majdnem minden ami ReTRo

AmiCon Anniversary 30 - avagy 30 éves az AMIGA

2015/07/14. - írta: Сергей

amicon.png
Aki követi a ReTRoTauta blogot (vagy a kapcsolódó facebook csoportot) az tudja, hogy minden évben nagy örömmel várom az AmiCon névre keresztelt AMIGA találkozót! Pontos időpontra nem emlékszem, de úgy öt éve rendszeres látogatója lettem ennek a Lázi (GuruTeam) által szervezett retro találkozónak. Az idei első AmiCon-nak külön apropója is adódott, 1985 júliusában jelent meg a Commodore AMIGA 1000-es modellje. TEHÁT 30 ÉVES LESZ AZ AMIGA! :-) Hitted volna, hogy ennyire öregszünk? Igen, a rajongásunk tárgya, a "barátnő", a szeretett AMIGA egy cseppet sem öregedett az elmúlt három évtized alatt!!!
A kerek évfordulóra tekintettel az AmiCon nem a megszokott szűk körű családias légkörben került megrendezésre (Lázyéknál), hanem Budapesten a Csokonai Művelődési Központban kapott helyet. Budapesten legyen, meg ugye többen elférjenek, meg komolyabb infrastrukturális háttér stb. stb.. A szervezést Adsr (mz/x - Los Angeles Lamers) és Sakman (GuruTeam) kollégáknak köszönhetjük meg! Ejtsünk egy pár szót erről a szervező munkáról, a hivatalos AMIGA fórumon és a facebook-on is nyomon lehetett követni ennek mozzanatait. Nem kevés szaladgálás, idegeskedés és fáradozás van a rendezvény mögött. Már ahhoz képest, hogy nem mindennapi, hanem 30. születésnapról volt szó, ami minden hazai AMIGÁs közös öröme kellene hogy legyen. Számomra érthetetlen az, ahogy sok régi AMIGÁs arc (hardveres, szoftveres, jellegzetes figurák) elzárkózott a közreműködéstől (pedig színesedett volna általuk az egyébként sem unalmas program kínálat, mindenki örömére) ...  Az AMIGÁs tábornak (még mindig elég jelentős létszámra rúg) illett volna lehetőségeihez képest aktívabban hozzá állni ehhez a dologhoz (akár azzal, hogy odalátogat). Úgy tűnik a 2009-2010-es általános retro fellángolás alábbhagyni látszik. Tudom, hogy dumálni könnyű... Éppen ezért nem csak dumálok erről. Egy mázsa vasat vittem magammal a találkozóra. AMIGA 2000-et, AMIGA 3000D-t és AMIGA 4000D-t gyömöszöltem be az autóba, utaztak velem a szülinap kedvéért 40Km-ert, álltak üzembe és az érdeklődők rendelkezésére a Csokiban. Ennyit igazán meg tudtam tenni az ügy érdekében és jól tettem! Így (kivéve AMIGA 2500-ast ami kuriózum) minden "barátnőből" volt működő, nyomkodható példány. Úgyhogy nyugodtan elmondhatjuk. Egy maroknyi ember lelkesedésén és áldozatos munkáját múlott, hogy végül sikerült egy ennyire jó születésnapi partit összehozni! Ez úton is köszönöm mindenkinek, aki hajlandó volt bármiben közreműködni! Ennyit a károgásról, nézzük a parti történéseit.
9 óra után érkeztem a helyszínre, jót mosolyogtam, még nyitva sem volt a Csoki. Már éppen a telefonom után kezdtem kotorászni, amikor befutott Adsr és Sakman kolléga. Elkezdődött (legalább is részemről) a fejvesztett rohangálás, kipakolás, hogy a 10 órai nyitásra lehetőleg hadrendbe tudjam állni a gépeimet (vagy legalább egy részét). Igen tudom, aki tehette előző nap már mindent kipakolt. Sajnos családi problémák miatt erre nem volt lehetőségem... Mondani sem kell, hogy menet közben adódtak technikai problémák. Az AMIGA-nak lelke van, nem lehet csak úgy odahurcolni, mint egy PC-t... :-) Az AMIGA 4000D-ben elmozdult a CPU board (az nem nagy ügy, de akkor is szét kellett szednem), az AMIGA 3000D-ben a DF0: makacsolta meg magát, az AMIGA 2000 közel harminc éves SCSI HD-je pedig egyáltalán nem örült a szállításnak. Úgyhogy induláskor mindjárt úgy tűnt, hogy ott vagyok három üzemképtelen géppel... Jó pár kört futottam, mire feltámasztottam a magukat megmakacsoló "barátnőket". Szerencsére semmi nem lett végleg az enyészeté! Tanulság, hogy legközelebb jobban felkészülök szoftveres szempontból, tartalékrendszerrel, tartalék HD-vel! A high end vasakon pedig nyugodtan elfért volna egy komfortosabb és mutatósabb AMIGA OS 3.5, az agyon foltozott Workbench 3.1-eim helyett. A BSA rajongók kedvéért elmondom, hogy OS-ek meg vannak eredetiben. Minden, amit érdemes lehet klasszik AMIGA vasra feltelepíteni. Amikor némileg lenyugodtam, akkor kezdtem el videózni, valamivel a hivatalos nyitás után. Nálam állandó neuralgikus pont a fényképezőgép (kevés fénynél fotózni, zajos a kép, lemerül az aksi, bugos az SD), úgyhogy ezúttal (és remélem eztán is) egy HD képes videó kamerát vittem magammal, hátha majd azzal... Ugyan videózni még nem tudok normálisan (állvány nélkül nem könnyű), de tetszik a megoldás. A partin készült 4 órányi videó anyag teljes terjedelmében elérhető a YouTube csatornámon, innen szemezgetek egy kicsit. :-) Ilyen volt a helyszín nem sokkal a nyitás után.

 

Menjünk a hivatalos program mentén, a gépek nyomkodásán, beszélgetéseken, büfé túrákon, sörözésen úgy is mindenki fakultatív módon vehetett részt. ;-) Remek előadásokat hallhattunk! Elsőnek Dr. Kári Béla úrtól, a "SEGAMS" a Funkcionális Orvosi Digitális Képalkotás Úttörője címmel. Segítőjével két működő gépet is hozott, egy AMIGA 2000-et és egy AMIGA 4000T-t (ezek anno a lelkét képezték a fent említett orvosi műszercsaládnak) és egy összefoglaló prezentációt a fejlesztéseikről. Imét bebizonyosodott, hogy a hazai szürkeállomány verhetetlen. Nem mellesleg ismét meggyőződhettünk az AMIGA gépek kiváló tulajdonságairól és sokoldalú felhasználhatóságáról.



Ezt követően egy elég erős blokk következett, a játékfejlesztők előadásaival. Az internetet megelőző korszakban elég nehézkes volt az információ áramlás. Így például erről, hogy kis hazánkban is folyik AMIGÁra játékfejlesztés, anno a 1990-es években kevés fogalmunk volt. Persze amiről a GURU-ban, COV-ban, egy egy véletlenül hozzám került lemezújságban szó volt, arról azért tudtunk. Szóval elsőnek Sáránszki Mihály mesélt egy elég ígéretesnek indult AMIGA alapon fejlesztett, de sajnos befejezetlen, ki nem adott játékukról az Evander-ról. Reméljük egyszer nekiveselkednek és befejezik, szerintem így utólag is szívesen játszanék vele. Itt kicsit bajban voltam a felvétellel, mert nagyon kevés volt a teremben a fény, az előadó csak korlátozottan látszott, kényszerűen a prezentációja került a középpontba.

Ezt követte szintén játékfejlesztés témában Forrai Gábor Nexus6 előadása NeoRetro játék bemutató címen, ahol több fejlesztésükről is mesélt. Szintén kénytelen voltam a kivetítőt filmezni, mert Nexus6 bebújt a keverő mögé, társa pedig háttal ült a közönségnek. Úgy tűnik a színpadi mozgásuk nem képezte a show részét. ;-)

Az utolsó ilyen előadás blokkban egy Kerekasztal beszélgetést hallgathattunk meg (nem is volt asztal, na mindegy) a régi időkről. Turcsán Tamás Shy (GuruTeam) megszokott stílusú moderálásával, Brazil (GuruTeam), Forrai Gábor (Nexus6/23C Crew), Lenhardt Tamás (ADT/Soc. Brigade, Absolute!), Kémeri Csaba (Unreal/Faculty) és Zalka Ernő (Ern0/Soc. Brigade, Absolute!) részvételével. Jó ki beszélgetés volt, általános derültséget keltettek a történeteikkel. Gondolom mindenki megnézte már Shy hasonló beszélgetős videóit a YouTube-on? Pár éve az Árok Party-on született a Nagy COV Sztori-s kerekasztal beszélgetés.

A köztes időkben AMIGA zene szólt, majd töménytelen mennyiségű OCS, ECS és AGA demókat lehetett látni az óriáskivetítőn. A társaság nagy része kivonult az udvarra sörözni, laptopon nézték a live steamet. Vicces nem? Ott vagyunk egy rendezvényen, de inkább az élő közvetítést nézzük a "TV"-ben. Minden esetre meglehetősen jó party hangulat kerekedett. A nap fénypontja a grafikai és a demó kompók voltak, animációval és zenével nem nevezett senki. Tényleg merre vannak a hazai demo scene még aktív tagjai? Maximális tiszteletem mindenkinek, aki hajlandó volt most 2015-ben AMIGA-t ragadni és rajzolni, vagy új stuffot lekódolni, vagy egyszerűen csak kitúrni a 19 éve eltűnt és soha sehol be nem mutatott demóját! Ilyen anyaga amúgy mindenkinek van... ;-) Utólag nekem is eszembe jutott, hogy le kellett volna porolni az anno 1994-ben IzomTibor R.I.P. által skiccelt grafikákat és régi fotókat és csinálni belőle egy lémer demót, de utólag már késő bánat ...

Még egyszer köszönöm a szervezőknek a munkájukat, köszönet a Live Steam-ért (beleértve a technikai feltételeit is), köszönet a szegedi, pécsi, váci és pesti AMIGÁs "különítménynek" az oda cipelt gépekért, köszönet a DeluxPaint videóért, köszönet a Csokinak a befogadásért, köszönet a büfésnek az ellátmányért és a vödör kávéért, köszönet az előadóknak az előadásokért, a grafika kompón részt vevőknek a grafikákért, a demó kompón résztvevőknek a demókért, az AMIGA MÁNIA Teamnek a rohamtempóban elkészített 9-es és jubileumi 10-es lapszámért és nyomdai munkáért! Igazából mindenkinek, hogy segítettek méltó módon megünnepelni az AMIGA 30. születésnapját! Végül, de nem utolsó sorban külön köszönet azoknak, akik a blogom számára adományoztak retro hardvereket !

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szergitata.blog.hu/api/trackback/id/tr987627014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Leeroy of SMV Design 2017.01.24. 13:41:00

"A társaság nagy része kivonult az udvarra sörözni, laptopon nézték a live steamet."

The real party is outside - ahogy Detox tartja. Mi meg többnyire csatlakozunk ehhez az elvhez. :)

Сергей · http://szergely.sfblogs.net/ 2017.01.24. 13:51:33

@Leeroy of SMV Design: Megpróbálok finoman és szépen fogalmazni.
Amit írsz annak meg is lett az eredménye! Azóta sem volt több AMIGA-s party és szerintem NEM is lesz! Mert minek is lenne?
Az érdeklődés a LITER irányában történik, nem az AMIGA irányába! ;-)
Az biztos, hogy én nem vagyok hajlandó még egyszer party-ra egy szekérderék hardvert saját költségen odafuvarozni... Minek???

ETANOL kiállítást esetleg majd szervezünk ...
süti beállítások módosítása