és fényeffektekkel operál, ezen kívül zúg mint a nyavalyatörés (szóval mindenképpen jó dolog egy tizenéves fickó számára!). :-)


Na hát ilyenem nem lett (nem bántam amúgy, de most eszembe jutott, úgyhogy kerítek), de lett helyette egy Tomy Space Turbo, 1985-ös kiadású, szintén elemes (4 góliát az igénye), mechanikus, fényekkel és pokoli zúgással megáldva... Ha jól emlékszem Bécsben vették nekem, valamikor a 80-as évek második felében. Köszönet érte, tényleg kellemes órákat töltöttem el vele.  Zsenialitása az egyszerűségében rejlik, a játék élménye megfizethetetlen, adott idő alatt (mert fogy az energia) hány űrhajót tudsz kilőni (a sebesség fokozásával és jobb reflexekkel nyilván többet). :-)
 


Ma eszembe jutott, hogy kéne vele játszanom és vettem bele elemet, kipróbáltam. Hm... Erre nem emlékeztem, hogy ez még azt hiszem anno tönkre is ment?! :-P Soha nem volt még szétszedve, úgyhogy neki is álltam, hátha lesz belőle valami!

Hogy is működik ez a ketyere? Egy ügyes fogaskerék áttétel forgat egy átlátszó hengert, amin belül a joystick segítségével egy tengelyen jobbra-balra mozgathatunk egy lámpát. A lámpa fénye megvilágítja a hengerre ragasztott háttérrel megrajzolt fóliát és az látszik egy dianézőkben rendszeresített furcsa fehér plexi lapon (nem tudom hogy hívják). Van ezen kívül még egy energia (ha ez a végére ér, akkor megáll a menet) és egy találat számláló, valamit egy sebesség szabályzó. A joystick-on lévő tűz gomb segítségével egy másik műanyag sablont tudunk előcsalni, ami egy felvillanó piros lámpa fényét maszkolja, ezáltal háromszög alakú szaggatott "lézert" tudunk kilőni az utunkba kerülő űrhajókra.
(Kattanj a képekre a nagyobbért.)

 


Sajnos nem jutottam vele sokra, a mechanika azon része, amely a piros lámpa előtt mozgatja a műanyag maszkot megszorult és ha jól sejtem, akkor ezzel valamilyen összefüggésben a hengert sem forgatja meg. Ahhoz, hogy hozzá férjek a tényleges mechanikájához, (a sebesség szabályzón, a bekapcsoló gombon, a joystickon és a számlálón kívül) le kéne vennem a lámpát mozgató karokat és a komplett hengert is, mert alatta van a két csavar. Ezt azért nem tettem meg, mert a tengelyen két olyan gyűrű van, amit nem tudtam lehúzni (körömmel), fogóval eltörni meg nem akarom, akkor egyenlőre inkább vissza megy a polcomra. :-)

Az esélytelenek nyugalmával mondom, ha valaki javított már ilyen modellt sikeresen, akkor dobjon egy kommentet, érdekelnének a tapasztalatai (szeretnék játszani a sajátommal)!

Címkék: SpaceTurbo
3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szergitata.blog.hu/api/trackback/id/tr984205918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CodeKiller 2012.03.21. 08:34:33

Háát nem tudom, mennyire segít, de Ashen megszerelte a sajátját (az autósat):
www.ashens.com/post/10080683252/its-not-often-i-dismantle-something-for-my-own

illetve korábbi videójában bemutatta/tette tönkre :P
www.ashens.com/post/9750905923/ive-had-a-ton-of-people-e-mail-me-to-say-they-had

Сергей · http://szergely.sfblogs.net/ 2012.03.21. 15:47:12

@CodeKiller: ha jól értem a csávónak valami be volt szorulva és azért nem ment a ketyere... én sajna nem tudtam az a hengert levenni... (egyenlőre)

CodeKiller 2012.03.21. 21:06:35

Ha jó látom az utolsó képen van az az ominózus gyűrű, amivel nem sikerül boldogulni. A képek szerint az nem olyan kis gyenge műanyag, hanem valami rúgós-szerű anyag -- meg lehetne próbálni lepiszkálni csavarhúzóval a belsejének kifeszegetésével.
süti beállítások módosítása