majdnem minden ami ReTRo

June Bug 1. rész

2012/06/28. - írta: Сергей

JuneBug.jpg


... ott hagytam abba az AMIGA és köztem lévő sajátos kapcsolat taglalását, hogy hiába voltam baromi boldog a kedvenc számítógépemmel, a világ nem volt hajlandó megállni... Egyre kevesebb olyan új kiadású demóhoz és játékhoz jutottam, ami futott a kedvenc gépemen... ebből fakadt egy elég komoly sértődés részemről. Például 1994-ben, ami számomra egyike volt a legjobb AMIGA-s éveknek, a nyári GURU-RUNA táborban (ha megtalálom a fotókat, lesz beszámoló) többedmagammal értetlenkedtünk a Commodore és az AMIGA csődjén. Az egész történet szép lassan lejtőre került... olyas fajta érzésem lett, hogy pontosan másodjára vágtam olyanba (első volt az Enterprise 128), ami megállt mint Börzsönyben az eső. Amúgy logikus a kérdés, hogy ha ennyire szerettem anno ezt a dolgot, akkor miért nem vettem (vetettem) magamnak egy relatíve olcsó csúcsmodellt (AMIGA 1200)? Azért, mert ragaszkodom a gépeimhez ;-) nem volt szívem a B52 Rock Lobstert eladni (pedig kezdőtőkének jól jött volna az ára) és különben is közbe jöttek az élet „nagy” dolgai... :-P Első munkahelyem okozta rendszeres elfoglaltság, közben főiskola, szembesültem a PöCé-k kizárólagosságával. A kiadott feladatokat egyszerűbb volt PöCé-n elkészíteni (5,25” floppy, háj szpíd MsDOS, DataFlex, TurboPascal, meg amit akartok), így kényszerültem platformváltásra (az akkor beszerzett 486SX meg van még, valamikor az is megér egy „misét”, de nem olyan fontos, szóval egyhamar nem szedem elő). :-P Azóta sem szerettem meg a PöCé-t, azon dolgozom. Tulajdonképpen ki a fene szereti a ciroksöprűjét, vagy a Robi kapálógépét, ha naponta kell kubikolnia vele? Amúgy ez manapság már nem annyira az AMIGA Rulez – PöCe Suxxx történet. Személyes véleményem az (ha érdekel bárkit az olvassa el, akit nem az hagyja ki a lábjegyzetet), hogy (1) ...az eredeti történet meg pokoli rég volt, spongyát rá!

Szóval divatAMIGA-s korszakom kezdődött, szépen elpihent a B52 Rock Lobster a dobozába, évente kb. kétszer elővettem és végig néztem rajta vagy 200 lemeznyi demót... Valamikor 1998 tájékán kezdődött lassan újra a történet, amikor beállított az egyik barátom egy hibás 600-assal. Meglepett, hogy ez a hófehér kivitelű gépezet mennyire picike. Na hát ő (mármint a June Bug) lett az első ECS grafikai képességekkel bíró AMIGA-m. :-) Mint említettem, hibás. Akkor még fogalmam sem volt, hogy a falatnyi alaplapon lévő durva átégések mitől keletkeztek (ebben a cikkben még nem lövöm le a poént)? Minden esetre a floppy meghajtó fejének szétbarmolását azoknak a számlájára lehet írni, akiktől a barátom elhozta ezt a jobb sorsra érdemes gépet...

02 A600.jpg
katt a feliratozott képért:
Alaplap.jpg

Az AMIGA 600 jelű gép 1992-ben jelent meg, nézzünk pár adatot és tényt róla:
- Kódneve a The B-52's zenekar száma után szabadon June Bug lett, a linkre kattintva meghallgathatjátok a számot, előre szólok, a Rock Lobster-nél is nehezebben fogyasztható!
- Továbbra is 7MHz-es Motorola 68000 32bites CPU ketyeg benne, külső buszai 16bitesek.
- Grafikai képességeit az ECS (Enhanced Chip Set) adja, nevesen a Fat Agnus (ECS display vezérlő), a Super Denise (ECS display dekódoló), a megszokott Paula (audió és I/O vezérlő), és egy új chip a Gayle (címdekóder és IDE vezérlő).
- Kickstart 2.05 rom-ot tartalmaz, melynek a verziószámára érdemes odafigyelni, az első változat ráadásul nem kezelt HD-t, 37.500 (olvasói megjegyzés: 37.299 - nincs scsi.device, sem az ide, sem a pcmcia nem megy, 37.300 - megy mindkettő, de csak 40mb-ig, 37.350 - méretkorlátozás nélkül megy ) alatt pedig a mérettel vannak problémák.
- 3,5" DS-DD 880Kb kapacitású beépített floppyval rendelkezik
- A kis méret miatt lemaradt a numerikus billentyűzet.
- Az A500-nál megszokott expansion slots nincs, helyette egy kissé fogyatékos trapdoor expansion slot csatlakozó van, ami korlátozott bővítést tesz lehetővé.
- Pozitívum viszont a PCMCIA (píszíemszia? :-) ne köszöngess, mond, hogy picimaci és kész) csatlakozó, ami iszonyat rapid fájl cserét tesz lehetővé pl. a fent emlegetett PöCével.
- Alap kiszerelésben 1Mb chip memórával rendelkezik, ami a trapdoor-on keresztül bővíthető fel 2Mb-re.
- CPU kártya nélkül maximum 8Mb fast memória kezelésére képes, oly módon, hogy egy PLCC foglalattal rátűzzük a processzorra a bővítő kártyát.
- Ahogy az lenni szokott AMIGA-k esetében, az ügyes szovjet mérnökök ehhez a masinához is készítettek 68020-68030 accelerátor kártyát. Ugyan az a metódus, mint a memória bővítőnél, a CPU tetejére tűzött PLCC foglalatban végződő kártyát kell elképzelni.

a bugos Bug, avagy a Bug bugja:
átégés.jpg


Bemutatkozásnak egyenlőre ennyi elég lesz a June Bug-ból, folyt. köv…

1) PöCe - személytelen-arctalan tucatgép, 30 éves elavult szabványokat tart, drága, de legalább ócska, optimalizálást teljesen mellőző óriásszoftverek Gb adatai birkóznak rajta dög lassan, a horror mennyiségű Tb vinyókon, Gb memóriákon és GHz-ken... Kétforintos vacak dzsunka technológiának tartom az egészet...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szergitata.blog.hu/api/trackback/id/tr614613256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása