majdnem minden ami ReTRo

ZX Spectrum 48K

2012/02/14. - írta: Сергей

...ismét vissza a 80-ba! 1985 tájékán találkoztam először a mai napig kedvenc Zilog alapú masinámmal a ZX Spectrum 48K-val! Egyik haveromnak hozta a bátyja, azt hiszem tán Németországból. Sokra nem mentünk vele, nem volt hozzá kempston joystick illesztő, (mint az köztudott, a ZX-ek az alacsony árukról voltak híresek, csupasz nyáklap kivezetései találhatóak a gép hátulján, külön ketyere valósítja meg a perifériák illesztését, emellett nem túl tartós fóliabillentyűzettel rendelkezik) billentyűzetről játszani bizony sanyarú dolog. :-P Ezt azért tudom évszámra pontosan belőni, mert az első "hivatalos" igazolásom a monitorfüggésemről 1986-os, az MHSZ Rádióamatőr és számítástechnikai szakkör vezetője állította ki egy tagsági igazolvány képében (akkor már vagy másfél éve oda jártunk és mivel én bírtam a legtovább, ezért rám szólt a Lacibá-elvts, hogy most már jó lenne belépni kisdobos elvts)... Meghatározó játék élményeim az Attic Attack, Manic Miner (nem is emlékeztem, hogy ilyen agyhalott zenéje volt), Exolon, Moon patrol és hasonló szörnyűségek...

SPECTRUM-LOGO.jpgA ZX Spectrum 48K (ami 1982-ben került kiadásra) belsejéről annyit érdemes tudni, hogy ez sorban a negyedik modelljük (ZX80, ZX81, ZX Spectrum 16K), Zilog Z80A CPU-ra épül (vagy NEC D780C-1 klón van benne, kinek éppen micsoda) és rettenetes 3.5 MHz-es sebességgel karcolja a biteket. :-) Ha jól emlékszem grafikus üzemmódban 4 szín lehet egyszerre a képernyőn (programozási trükk nélkül). A hátulján öt csatlakozót találunk, RF modulátort (ehhez a ketyeréhez is kompozit kimenet hack, majd egy másik gépezeten megmutatom, hogy milyen), a szalagos háttértár ki és bemenetét, a fentebb már említett periféria csatlakozót és a 9V-os adapter csatlakozóját. Saját modellem Issue 2-es alaplapú, ha jól emlékszem gyárilag 16Kb-os, de a fószer akitől vettem felbővítette 48K-ra, a belső tápegység környékén is van egy kis hack-elés, szóval nem kifejezetten gyári állapotban van. Hibája természetesen a szokásos "Spectrum betegség", a belsőt tápegység szerves részét képező 7805 feszültség szabályozó tranzisztor alumínium hűtőbordáján távozó jelentős hő miatt tönkre ment a fólia billentyűzete (ennek pótlása folyamatban van). A használata így nehézkes (ha nem lehetetlen), pedig alap helyzetben remek BASIC állna rendelkezésre. Sajnos őkelme beadni készül a kulcsot, kb. minden harmadik indításra kapok csak " © 1982 Sinclair Research Ltd" üzenetet (helyette teljes képernyős fekete kocka díszeleg, ami CPU hibára utalna, de majd meglátjuk mi sül ki belőle).
Elnagyolt alkatrész lista szerintem:
- ZX80 CPU
- ULA (Uncommitted Logic Array) vezérlő áramkör
- BASIC ROM IC
- "alsó" 16Kb RAM 8db 4116 IC
- "alsó" 16Kb címdekódere 2db 74LS157 TTL logika
- "felső" 32Kb RAM 8db TI 4532 IC (pl. mert több fajta jó)
- "felső" 32Kb címdekódere 2db 74LS157, 74LS32, 74LS00
- video-IC LM1889 vagy SN94459N
Na ugye, hogy nem is lenne olyan bonyolult egyet építeni? ;-) Kapcsolás diagramot nem rakok fel, akit érdekel annak Gogle a barátja.
Nézzünk pár képet róla (kattanj a nagyobb felbontásért):

katt a képre
Issue 2 felirat.jpg
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szergitata.blog.hu/api/trackback/id/tr614105192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása