majdnem minden ami ReTRo

AMIGA 3000 alaplap élesztés - kondenzátor csere - alkatrész értékek

2016/10/28. - írta: Сергей

.. ismét rövid posztok fognak majd következni, főleg a Retro Tauta csoport rövid hírei - retro "szüttyögés" anyagából válogatva. Kicsit bővebben kitérve a fontosabb dolgokra, most 2 db AMIGA 3000 gép élesztésére, felújítására kapcsán.

kicsi_3k.jpg


Az AMIGA-ban rendszerístett kondenzátorairól általában:
Az AMIGA gépeknél a kondenzátorokkal két probléma szokott előfordulni. Az egyiket közismertnek gondolom, a másik nem biztos, hogy az. Tehát az első eset, hogy az SMD alkatrészes alaplapoknál idővel a kondenzátorok "folyadékszigetelése" elenged. Ezt általában nagyban elősegíti a hosszan tartó be nem kapcsolás és a tárolási környezet páratartalma. Tapasztalataim szerint a magas páratartalmú helyiségben tárolt alaplapok relatíve rövid idő alatt (10-en év) képesek rossz állapotba kerülni. Az elektrolit folyadék a lapra folyik és ott reakcióba lép a környezetben lévő anyagokkal, ez elsősorban a nedvesség, a por és a gyári folyasztószer maradványok, így a NYÁK lap vezető rétege oxidálódhat, szakadhat, illetve a kondenzátor kerül részleges, vagy tiszta zárlatba. Ennél az esetnél azért a tiszta zárlat ritka jelenség (ha van, akkor a NYÁK azon a része látványosan el van égve), szóval 20-30 gyors egymást követő bekapcsolással általában az ilyen alaplapok "bebikázhatóak", csak ez nem ajánlatos!
A második eset az, hogy a furatszerelt kondenzátorok egyszerűen kiszáradnak. Ez nem okoz NYÁK oxidációt, ellenben itt a tiszta zárlat állapot jóval gyakoribb, ami a kondenzátor által eredetileg védett alkatrészek erőteljes melegedését illetőleg halálát tudják okozni. Alkatrész szériák válogatják, hogy ez a jelenség mikor következik be, de tudjuk, hogy a C= az ég világon mindenen spórolt az AMIGA esetében.
Általánosságban azt lehet mondani, hogy SMD alkatrészes gépeknél az ismételt használatbavétel előtt érdemes gondolkodás nélkül komplett kondenzátor cserét végezni (végeztetni). Furatszerelt alkatrészes gépeken ez akkor esedékes, ha láthatóan problémák adódnak a működéssel, vagy az indulással.
Egy kondenzátort soha ne cseréljünk ki, ha már neki állunk, akkor egy füst alatt cseréljük ki az összes alu elkót!

Konkrétan a két AMIGA 3000-ről:
Az egyik retro party után kerültek el hozzám, kriminális állapotban (tyű ha 2013 év végén volt az is, cirka 3 évet ültem rajta... bocs Ratty). A gazdája bevallása szerint a sorsuk az évekig valakinél garázsban - sufniban hányódást követően további évekig lakásban állás volt. Az egyik gép fekete képpel (CPU hiba) a másik a koszosabb állapotú pedig hibás táppal (másikkal próbáltam le) sárga (órajel hiba), piros (KS rom hiba), fekete (CPU hiba) képernyővel jött. Mindkét alaplapon zölden virágzott a belső óra henger akkumulátorának környéke, alapos por volt bennük, a tápokban adott esetben 2-5 centis belesült por. A galériában található fotók nem képviselnek egy extra minőséget, de azért jól érzékelhető rajtuk a por és az olajos foltszerű aku kifolyás. Az alaplapokról leoperáltam az akkumulátorokat és (ezen lehet szörnyülködni is, aki akar) mosogatószer forró víz és fogkefe segítségével alaposan kimostam őket a mosogatóban. Különös tekintettel az aku folyadék kifolyással érintett részekre, hogy az akkumulátor sav (mások szerint lúg, de igazából ez mindegy is) maradéka is eltávozzon a lefolyóba. Száradást követően a foglalatos IC-ket kivettem és áttakarítottam a foglalatokat kontaktspray-vel. Itt szólok újra! A WD-40 autókban használatos olajos védőréteget képző spray, nem retro gépekben alkalmazandó dolog! A fekete képernyővel érkezett alaplap relatíve hamar volt éleszthető a tisztítás után.

A másik, amiről aztán a fényképek készültek továbbra is színes képernyős hibajelenséget produkált. Ezt tapasztalatból tudom, hogy ilyenkor 90% hogy a bejövő tápvonal szűrő kondenzátorai közül valamelyik (egy vagy több) kerül zárlatba és fogja meg a lapot (15-ös kép). Szóval az alaplap kondenzátor cserére várt. Mi ebben a bonyolult? Igazából semmi, 33db kondenzátort kell kibontani, lábait kiforrasztani, a galvanizált lukakból az ónt kitakarítani, helyére rakni az új alkatrészt és visszaforrasztani. A kondenzátorok lebontása még mindig papagájfogóval a legkönnyebb, furatszerelt alkatrésznél minimális az esély arra, hogy tönkre vágjuk a NYÁK-ot ezzel a manőverrel. Szóval attól bonyolult, hogy sok helyen nagyon nagy a járulékos hőveszteség. Igazából olyan rework station kéne nekem (egyenlőre lehetetlen küldetés, mind árban mind helyigényben, meg nem is néztem utána, hogy merre az annyi), ahol alulról felfűthető az alaplap pl. 70 fokra és alkatrész oldalról tudok rajta pákával dolgozni, vagy éppen fordítva. Úgyhogy szóri, de ez az alaplap is megvárta a ZD-915-ös kiforrasztó állomás beszerzését, ezzel már tudtam olyan egyenletes hőfokot biztosítani, amivel a galvanizált lukak takaríthatók voltak (lásd még AMIGA MÁNIA Magazin 04-es szám 16. oldalon A3000 élesztés cikkem lap közepén elhangzottak). Úgyhogy végül csak a helyére kerültek az új kondenzátorok (érték listáért lást galéria) és ezt követően pöccre indult az alaplap. Hiába az azonos REV, igazából alaplapja válogatja, hogy melyik AMIGA 3000 hajlandó elindulni daugther board nélkül. Ez a lap például nem volt hajlandó indulni nélküle, úgyhogy erre a körülményre majd gondoljon aki éleszti az alaplapját.

A vissza dobozolás megelőző utolsó teszt elvégzésénél bukott ki egy újabb hiba, a videó jel szétesett. Na fene, mi a baj? Kivettem a Denise IC-t és akkor láttam, hogy a lemezes foglalat olyan mértékben oxidálódott (hiába takarítottam le a maró anyag továbbra is dolgozott a foglalatban) hogy a 23 - 25 pinek mozgatásra a tövüknél kitörtek a foglalatból. Ezt a hibát eddig nem vettem észre. Kérdeztem Rattyt hogy mi legyen, azt mondta ne bontsak A500-ból 44 pines foglalatot (mert hogy itthon új nem kapható), hanem megfelelő a precíziós törhető hüvelysorból készített maszek is. Úgyhogy ezzel fejeződött be az alaplap felújítás, lehet fáradt voltam, de teljesen kiment a fejemből a VGA videó kimenő jel ellenőrzése (ami természetesen nincs), úgyhogy ezért ismételt szóri.

Még egy gondolat, mint említettem a tápegység teljesen halott volt. Ezt már több cikkben is írtam, hogy nem szívesen javítok tápot, hát most kivételt tettem. A tápegységben három 3300uF-os kisáramú kondenzátor nézett ki csúnyán, ezeket cseréltem ki. Így már volt rajta mérhető 5 és 12V, majd ezt követően egy PC táp ventilátora költözött bele, mert a gyári megadta magát az idő múlásának. A drótozást azért fotóztam le külön, mert a hőrezsugor csövek helyén irdatlan óncsomókkal összetaknyolt 3,5"-os eszközöket etető kábeltákolmány volt. Erről úgy ítéltem meg, hogy lefelezem és egy konszolidáltabb verzió lett belőle, ami jól funkcionál.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szergitata.blog.hu/api/trackback/id/tr6011845611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása