majdnem minden ami ReTRo

ABLAKOK VILÁGA Retro számítógép kiállítás

2015/10/04. - írta: Сергей

ablakok_kicsi.jpg

Ha meg akarom fogalmazni, hogy miért szeretek elsősorban retro számítástechnikával foglalkozni, akkor azt tudom mondani, hogy azért, mert a 80-as években ennek még egy emberközelibb és gépközelibb arcát láttuk. Ebben az időszakban nagy szükség volt a felhasználók szakértelmére és kreativitására egy-egy probléma megoldásához. Ezért ezek a retro kütyük közelebb állnak hozzám, mint a mai modern WYSIWYG informatikai és telefónia eszközök. A szombaton nyílt ABLAKOK VILÁGA tematikus retro kiállítás a grafikus operációs rendszerek kezdeti botladozó lépéseit tekinti át. Október végéig nyílnak az ablakok, az IBM PC kompatibilis gépeken a Windows 1.0 (1985), az AMIGA-kon a Workbench 1.0 (1985), az ATARI-kon GEM (Graphical Environment Manager) (1985) és az APPLE gépeken (1984).

 

Amikor Károly kérdezte a facebook-on, hogy ki vinne AMIGA gépeket a kiállításra, akkor egyből igent mondtam. Örülök ha a gépeim nem a nappaliban állnak, hanem kiállításra kerülnek valahol, ahol másoknak is örömet okoznak, nem csak nekem. Készültem, persze mondanom sem kell, hogy a technika ördöge mindig mindenbe beleszól... Most az AMIGA 1000 Ks Floppyja adta meg magát (előző este még jó volt) és hirtelen nem tudtam belőle újat készíteni (örök kérdések, hogy az alkotói káoszban hol találom meg a PCMCIA2CF kártyámat, hol az USB-s kártyaolvasóm stb.). A nagy készülődésbe persze beszivárgott a modern technika ördöge is. Még az utolsó pillanatban beesett egy barátom egy Windows 10-es laptoppal bosszantani, így a fele cuccomat otthon hagytam. Többek között a videokamerámat is... Így kényszerűen egy mobiltelefonnal készítettem videót, amit persze nem tudok normálisan kezelni (lévén nem az enyém), úgyhogy a rossz minőségért és az álló tájolásért elnézést kérek! Remélem mielőtt lebontjuk a kiállítást, még tudok egy normális minőségű videót készíteni erről a remekül összeszedett tárlatról.
A vitrinekben további ritka érdekességet is megtalálhatóak, a teljesség igénye nélkül logarlécek, ferrit gyűrűs memória, ZX80, Nebuló és hasonló dolgok. A mai világban nem utolsó szempont, hogy a kiállítás ingyenesen látogatható, további információkat találtok róla a facebookon

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szergitata.blog.hu/api/trackback/id/tr1007889108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása