majdnem minden ami ReTRo

Commodore 1581 floppy drive - javítás

2014/08/09. - írta: Сергей

... nagy általánosságban hibás floppy meghajtókkal nem szoktam foglalkozni Az időt el lehetne velük tölteni, de a javítási kísérlet végeredménye meglehetősen kétséges, egyszerűbb kicserélni őket. Viszont a Commodore hajlékony lemezes meghajtók kivételt képeznek. Az olcsóbb C= gépek (néhány kivétel persze van) nem tartalmaznak floppy vezérlő elektronikát, ezért ezeket a funkciókat ellátó áramköröket magában a meghajtóban (1541, 1571, 1581) találjuk. Anno már futottam egy kört a C=128D és C=128DCR gépekbe épített 1571-es floppy meghatókkal, csak arról nem született külön poszt. Ez a 1581-es jelű 3,5"-os hajlékony lemezes meghajtó azért került most terítékre, mert ritka darabnak tartom. Legalább is eddig nem sok működő példánnyal találkoztam. Ugye anno a kiloByte-ok korszakában éltünk, talán el tudjuk ma is képzelni, hogy ha a 1541-es jelű meghajtó egy oldalon 170kB-ot tudott tárolni, akkor ez az eszköz a 800kB-jával (800 kB, az már majdnem 1 megaByte!) igazán komoly háttértárnak számíthatott. A képeken látható példány kissé viharvert, félig működő állapotú.

kis  Commodore 1581 meghajtó.jpg

Az eleje és a hátulja is valamilyen erőhatásnak volt kitéve (kidobták?). Először darabjaira szedtem... Rá pillantva az alaplapra azt láthatjuk, hogy saját órajellel működő processzort, CIA chipet, memóriát, saját szoftvert és egy ismert floppy vezérlő IC-t (WD1772) is tartalmaz. Így már érthető, hogy miért működik "önállóan". Az alaplap általános állapota jónak volt mondható, a bekapcsoló gombot érte erőhatás (kissé elhajlott). Tüzetesebben átnézve a floppy drive táp csatlakozója és a bekapcsoló gomb forrasztásai voltak elrepedve, ez okozhatott nehezen azonosítható kontakthibát.

1581 alaplap felirattal kicsi.jpg

A sikeres javításhoz tudnom kéne, hogy hogyan viselkedik egy jól működő Commodore floppy (a felsorolt típusok közül bármelyik jó lesz, a működési elvüket azonosnak valószínűsítem). Bekapcsolás után öntesztet hajt végre, ez eddig biztos és azt is megnézi, hogy van e benne lemez. Ha előzőleg csatlakoztattuk soros porton keresztül és bekapcsoljuk a gépet is, akkor a lemezhez fordulás műveletet ismételten elvégzi. Sajnos a visszajelző LED-ek, vagy a fejmozgás nézegetése nem elég a működés ellenőrzéséhez, le is kell tesztelni a meghajtót (írás, olvasás és formázás funkciókkal).
Említettem, hogy anno nekem otthoni használatra kimaradtak a Commodore gépek. Így nincs C= programokkal telezsúfolt floppy lemezem, amit betennék valamelyik meghajtóba és kipróbálnám. Úgyhogy először is szerettem volna lemezt formázni valamilyen meghajtóval. Ez a 1581 nem működött megfelelően, maradt a 1541-II, az volt még kéznél. Mondjuk az Enterprise 128, vagy egy retro PC esetében ez a "FORMAT A:" parancs kiadásával végrehajtható. De mi a helyzet a Commodore gépek esetében? Az utánaolvasás csak részeredményt hozott, végül a facebook csoportunkon belüli konzultáció után meglett a megoldás, íme:
OPEN 15,8,15
PRINT#15,"NEW0:LEMEZNÉV,ID"
CLOSE 15
A teszt szempontjából a PRINT#15 parancs az érdekes. Amikor ezt kiadja az ember, akkor kezd el a meghajtó (a géptől függetlenül, hiszen nem veszi el a vezérlést, mint más gépek esetében) lemezt formázni. A parancsban az ID azonosító megadása ajánlott (esetünkben ez az 1-es, mivel nincs több eszköz a gépre fűzve). Ha nem adunk meg ID-t, akkor is lesz fejmozgás (tehát a működés figyelésére tulajdonképpen alkalmas), de csak (idézem) "soft-format" fog történni, ami üres formázatlan lemez esetében fájl olvasási hibát jelez. Amikor végre sikerült a 1541-II-es meghajtóval lemezt formáznom, majd egy pár soros BASIC programot kimentenem és vissza olvasnom, akkor ugyan ezt kipróbáltam a 1581-en is. Elég hamar kiderült, hogy a vezérlő panel tökéletesen működik, a drive rész motorja forog, de a fej nem mozog. Teac FD235-HF jelű floppy meghajtó volt benne, na ez sem gyári, nem gomb kompatibilis (a service manual Chinon F-354 B-t ír, ami nagyjából az AMIGA 500-ban rendszeresített belső floppynak felel meg). Némi keresgélés és próbálkozás után az ötödik AMIGA meghajtó volt megfelelő a 1581-eshez. Sikerült egy DS DD lemezt leformáznom (ott figyel a 3160 szabad blokk), menteni rá és vissza olvasni róla. Sajnos a talált meghajtó nem gomb kompatibilis az eredeti műanyag dobozzal, úgyhogy egyenlőre még nem szereltem össze, de ettől függetlenül működik...
Folytatása következik, más típusú C= floppy dirveokkal is meg fogok ismerkedni közelebbről. :-)

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szergitata.blog.hu/api/trackback/id/tr116575347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CodeKiller 2014.08.09. 12:29:44

Kicsit összekeveredett itt a Drive_ID és a Lemez_ID, hagy tisztázzam:
Szóval ugye régen volt pár iker meghajtója a Commodore-nak és hogy azokat is lehessen használni, a következő a meghajtóknak küldött parancsok formátuma: "P[arancs][drive_id](:paraméter)"
Vagyis a parancsoknak bőven elég az első karaktere, a drive_id pedig alapból 0, ha nem is írjuk oda (csak iker drive-oknál érdekes pl 8250), illetve van pár parancs, aminek nincs paramétere (init, validate)
Formázásnál a paraméterben viszont el kell nevezni a lemezt, ekkor max 16 karakter után vesszővel még 2 karakter Lemez_ID kell -- pl newcomer,1a

Сергей · http://szergely.sfblogs.net/ 2014.08.09. 12:38:42

@CodeKiller: ezzel nem tudok vitatkozni ;-) mondjuk sokat nem kerestem, de korrektül össze szedve nem sok helyen lehet leírva. :-) Nekem lényeg a lényeg, hogy a posztban írt paranccsal elvégzi a formázást a meghajtó! :-)

mustang74 2014.09.25. 10:01:57

Szia!
Alant található 1541-es meghajtóhoz parancsok.
www.c64-wiki.com/index.php/VIC-1541#Disk_Drive_Commands

Ez pedig nagyon jó olvasmány:
pcvilag.muskatli.hu/irodalom/cbooks/vc41/vc41.html

Üdv:
Nándi
süti beállítások módosítása