majdnem minden ami ReTRo

Enterprise 1088Kb lépésről lépésre - Enterprise 1088Kb step by step

2016/11/11. - írta: Сергей

Most egy egészen rövid poszt fog következni, fényképekkel jól dokumentálva lépésről lépésre sorba vettem, hogy hogyan kell egy Enterprise gépbe (jelenleg beszerezhető egyetlen a RetroHQ gyártmány) 512Kb vagy 1024Kb-os memóriabővítőket beépíteni. Igazából erről már egyszer volt egy cikk, csak akkor nem fényképeztem végig minden fázist, na ez következik most.
Kezdjük rögtön ezzel a fotóval. Itt látható az alaplapi EXP2 csatlakozó kiosztása, pontosan olyan színekkel van feliratozva, mint a bővítővel rendszeresített Dupont csatlakozó vezetékeinek színkiosztása. Értelem szerűen azt a színű vezetéket kell majd a lapra a megfelelő pontra forrasztani (lehetőség szerint zárlat nélkül) amelyik jelölve van.

exp2.jpg

A számozás követi a galéria képeinek számozását:
1) Ez a csodálatos 2x512Kb PiggyBack belső bővítőnk (létezik belőle 512Kb változat is, ami ugyan az, csak egy ram IC-vel van szerelve), kicsit ijesztő, de nagyon jól használható hardver és nem utolsó sorban befér a gépbe.
2) Elvágjuk a papír borítású két szalagkábelt egy erősebb ollóval (mondjuk a konyhaival, amikor az asszony nem figyel oda, nehogy rikácsoljon).
3) Leforrasztjuk az alaplapra menő plusz GND kábelt, papagájfogó (a kombinált fogó is jó) segítségével kiszabadítjuk a gyári 64Kb-os bővítőt a 3db műanyag távtartó fogságából és felhajtjuk.
4) A műanyag borítású szalagkábelt átvágjuk csípőfogó segítségével.
5) Lehúzzuk a műanyag burkolatot a vezetékekről, ez azért fontos, mert ha elkezdjük pákával őket melegíteni, akkor egyrészt ráolvad, kellemetlen szagú lesz, másrészt egyben kivenni úgy sem tudjuk, csak vezetékenként.
6) A papír burkolatú szalagkábelnél szétvagdossuk a papírt, itt a melegítéskor előálló kellemetlen szagot nem fogjuk tudni megúszni, de ezt szintén csak szálanként tudjuk kiforrasztani, tehát ezt is muszáj megtenni.
7) Kiforrasztjuk és csipesszel kivesszük az összes vezetéket, figyelem az EXP1 vezetékei sodrottak, tessék nagyon figyelni arra, hogy minden vezetékdarab kijöjjön, a későbbi nehezen diagnosztizálható zárlatok elkerülése érdekében ez fontos. Kis segítség, az EXP1-nél egyetlen szomszédos lukgalván (vagy via, vagy luk ha így jobb) sincs galvanikus kapcsolatban a másikkal, ha nem mérünk szakadást (tehát vezet a szomszédra), akkor mi csináltunk zárlatot oda!
8) Kiforrasztó pisztoly vagy ónszívó és páka segítségével távolítsunk el minden felesleges ónt a lukakból.
9) Helyezzük be a hüvelysort a helyére és forrasszuk be minden lábát.
10) Vegyük szemügyre az EXP2-őt, itt 3 pin is galvanikusan kapcsolt, mert azok a földek GND, a Dupont csatlakozó beforrasztási sorrendje látható a poszt elején lévő képen.
11) A reset kapcsoló felöli oldallal kezdjük, forrasszuk be a fekete, fehér, szürke, lila, kék kábelt, a színsorrend  fontos.
12) Ha ez sikerült, akkor forrasszuk fel az EXP2 külső felére a zöld, sárga narancs, piros, barna kábelt is.
13) Tűzzük a tüskesorra a bővítőt és a Dupont kábelt tűzzük a helyére, igazából adja magát a sorrend, fekete a bal kézre eső első, a barna a jobb kéz felőli utolsó, ahogy a képen látszik! Ha nem jól tűzzük fel, a bővítőnk tönkre ugyan nem megy, de nem indul el!
14) a bővítőnk igazából előzetesen tesztelt, tehát bekapcsoláskor azt az eredményt kell látnunk, ami a képen szerepel, 1088Kb-ot, az az, 64Kb alaplapi grafikus ram + 1024Kb belső bővített memória összegét. Persze ez csak akkor igaz, ha a gépünkben van EXOS 2.4 EPROM, vagy használunk Retro Tauta gyártmányú SD Adaptert (akár REV 1.0-át, akár Premiumot).
15) A Dupont kábelt kunkorban tűzzük fel a bővítő széléhez legközelebb eső műanyag távtartóra, hogy összerakásnál ne akadjon, gyűrődjön stb. és gond nélkül vissza tudjuk tenni a felső burkolatot.

English summary:
be a patient please, i'm a busy ...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szergitata.blog.hu/api/trackback/id/tr6411949401

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása