majdnem minden ami ReTRo

AMIGA 500 turbókártyák bevezető 1.rész

2012/06/02. - írta: Сергей

... hozzávetőlegesen egy hónap poszt-ínség után ismét beindul a Retro Tauta. :-) Kezdetnek a LemezGURU-ban megjelent "A kis A500 turbókártya teszt" című cikkemet fogom leporolni és egy kicsit kiegészíteni (fotókkal és újabb kártyákkal).
Szóval az AMIGA-k között az öreg AMIGA 500-as (alias B52 Rock Lobster) a legelterjedtebb masina.
Nézzünk pár technikai adatot az 1987 áprilisában kiadott gépről:
- 7MHz-n ketyegő Motorola 68000-es 32bites CPU a lelke
- A buszai 16bitesek
- Grafikai képességeit általában (kivéve az 500+-ot) az úgynevezett Original Chip Set (OCS) garantálja
- Három custom chip található benne (videó) Paula (DMA és hang) Agnus (videó és RAM vezérlő 28,375MHz sebességű)
- Alap kiszerelésben a REV 5 és REV 6-os alaplapú 500-as 512Kb úgynevezett chip RAM-al rendelkezik, ami az Agnus verziószámától függően bővíthető általában 1Mb-re (500+ esetén 2Mb-re).
- A 68K CPU maximum 8Mb úgynevezett fast RAM-ot tud kezelni (természetesen a chip-en kívül)
- 3,5" DS-DD 880Kb kapacitású beépített floppyval rendelkezik
- Az alap kiszerelés nem tartalmaz HDD vezérlőt.

Értékei a sysinfo szerint:
- Számított sebessége 7,09 Mhz
- Dhrystones 548
- CPU Mips 0,57
- FPU MFlops N/A
- Chip sebesség AMIGA 600-hoz képest 1,04

érdekes, hogy soha nem tudok két egyforma értéket mérni, de a közelítés jó:
B52sysinfo.jpg


Azért ez már egy „ütőképesen használható” Retró géppel szemben támasztott igényekhez (igényeimhez) képest  bizony elég kevés!

Felvetődik a kérdés, hogy mivel és hogyan lehetne a szekrényben porosodó masinánkat feltuningolni? A felhasználói élmény fokozás első lépése egy lehetőleg fast ram bővítővel ellátott merevlemezes háttértár beszerzése. Ha ez megvan, akkor tulajdonképpen mindenünk meg van, hiszen a WHDLoad segítségével akár egy KickStart 2.04, Workbench 2.01., 2Mb rammal megáldott 500-as gépen is lefuttathatunk pár régi OCS játékot és demót. Persze 2Mb ram / 68K CPU kombótól ne várjunk nagy csodát (ez a minimum konfiguráció, sőt alatta van egy kicsivel). Betöltésénél iszonyú lassú lesz minden (a 2Mb ram nagyon kevés), a normális (nem reset-es újraindítás) kilépéshez minimum 68010 CPU lenne szükséges.

Tehát kéne a gépünkben valamilyen CPU kártya? Az AMIGA CPU kártya, turbó kártya, accelerátor kártya (kinek melyik elnevezés tetszik) számomra nagyon érdekes "jelenség".... Az AMIGA-khoz számtalan ilyen gyorsító készült el. A dolog pikantériára, hogy pont azokban az államokban fejlesztették őket, ahol úgy dobják ki a háztartási gépeket és vesznek helyette újat, hogy az az életgörbéjének végének közelébe sem került... (tegyünk a fogyasztói társadalom ellen mozgalom)

Tehát lehetőleg olyan kártya kell, ami közvetlen kezel fast ram bővítőt! Azt azért érdemes tudni az AMIGA 500 bővítőkről, hogy általában a fast ram bővítős CPU kártya és "mezei" HDD vezérlő fast ramja azonos címtartományba "esnek". A maximum ram, amit ki tudtam a gépből csiholni az 9Mb (1Mb chip, 4Mb fast a HDD-n, 4Mb fast a CPU kártyán) volt. A cikk címe azért kis AMIGA 500 turbókártya tesz, mert megírásának pillanatában csak néhány működőképes kártya állt a rendelkezésemre.

Ezeken szaladok végig. :-) ... folyt. köv. hamarosan.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szergitata.blog.hu/api/trackback/id/tr904561586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása