majdnem minden ami ReTRo

June Bug 3.rész, kiegészítők

2012/08/14. - írta: Сергей

...a cikk előző részében említett June Bug alaplap plusz funkcióit kellene megpróbálni a lehetőségekhez képest minél jobban kihasználni... Szegény gép egyetlen bővítő felülettel rendelkezik, a 80 érintkezőből álló trapdoor csatlakozóval, ami nagyjából az AMIGA 500 trapdoor-on megszokott funkciókat engedi (egy kicsit bővebb, de nem eléggé), pl. a chip ram bővítőt és valós idejű órát. Sajnos a "megszokott" expasion port (ami már majdnem egy Zorro II szabványos csatlakozó felület) teljes egészében hiányzik az alaplapról. Emiatt az AMIGA 600-asunk belegányolós maszek forrasztgatás nélkül csak a 68K CPU tokjára rátűzött PLCC foglalatos kártyák (egyszerre csak egy) segítségével bővíthető komolyabban. Sajnos... 

Miniram 600.jpg


Elsőnek egy Pyramid / Telmex gyártmányú Mini RAM 600 valós idejű órát tartalmazó, 1Mb chip memória bővítőt próbáltam élesztgetni a géphez. Azért szorult javításra, mert a kifolyó akkumulátor sav tönkretette a nyomtatott áramköri lap egy részét, pont azon a részen, ahol a fésűs csatlakozó van beforrasztva. Sajnos a "szemre" történő javítási kísérletem nem sikerült. :-) Ezért ki kellett túrnom a neten a June Bug séma rajzát (a trapdoor csatlakozó kiosztása miatt) és az alkatrészek adatlapjait is. Végül sikerült belőle egy többé-kevésbé stabilan működő bővítőt faragnom. Azért többé-kevésbé, mert a jobb szélső két ram IC a többihez képest jobban melegszik. Hiába mértem, nem találom áramkör hibából eredő okát, így sok jövőt nem jósolok neki... Keresgéltem itthon az elfekvő lomok között, de pont ilyen 26 pines IC-k nincsenek, úgyhogy egyenlőre nem tudom őket cserélni. Tegnap este"nyúzó" tesztnek volt alávetve, ami 2 órás folyamatos üzemet jelentett. Úgy tűnik sikerült helyre pofozni... a javítást meleg ragasztópisztoly segítségével fogom fixálni. A valós idejű óra elem részét még nem javítottam, annyira nem tartom fontosnak, elég lesz akkor, ha majd összeállt a komplett rendszer.

chip memória.jpg

Ez a fotó csalóka ;-) nem tudom kiszúrja e valaki, hogy miért? (1)

Jó lenne az alaplapi IDE vezérlőt használatba venni és ha már használom, akkor jó lenne az AMIGA operációs rendszer egy újabb változata (a 2.xx-et nem szeretem)... Ennek érdekében beszereztem a KickStart ROM IC 3.1-et legutolsó hivatalosan kiadott változat és betettem az erre a célra rendszeresített alaplapi foglalatba. Ez azért jó, mert ebben már kijavították az eredeti ROM változat hibáit. Minden AMIGA-s tudja, hogy a KickStart verzióhoz kell igazítani a WorkBench verzióját, különben nem kapunk stabil rendszert! Persze felvetődik a kérdés, hogy a nagyobb CPU és grafikai teljesítményű AGA gépekre kifejlesztett WorkBench 3.x mennyire lesz lassú egy alap ECS AMIGA 600-on? Hát bizony lassabb lesz, mint a 2.x lenne... Azért választottam ezt a ROM - WB verziót, mert ez a June Bug nem sokáig marad "alapgép". Amúgy a plusz 1Mb chip ram hatása is érezhető a sebességen, ha lenne fast memória, akkor még inkább így lenne.

001 CF adapter.jpg


Íme egy klasszikusnak számító CF kártya, vagy Microdrive illesztő alkalmatosság (2,5" rövid IDE kábel + CF adapter, noname mindkettő). Egy 1200-ban a hely a HD környékén nem téma, de a 600-ban bizony nagyon szűkösen vagyunk. Ez a megoldás pont a 68K tokra rakható bővítőnél zavarna be, nem komfortos se hajtogatni, se rögzíteni, ezért kivettem (jó lesz máshova)...

01 CF adapter.jpg


Ez lesz helyette, a hangzatos "A600/1200 IDE TO CF ADAPTER" nevet viseli, tulajdonképpen egy háromszög alakú áramköri lap, ami pont ráfekszik a PCMCIA portunk tetejére. Elmozdulás ellen (bár összeszerelt állapotban nem teszi), vékony kétoldalas ragasztócsíkkal fogom majd fixálni. Kipróbáltam és nagyon meg vagyok vele elégedve, ez pont ide és pont erre van kitalálva. :-)

02 CF adapter.jpg
03 CF adapter.jpg

Nem foglalkozom azzal, hogy emulátor alatt (pl. WinUAE), más bácsik által előre elkészített HD imázst, vagy kész rendszert (pl. ClassicWB küzdjek fel CF kártyára. A WorkBench feltelepítését floppy lemezekről végeztem el, nem mértem az időt, de ha nem számoljuk a particionálást és a formázást akkor kb. 15 perc volt a rendszer nulláról való éltre keltése.  A CF felületének ketté particionálására javasolt szoftver nem a WB 3.1 Install lemezen található gyári HDToolBox, hanem a HDInstTool nevű remek kis segédprogram. Sokkal könnyebben kezelhető, évekkel ezelőtt egyszer kipróbáltam, azóta sem használok mást. A HD funkciót betöltő eszközön azért kell két meghajtót beállítani, mert ha kifektetem a DH0:-t (pl. checksum error keletkezhet, ha írás közben kikapcsolom), vagy az operációs rendszerbe önmaga alatt beletörlök (igen ez egy AMIGA, még ezt is megengedi), akkor nem vesztek adatot, ha újra kell húzni.  Egy teljesen szét patch-elt és segédprogramokkal megtömött WorkBench 3.1 operációs rendszernek untig elég a 10Mb lemezhely. Aki fél ettől az elképesztően kis mérettől, az állítson be 20Mb-ot. ;-) A WB háttértárra virtuális memóriát - lapozó fájlt nem készít magának (nem swap-ol dög lassan, mint a mega$ kíndóz), tehát csak betöltéshez használja a CF-et.

Akkor tulajdonképpen milyen boot-olási időről beszélünk a WB esetében? Csupasz vason 15 másodpercet kell várakoznunk (1Mb chip 15 sec, 2Mb chip 12 sec) indulás címszó alatt. Figyelem, ha nem tűzünk fel floppy meghajtót a gépre (egy HD teszthez tulajdonképpen minek?), akkor az indulási idő 3-4 szeresére nőhet!  Ha a June Bug-ba teszünk valami plusz erőforrást, akkor csak annyit látunk, hogy a bekapcsoláskor lefutó rendszerteszt végén a gép csinál egy floppy seek-et (2) és mire először ütemeset kattanna a meghajtó, addigra már rángathatjuk is az egeret a működő grafikus operációs rendszer alatt. ;-) Vagyis a bekapcsoló gomb megbillentésétől számított 3-8 másodpercen belül egy működő gép van az asztalunkon. Ha háttérképet is használunk tapétának és sok ikon van a WB képernyőre pakolva, akkor további 2-3 másodperccel növekszik meg a betöltési idő. Azt szoktam mondani, hogy mire a PeeCeen elindul a kíndóz ikszpé, addigra végig tudom tolni az első két pályát pl. a Cannon Fodder-en, plusz meginni egy kávét és elszívni egy cigit... :-D

WB install.jpg

Install (60% done) - települj WorkBench, települj! ;-)

Végül, de nem utolsó sorban ejtsünk pár szót a 16 bit-es PCMCIA port felélesztéséről, ami szintén nem lesz túl bonyolult művelet. Három állományt kell a megfelelő helyre másolni kézzel, ezeket szintén megtaláljuk az AmiNet-en. :-)
L:\ fat95
DEVS:\ compactflash.device
DEVS:\DOSDRIVERS\ CF0
Ha ezt elvégeztük és betoljuk a PCMCIA to CF adapterünket a portba, akkor azonnal megjelenik WB alatt a CF0: meghajtó kattintható ikonja (persze érdemes előttem a benne lévő CF kártyát FAT-ra formázni és teletömni minden jóval). Sajnos a készítők a PCMCIA porttal kapcsolatban komoly hibát vétettek, a CF0: nem bootolható meghajtó (3). Viszont adatok hordozására kiválóan alkalmas, sok esetben meg tudjuk úszni a floppyval vacakolást, ami egy főnyeremény.

PCMCIA in action.jpg


A CF0 állományt természetesen kézzel is létre tudjuk hozni, ez a tartalma:
Filesystem = L:fat95
Device = compactflash.device
Unit = 0
Flags =0
LowCyl =0
HighCyl=0
Surfaces=1
BlocksPerTrack = 1
Blocksize = 512
Buffers=20
BufMemType=1
BootPri=0
StackSize= 4096
Priority =5
Globvec =-1
DosType 0x46415401
Fat95-ön kívül biztosan használható másik file-rendszerrel is, de mivel PöCé-vel cserélek adatot, ezért ezt nem próbáltam ki.

1) A megfejtés: Ha csak ez a RAM bővítő lenne a gépben, akkor nem mutatna működő WB 3.1 alatt szabad 1982 Kb-ot, jó lenne az 1770-nek is... ;-)
2) Erről a szokásáról nem fogjuk tudni az AMIGA-inkat leszoktatni, minden induláskor megnézik, hogy van e bent lemez, DF0:-ról szeretnek indulni.
3) Ennek némileg ellent mond az OverDrive HD nevű A600/A1200 kiegészítő, ahol PCMCIA porton keresztül (a gép szétszedése nélkül) illeszthetünk HD-t, de sajnos nem tudom milyen módszerrel oldották meg! Nekem nem sikerült CF0:-ról AMIGA gépet indítanom...
 
Folyt. köv...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szergitata.blog.hu/api/trackback/id/tr964707377

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása