majdnem minden ami ReTRo

I am livin' on Channel Z!

2012/08/05. - írta: Сергей

... ismét a 90-es évek, akkor már a vége felé közeledtünk. Történt egyszer, hogy kaptam egy AMIGA-t... Ha tetszik, akkor vegyem meg, vagy valami hasonló. :-) Aztán, hogy anno tetszett e, az már egy másik kérdés (lentebb kiderül)... de a gép azóta is gyönyörű állapotban van. 18 éves pályafutása alatt az egyik sarka és pár makacs billentyűje sárgult csak meg. Időnként hamis lemezcsere jeleket produkál (erre egyszer rá kéne jönnöm, hogy mi a kiváltó ok, valószínűleg SMD kondenzátor hiba).  Az AMIGA fejlesztő csapata ezt a gépet is egy The B'52 számról nevezte el, melynek címe Channel Z, tehát ez a megnevezés található meg az alaplapon. Kivételesen fogyasztható számot sikerült választaniuk, érdemes meghallgatni (rájöttem, hogy anno is ismertem, talán még tetszett is), jó kis dallamos muzsika.

ChannelZ.jpg

A Commodore cég grafikai chipset szempontjából harmadik generációs számítógépe az AMIGA 1200 1992-ben került kiadásra, mai napig az egyik legnépszerűbb AMIGA modell. Tulajdonképpen az A1200 tekinthető a csúcsmodell olcsó kiadásának, anno tized annyiba került, mint az AMIGA 4000 névre keresztelt nagynénje.

Ez a gépezet anno nem tartozott a kedvenceim közé, az alaplapon elhelyezett Motorola 68EC020-as processzort nagyon barátságtalannak tartom. Tipikus problémák például, hogy az egyik floppytartónyi (100db) demó gyűjteményemet félre kellett tennem az AGA (Advanced Graphical Architecture) és a EC020 OCS AMIGA programokkal szembeni kompatibilitási hiányosságai miatt. Az Amiga Early Startup Control (1) alól történő állítgatás részben megoldás (Disable CPU Caches funkció használata), de nem teljesen kielégítő, egy idő után az agyamra ment. WHDLoad elvileg 1996-tól már elérhető volt, de én nem találkoztam vele. További nehézség volt számomra, hogy ugyan az alaplap tartalmaz egy kényelmes HDD vezérlőt, de annak felülete 2,5"-os 44 tüskés IDE. Anno a 2,5"-os HDD-k arany árban voltak kaphatók. A mostanában elterjedt CF2IDE adapterről hírből sem hallottam még. A 2,5"-3,5" átalakítók beszerzése pedig egyenlő volt a lehetetlennel, még pár évvel később is, pedig akkor egy elég jól felszerelt, szervizelést is vállaló számítástechnikai boltban dolgoztam. A főnököm végül megkegyelmezett nekem és Pesten szerzett valahol egy CCCP időket idéző (a nagyság a minőség jele) 2,5" - 3,5" átalakító panelt arany árban. Szóval csupasz AMIGA 1200 (3.0 KickStart ROM, HD nélkül) használata nehézséget okozott... Mondhatjuk, hogy másfél évtizede én voltam a lúzer-júzer, jó lenne, jó lenne, de hogyan is kellene ezt csinálni!? ;-)
A későbbiekben végül is szép éveket töltöttem ezzel a konfigurációval (AGA demók szájtátva nézegetése és AGA játékok ész nélküli nyomkodása). Egy AT-s PC táppal és a fent említett szörnyűséges átalakítóval (amitől nem lehetett becsukni a házat) oldalra kivezetett 3,5" IDE kábelen keresztül használtam egy 170Mb-os vincsesztert. Azt már nem is mondom, hogy a gyári WB telepítő lemezeim közül pár megadta magát, az még nagyon kellett... :-P A PCMCIA porton keresztüli AMIGA-PöCe fájlcseréről ugyan olvastam, de kivitelezni nem sikerült, így igazi HardCore 880Kb és PC 720Kb floppy lemezes időszak volt ez. A gépezet szépítgetésébe (bővítés a köbön) végül csak akkor vágtam bele, amikor néhány éve ismét elkezdtem a ReTRo-val foglalkozni.

Nézzük meg, hogy mit tud ez a gépezet a gyári kiépítésében:
- 14MHz-es Motorola 68EC020-as (sajnos economy), immáron valódi 32-bit-es CPU.
- 2 Mb grafikus chip ram.
- A maximális címezhető fast memória sajnos csak 8Mb  az EC020 CPU miatt.
- Kiváló grafikai képességeit az Advanced Graphics Architecture (AGA) chipset-nek köszönheti.
- KickStart 3.0 ROM.
- 3,5" DS-DD 880Kb kapacitású beépített floppy, PöCe 720Kb lemezkezelés megoldott.
- Az alaplapon 44-tűs 2,5"-os HD vezérlő kapott helyet, átalakító nélkül 2,5”-os HDD fogadására alkalmas, manapság inkább CF2IDE adapter a használatos rajta.
- A 16-bit-es PCMCIA csatlakozó pedig főnyeremény az adatcsere szempontjából.

Értékei a sysinfo szerint:
- Számított sebessége 15,20 Mhz
- Dhrystones 1282
- CPU Mips 1,33
- FPU MFlops N/A
- Chip sebesség AMIGA 600-hoz képest 3.37
- HD vezérlő átviteli sebessége: 1,198,829 Byte/Sec

1) Aki esetleg nem tudná mit jelent az Amiga Early Startup Control, azok kedvéért elmondom, hogy a KickStart ROM 2.04-től bekapcsoláskor a két egérgomb egyidejű lenyomva tartása hatására feljön egy menü, amelyből hasznos opciók választhatóak ki. Ilyen például a szoftveres boot választó, ahol a floppyk, PCMCIA port és HDD-k közöl választhatunk. A ROM 3.x változatánál pedig már állíthatóak a grafikai tulajdonságok, letiltható a CPU cache és van egy egész komoly Zorro board diagnosztika, amin keresztül a bővítéseink állapotáról tájékozódhatunk.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szergitata.blog.hu/api/trackback/id/tr684691148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása