majdnem minden ami ReTRo

Vissza a gyökerekhez - ZX81 alaplap

2012/11/03. - írta: Сергей

... ugorjunk vissza az időben 1981-re, ismét a nagy klasszikus a ZX81 javítási kísérlete került terítékre... Háttér történetnek annyit érdemes tudni, megkértek, hogy nézzek rá két ZX81-es gépre, vacak rajtuk a videó jel. Ennek semmi akadálya, a hiba oka az, hogy ISSUE ONE mind a kettő. Kérdezhetné az olvasó, hogy ez most mire válasz? Arra, hogy az Issue One alaplapokra olyan ULA IC verzió került (egészen pontosan a 2C184E verzió), aminél vannak ismert videó problémák. Még mindig nincs oszcilloszkópom, így nem tudom megmérni, hogy ez az IC alul, vagy túlvezérelt a jelet állít elő, minden esetre torz a kép. Vagy éppenséggel túl sötét, annyira, hogy szinte inverznek tűnik. Elkezdtem kutakodni a net-en a megoldásért, amit szerintem úgy nagy vonalakban meg is találtam, viszont érthető okokból nem fogok a srác két egyébként tökéletesen működő gépébe belebarmolni. Úgyhogy előszedtem az itthon fellelhető ZX81-eseket, amikkel szintén gondjaim vannak, hogy mit lehet ebből kihozni?
Persze megint nem arra jutottam, amit szerettem volna. Minden gépnek van valami "hiányossága" tesztelési szempontból:
- ZX81 gép - Issue3 lap, gyári állapotú, tehát az összes IC-je beforrasztott. Tökéletesen működik, az ULA 2C210E változatú. Ezzel így nem megyek semmire, nem tudom cserélgetni az IC-ket.
-Timex 1000 gép - TS1000 Issue 3 lappal, ez lenne a legjobb, mert minden IC-je foglalatos. Viszont piszkálva volt és hibás (nem én nyúltam hozzá). Nem gyári a RAM és a ROM foglalat, a ROM IC lábai is forrasztottak. Annyit sikerült kiderítenem biztosan, hogy a benne lévő ULA hibás (iszonyúan melegszik) + még valami egyéb bibi van, fehér képernyőt produkál, "K kurzor"-t nem ad. Szóval ez felderítés alatt, ezzel sem jutottam sokkal előbbre.
- ZX81 gép - Issue One , szintén hibás,szintén nagyon megpiszkált (ehhez van egy halom kiegészítő, RAM és ROM bővítő), a RAM IC kivételével minden foglalatos. ULA-ból 2C210E IC van rajta, tehát ez nem a legjobb választás.
- Issue 3 lap, eszembe jutott, hogy pár hónapja kaptam egy ZX81 alaplapot egy gyűjtő barátomtól teszt célokra, ezúton köszönet érte! :-) Hibás gép lehetett, mert az ULA helyén egy foglalat van, Úgyhogy kezdetnek ennél maradtam, a képre kattintva elérhető egy működő Issue 3 alaplapról készült feliratozott fotó.

Issue három.jpg

Tehát láthatjuk, hogy a kiinduló állapot kissé kusza, az összes 2,5mm-es (na ez nem semmi, hogy mellé nyúltam... természetesen a jack-dugó mérete 3,5 mm) mono jack anya hiányzik bal oldalt (3db-nak kéne lenni), az ULA hiányzik, a tápregulátor (7805) szintén, a billentyűzet alaplapi csatlakozóit vissza bontották. Nagyon bosszant, már régen meg szerettem volna venni a hiányzó alkatrészeket hozzá, így viszont csak kényszer megoldások jöhetnek szóba. Nekiálltam, húsz perccel később itt tartott a történet:

Javítva.jpg

A puding próbája az evés, a gépeké pedig a feszültség alatti üzem. Mondanom sem kell, hogy mivel a gép üzemi feszültsége 9V AC, ezért az érintésvédelem szempontjából nem (esetleg a statikus feszültségre érdemes figyelni, hogy ne tegyünk nagyobb kárt, mint ami van) érdekes. ;-) Szóval nem fogok áramütést szenvedni, ez még nem a BORG és nem leszünk benne a HÍRADÓ-ban sem... ;-)

Egyik kézben a fényképező, előttem a büdösPéCé-re rakott ZX81 Issue 3 lap, másik kézzel pedig próbálok fogni rajta egy ULA videó jelet, ez nálam így teljesen normális! ;-)
fogjunk túlvezérelt videó jelet.jpg
Ott a K kurzor :-) na hát ezt sem gondoltam volna, hogy egy szétbarmolt lap kapásból működik....
K cursor.jpg

Remélhetőleg a jövő héten eljutok az alkatrészekért... különös tekintettel a mono jack anya és RCA ajzatokra, a chip foglalatokra, az ónszippantóra és néhány RC tagra (bár szerintem az pont van itthon, de ártani nem árt)... Megpróbálok kihozni ebből az alaplapból egy valódi teszt lapot. Van egy csomó ZX81 alkatrészem, pár bontott Z80-nak tűnő IC (egy fél AMIGA-val együtt kaptam) ami tesztelésre vár. Másrészt ki kell próbálnom egy kapcsolást, ami állítólag kompozit videó jelet tud produkálni az utálatos 2C184E ULA IC-vel is. Folyt.köv...

Címkék: ZX81 Spectrum
6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szergitata.blog.hu/api/trackback/id/tr184887167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LGB 2012.11.05. 10:12:51

Kb gyerekkorom ota (kaptam ajandekba mint "nem mukodik de jo lesz a gyereknek nezegetni") figyel nalam egy ZX81, issue one 1980, amde ULA hianyzik belole. Regota foglalkoztat, hogy "most mar" kezdeni kene vele valamit. Lehet ebbe barhogy ULA-t szerezni egyszeruen+olcson, vagy remenytelen? Ja, es sorry, hogy igy "raszabadultam" a blogodra, csak eppen most leltem meg, es mindig orommel olvasgatom az ilyen erdeklodesi korbe tartozo irasokat, csak eddig keves hasonlo magyar iromannyal talalkoztam viszonylag ... Hajra! :)

Сергей · http://szergely.sfblogs.net/ 2012.11.05. 11:29:10

@LGB: tudtommal a Ferranti ULA chipet már nem gyártják Utánépíteni sem lenne egyszerű, mert eddig nem találtam a neten a séma rajzát, pedig kerestem. A megoldás az lehet, hogy szerzel hibás ZX-et és abból pótolod. :-)
Nem könnyű móka, de időnként feltűnik egy-egy árverési oldalon.

Csak nyugodtan, ha tudok válaszolok. :-)
Köszönöm, örülök, hogy tetszik a blog.

LGB 2012.11.11. 15:53:16

@Сергей: koszi a valaszt! Szoval az ULA belso logikaja nem ismert amivel pl egy logikai halozattal implementalja az ember (vagy diszkret logikai IC-kbol; ez kisse bonyi lehet, vagy esetleg CPLD / GAL)? Sajna Sinclair maseneriak kapcsan nem rozsas a helyzet. Erdekes modon arra tippelnek, hogy anno a C64 es pl a ZX Spectrum nepszerusege hasonlo volt. Megis, ma C64-et kb fillerekert lehet kapni, foleg ahhoz kepest, hogy egy Spectrumert mennyit elkernek. Ezt sose ertettem, hogy miert van, igy pl Spectrumom azota sincs, pedig nagyon szeretnek egyet. Gondolom, ZX81 meg ritkabb peldany mint a Spectrum, tehat nem latom sok valoszinuseget, hogy hozzajutok egyhez, meg ha hibas is lehet, es csak az ULA kellene belole ... :(

Сергей · http://szergely.sfblogs.net/ 2012.11.11. 15:59:22

@LGB: lehet, hogy kint van valahol, én nem találtam meg az ULA logikát :-) pedig szívesen megépíteném poénból TTL-ekből, gondolom egy szörnyűséges szendvics kártya lenne, több próba panelből... :-D

egy csomó spectrum gépem pár 1000Ft-ért vettem a vaterán :-) most éppen nincs fent pl. ZX81, de tedd fel figyelőre, biztosan lesz előbb-utóbb.

ha selejtezek mikrogépeket pl. Spectrumot, akkor szólok :-)

byGZS 2013.03.12. 22:12:53

Sziasztok! Kár, hogy csak most akadtam erre a blogra. A fentebbi problémára már van megoldás. Egy Andy Rea nevű srác régóta foglalkozik az ULA visszafejtésével, és 2011-ben produkált is egy (CPLD alapú) helyettesítő áramkört, amit azóta "sorozatban" gyárt. Itt találtok róla leírást (vagy akár meg is vehetitek): www.sellmyretro.com/offer/details/Brand-New-ZX-ULA2-for-the-Sinclair-ZX81-Home-Computer-%28FITTED%29-2277
Az utóbbi 30 év fontosabb újításait belegyömöszölte.
A ZX81-et többen is utánépítették diszkrét alkatrészekből - csak két példa:
1. Wilf Rigter ZX97(lite) munkája itt:
www.user.dccnet.com/wrigter/index_files/ZX97lite.htm
2. Rodney Knaap megoldása (az előbbin alapul) itt:
echorod.home.xs4all.nl/zx/zx81_issue_4.htm
Jó böngészést,
Zsolt

Сергей · http://szergely.sfblogs.net/ 2013.03.13. 08:59:44

@byGZS: Üdv a blogon :-) nem maradtál le semmiről, a témák időnként visszatérnek, attól függően, hogy épp mit veszek elő :-)
köszi a hasznos linkeket, megnézem mit tudok belőlük kihozni ;-) a ZX81 utánépítés határozottan érdekes :-)
süti beállítások módosítása