majdnem minden ami ReTRo

AMIGA 500 turbókártyák 7. befejező rész - Mega-Midget Racer

2012/06/24. - írta: Сергей

... úgy gondolom, hogy lehetőségekhez képest sikerült kellő alapossággal körüljárni a B52 Rock Lobster accelerátorokat (még home made változat is volt belőle). :-) Egyenlőre félre teszem ezt a témát, mivel elfogytak a tesztelni való kártyáim és visszatérek a jó pár cikkel ezelőtt félbehagyott kezdeti irányokba. Nem kell félni, előbb-utóbb lesz még folytatása ennek a sorozatnak, hiszen más, fejlettebb AMIGA vasak esetében is lehet a bővítések megoldásait boncolgatni... ;-)

Tehát végezetül az amerikai Computer System Associates Inc. 1990-ben kiadott Mega-Midget Racer nevű kártyája kerül terítékre. Hozzám egy gyári 25MHz-es modell került, ami egy műanyag tokozású 25MHz-es 68EC030 processzort tartalmaz (nincs benne MMU). A kártya csak PGA tokos FPU-t kezel, ez azért pech számomra, mert a 680030 mellé 68882 dukálna, de abból csak PLCC tokos áll rendelkezésre. A próba kedvéért egy viseletes 16MHz-es 68881 FPU-t tettem be mellé, láb kompatibilis, vígan kezeli. Szokásos szolgáltatás, hogy az FPU meghajtható a processzor órajelével szinkron és külön rezgővel aszinkron módban is.

MegaMidget kis.jpg


Ha rápillantunk a lapra, akkor látjuk, hogy két kristályoszcillátor számára van rajta hely (az egyik a CPU, a másik az FPU számára). Na végre egy turbókártya, ahol érezhető, hogy a gyártó komoly összegeket költött a fejlesztésre. A CPU külső órajelének AMIGA buszra történő szinkronizálásához jó pár jel egymáshoz képesti viszonyát meg kell mérni és be kell lőni, az ehhez szükséges műszerek pedig költségesek.  Ennek örömére több különböző sebességű kristállyal próbáltam a processzort pörkölni (25, 28, 31 MHz és kimondani is szörnyű egy 40MHz-es rezgővel is). Nem jött ki a füst... ugye mint tudjuk a processzor füsttel működik... minden kipróbált sebességen stabilan járt a CPU! Az utolsó kettővel csináltam sysinfó tesztet (a 40MHz-es fotót valahova elkevertem), aztán mivel nem tapasztaltam igazán komoly melegedést, a 40MHz-nél maradtam. Herr Neuroth, akkor még is büntetlenül felhúzható az a 030-as mikroprocesszor órajele !? ;-)
Hűtést persze nem árt majd eszkábálni rá, főleg egy teljesen összeszerelt 500-as esetén (nálam az ritka, mint a fehér holló, megelégszem egy alaplappal, amiről egy ram bővítő és egy floppy lóg).

A turbó két fajta memóriabővítési lehetőséget is kínál, akarom mondani kínálna. Közvetlen a CPU fölé lehetne tenni négy darab, összesen 512Kb méretű SRAM IC-t, amit használhatunk kedvünk szerint memóriának és maprom-ként is (a KS számára). Pechemre erről a kártyáról ez a négy IC hiányzik és ahogy az lenni szokott (pedig árban nem húzós tétel) itthon egyáltalán nem kapható a megfelelő alkatrész (vagy én nem találtam)! :-PPP

A kártya oldalán lévő tüske csatlakozó sorra tehető a ZIP RAM-os bővítő modul, aminek külön neve is van, úgy hívják, hogy Mega-Memory. Ismételt pechemre, a Mega-Memory kiegészítője is hibás, az összes ZIP le lett róla vágva (nem én voltam) és pár galvanizált luk oda van (javítása folyamatban, de ez is kb. úgy készül majd el mint a luca széke, vagy éppen türelmem nincs, vagy időm).
Így viszont nem tudtam 32-bit-es fast memória társaságában kipróbálni a kártyát. Azt olvastam az AMIGA fórumokon, hogy egész ütős darabnak ígérkezik 40MHz-re felhúzva. Ennek a kártyának a memóriája szintén nem autoboot-os, de egy 1990-ben kiadott hardvernél ezen nem sértődöm meg (nem egy mai darab). A használatba vett Mega-Memory, A500 expanson port-ra rakott egyéb kiegészítőkkel való összeakadásról sincs információm (de nem okozna túl nagy meglepetés, ha ez is ütközne a autoconfig 8Mb tartománnyal).

A HD vezérlő kártyán található 16-bites fake fast memória társaságában tapasztaltam további minimális gyorsulást, de nem az igazi 32 bit-es ram nélkül. Ha oda jutok, hogy megrendelem a hiányzó négy SRAM IC-t és elkészül a oldalsó bővítője (újabb "logisztikai" probléma, honnan szerzek bele megfelelő ZIG-ZAG IC-ket, az SMD ellenállásokkal helyettesített jumperek átállításáról már nem is beszélve), akkor visszatérek a sebességére. :-D

A kártya valós idejű óra funkciót szintén nem tartalmaz, de ez legyen a legkisebb bajunk. Amit még érdemes megemlíteni, hogy tekintélyt parancsoló a mérete, 16,5 x 20,5 centiméteres, szóval inkább nevezhető alaplapnak, mint kártyának! Egy AMIGA 500-ban kényelmesen elfér, de más modelleknél akadhatnak komoly problémák az elhelyezésével (500, 1000, 2000, CDTV modellekhez használható).

Mega sys 31MHz kis.jpg

Értékei a sysinfo szerint 31 - 40 MHz-es kristályoszcillátorral és ram nélkül:
- Számított sebessége: 31,05MHz (40,30Mhz)
- Dhrystones 597 (686)
- CPU Mips 0,62 (0,71)
- FPU MFlops 0,45 (0,47)
- Chip sebesség AMIGA 600-hoz képest 2,04 (3.00)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szergitata.blog.hu/api/trackback/id/tr824563737

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása