majdnem minden ami ReTRo

Enterprise 128 RGB videó csatlakozó ver. 2.1

2012/12/23. - írta: Сергей

... elkészültem (évek óta halogattam) a mindkét oldalon 9 tűs D-SUB csatlakozóval szerelt (egyik fele apa, a másik anya kivitelű) kábellel. Ez tulajdonképpen egy toldó kábel, ami arra szolgál, hogy a Philips CM8833-II monitorom hátulján eldugott 9 tűs bemeneti csatlakozót elérhető közelségbe hozza az asztalon. Ugyan ezt terveztem a három darab RCA bemenettel is (jobb, bal hang és kompozit videó), hogy RCA anya - RCA apa kábellel kihozom előre. Nem annyira szeretek működő 220V-os eszköz mögött vakon matatni és ujjal tapogatózni, hogy hol lehet a csatlakozó, amit éppen használni akarok... ;-) Ha lehet, akkor ne kelljen minden gépcserénél folyton lepakolnom az asztalt és kifordítani a komplett monitort.

A 9 tűs kábelről annyit érdemes tudni, hogy az egyszerűség kedvéért egy PC párhuzamos port kábel esett áldozatul, 25 különböző színnel jelöl jól megkülönböztethető vezeték és plusz egy föld áll rendelkezésre. Egyébként másra már nem használnám, mivel párhuzamos portra köthető nyomtatóm már nincs, így átlényegülve viszont ismét hasznos lett. Ha bekötöttük az egyik felét, akkor legyünk figyelmesek, az anya - apa kivitel kiváló lehetőséget biztosít arra, hogy az egészet rosszul fejezzük be (gondot nem okoz, csak nem működik). Merjünk igazi LÁMEREK lenni, össze lehet dugni a két csatlakozót és meggyőződni arról, hogy biztos jó helyre forrasztunk a vezetékeket (egymással szembe kerültek e megfelelő színek)... :-)

Amikor ezzel megvoltam, akkor ismét elővettem egy próbapanel darabot és megépítettem rajta az Enterprise 128 RGB bekötését kétféle módon, plusz kivezettem a hangot is. Az egyik az előzőekben már sokszor kipróbált és jól működő RGB + föld + CSYNC megoldás volt, a másik pedig az RGB + föld + HSYNC + VSYNC. Még anno ezen utóbbinál feltettem a kérdést, hogy vajon az RGB megjelenítés működik e külön 15KHz-es horizontális és vertikális szinkronjellel? Aki követi a példámat, az kipróbálhatja, hogy milyen képet kap csak horizontális, vagy csak vertikális szinkron jellel (lásd fotók). :-)

HSYNC nélkül felfelé fut a kép:
HSYNC nélkül.jpg
VSYNC nélkül oldalra fut a kép:
VSYNC nélkül.jpg

Ez az Enterprise 128 videó kimenetének kiosztása még egyszer:

A1 - zöld
A2 - föld
A3 - monochrom kompozit
A4 - HSYNC
A5 - VSYNC
A6 - nem használt
A7 - bal hang
B1 - nem használt
B2 - föld
B3 - kék
B4 - vörös
B5 - CSYNC
B6 - 12V
B7 - jobb hang


Az RGB + föld + CSYNC megoldás megvalósítása ilyen:

RGB CSYNC.jpg

Az RGB + föld + VSYNC + HSYNC megoldás megvalósítása pedig ilyen:

RGB külön SYNC.jpg

Ezért épült meg a kapcsolás először próbapanelen, mert egy relatíve pici D-SUB 9 házba nem olyan egyszerű begyömöszölni két csatlakozót, három ellenállást és három jumpert a teszthez. ;-) Az ábrákon szereplő R1-R2-R3 értéke minden esetben 1KOhm, úgy nagyjából jók is az értékek.

illesztő001.jpg
illesztő002.jpg


A kérdésre a válasz az, hogy az Enterprise 128 szép képet ad mindkét kapcsolás segítségével, ezért előbb utóbb fogok készíteni D-SUB 9 ház méretű változatot is. Az Enterprise 128-al foglalkozó hazai oldalakon találtok SCART csatlakozóra vonatkozó leírást is, ha szükséges. Folytatása következik (a fél évvel ezelőtt elcsomagolt Ep128-am fóliabillentyűzete ismét megadta magát, bosszantó jelenség) ...

Címkék: ENTERPRISE128 RGB
1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szergitata.blog.hu/api/trackback/id/tr864978846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jatszo 2014.06.14. 12:30:49

Szia! Nem kèszìtesz scart kàbel rendelèsre? Köszi
süti beállítások módosítása