majdnem minden ami ReTRo

Enterprise 1088Kb újra - Enterprise 1088Kb anew

2017/08/18. - írta: Сергей

Sebastian Kotek újra gondolta a RetroHQ gyártmányú 1Mb memória bővítőt, azért kell róla szót ejteni, mert kissé eltér a beszerelése mint a réginek. Az első látható különbség, hogy a címdekódolás, frissítés funkciót nem PAL végzi, hanem egy Xilinx IC. A különbség igazából az EXP2-ről jövő drótok csatlakoztatási sorrendjében van, három föld láb helyett csak egyet használunk.  Az alaplapi EXP2 csatlakozó kiosztása olyan színekkel van feliratozva, mint a bővítővel adott Dupont csatlakozó vezetékeinek színe. A fekete és fehér jelű föld ezúttal kimarad majd.

exp2.jpg
ram1mb.jpg


* Elvágjuk a papír borítású két szalagkábelt egy erősebb ollóval.
* Leforrasztjuk az alaplapra menő plusz GND kábelt, kiszabadítjuk a gyári 64Kb-os bővítőt a 3db műanyag távtartó fogságából és felhajtjuk.
* A műanyag borítású szalagkábelt átvágjuk csípőfogó segítségével.
* Lehúzzuk a műanyag burkolatot a vezetékekről, ez azért fontos, mert ha elkezdjük pákával őket melegíteni, akkor egyrészt ráolvad, kellemetlen szagú lesz, másrészt egyben kivenni úgy sem tudjuk, csak vezetékenként.
* A papír burkolatú szalagkábelnél szétvagdossuk a papírt, itt a melegítéskor előálló kellemetlen szagot nem fogjuk tudni megúszni, de ezt szintén csak szálanként tudjuk kiforrasztani, tehát ezt is muszáj megtenni.
* Kiforrasztjuk és csipesszel kivesszük az összes vezetéket, figyelem az EXP1 vezetékei sodrottak, tessék nagyon figyelni arra, hogy minden vezetékdarab kijöjjön, a későbbi nehezen diagnosztizálható zárlatok elkerülése érdekében ez fontos. Kis segítség, az EXP1-nél egyetlen szomszédos lukgalván sincs galvanikus kapcsolatban a másikkal, ha nem mérünk szakadást (tehát vezet a szomszédra), akkor mi csináltunk zárlatot oda!
* Kiforrasztó pisztoly vagy ónszívó és páka segítségével távolítsunk el minden felesleges ónt a lukakból.
* Helyezzük be a hüvelysort a helyére és forrasszuk be minden lábát.
* Vegyük szemügyre az EXP2-őt, itt 3 pin is galvanikusan kapcsolt, mert azok a földek GND, a Dupont csatlakozó beforrasztási sorrendje látható a poszt elején lévő képen.
* A reset kapcsoló felőli oldallal kezdjük, forrasszuk be szürke, lila, kék kábelt, a színsorrend  fontos.
* Ha ez sikerült, akkor forrasszuk fel az EXP2 külső felére a zöld, sárga narancs, piros, barna kábelt is.
* Tűzzük a tüskesorra a bővítőt és a Dupont kábelt tűzzük a helyére, a képen látható sorrendben. Ezúttal az 5V és GND a tüskesor jobb elejére került
* a bővítőnk előzetesen tesztelt, tehát bekapcsoláskor 1088Kb-ot, az az, 64Kb alaplapi grafikus ram + 1024Kb belső bővített memória összegét kell mutassa. 

Sebastian Kotek reconsidered the RetroHQ 1Mb memory expansion, so it has to be said, because it is slightly different to install from the old one. The first visible difference is that the adresse decoding and refresh function is does not do it a PAL, but also a Xilinx IC. The difference is actually in the order of the wires, what coming from EXP2, we use a single ground leg.  The layout of the EXP2 connector on the system board is labeled with colors such as the color of the Dupont wires supplied with the RAM Expander. Black and white GND will be left out this time.

* Cut the two ribbon cables on EPX1 and another two on EXP2 with a stronger scissors or pliers.
* Cut and desolder the GND cable on the motherboard.
* Unpack the factoryal 64Kb extension from the three plastic spacer.
* Remove the paper or plastic cover from the wires, this is important because when we begin to heat them will blur, smell unpleasant.
* Remove all this wires (30 pieces), use soldering iron and forceps.
* Remove any unnecessary tin from the hole.
* Insert the duble row female pin header into the motherboard EXT1, and solder all leg.
*Solder the Dupont cable into EXT2, the color order is important.
* Attach the extension to the the Dupont cable and pin header.
* Test the machine, 1088Kb on startup You must see Kb 1088, 64Kb embedded graphics ram + 1024Kb expanded memory must be displayed.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szergitata.blog.hu/api/trackback/id/tr3112759626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TomGibson 2021.02.07. 11:09:20

Is this available as a diy project so I can make it myself ?

Сергей · http://szergely.sfblogs.net/ 2021.02.14. 15:24:46

@TomGibson: hi! i think, all information is available in the enterprise forver forum ...

there are several versions of this extender.
süti beállítások módosítása