majdnem minden ami ReTRo

Commodore 128 gépek lélektana - hibakeresés 1 rész.

2013/06/30. - írta: Сергей

... négy jobb sorsra érdemes C=128 gép várta, hogy kitaláljak valamit az érdekükben. Hogyan kell legalább alap szinten hibát keresni és megállapítani ezekben a gépekben? Némi kutakodás után Bo Zimmerman oldalán találtam egy troubleshooting leírást ami a hibajelenségeket tartalmazza, ez hasznosnak bizonyult...

A gépek (alaplapok) kiinduló állapota
:

  • szép állapotú C=128: 128 módban időnként BREAK hibát jelzett.
  • "donor" C=128: 128 módban szkrollozó BREAK felirat jelent meg, folyamatosan csipogott, 64 módba lépve elakadt a 64 Kernel betöltése után.
  • C=128D - bekapcsoláskor sípoló hang fogadott, a ventilátor nem pörgött fel, nem volt kép. Tápjavítást követően bekapcsoláskor két fehér csík villant fel, majd fekete képernyő látszott.
  • C=128DCR  - tápegysége rendben, bekapcsoláskor két fehér csík villant fel, majd fekete képernyő látszott.
01_C128 felirat 431x.jpg


Teória egy működő C=128 gép indítási
folyamatáról:

El vagyok kényelmesedve, az AMIGA gépeknél megszoktam, hogy az indítási folyamat és a hibák leírása precíz. Tehát az elakadás okait viszonylag könnyen be lehet határolni mondjuk egy AMIGA 500-nál. A C=128-hoz sajnos nem találtam ennyire részletes leírást. Jobb híján nekem kellett felállítanom egy teóriát a "hideg" indítási folyamat lehetséges részeiről és az adott rész hibamentességének "visszajelzési" módjáról. Majd a C= "guruk" eldöntik, hogy ez mennyire sikerült. ;-)

  • Bekapcsolás.
  • CPU-PLA-VIC-II elindul - fekete alapon két fehér csík jelenik meg a képernyőn, nincs információ arról, hogy a három IC közül melyik okozza (videón 1 másodpercnél látható).
  • Kernel ROM tartalmának betöltődése - kívül világos, belül fekete "keret" jelenik meg a képernyőn (az első videón ez külön nem látszódik, mert az indulási folyamat nem akadt el).
  • ASCII ROM tartalom betöltődése - színes véletlenszerű karakterek láthatóak a képernyőn a belső keretben (a videón 2 másodperctől látható).
  • BASIC ROM betöltődése - COMMODORE BASIC V7.0 122365 BYTES FREE (C)1986 COMMODORE ELECTRONICS, LTD. (C)1977 MOCROSOFT CORP. ALL RIGHT RESERVED felirat jelzi a sikerét.
  • Meghajtó teszt, C=128D és C=128DCR-nél kb. 4 másodperc telik el, a masina megpróbál a 1571-es meghajtóról bootolni, a "sima" C=128-nál ez természetesen kimarad.
  • a gép hiba nélkül elindult, üzemkész - READY felirat megjelenése.


Megpróbáltam a feltételezésen alapuló boot folyamatot előre eltervezett módon megakasztani. Azt kellett kideríteni, hogy ismert hibánál hogyan viselkedik a gép. Azt reméltem, hogy a tapasztalatok alapján kiszűrhetem más gépekben az ismeretlen hibákat. ;-)
Első próbálkozásképpen a Kernel ROM-ot vettem ki a gépből, láthatjuk, hogy a CPU-PLA-VIC-II a szokásos két fehér csíkkal elindul, de Kernel híján fekete képet produkál. Ha ezt a tesztet nem végzem el, akkor a fent említett Zimmerman-féle hibakeresés alapján először az MMU, vagy a PLA cserével próbálkozom meg...


A következő lépés az volt, hogy kivettem az ASCII ROM-ot (a Kernel ROM-ot természetesen vissza tettem). Bekapcsoláskor véletlenszerű karakterek és sorminta jelent meg a képernyőn, elég jellegzetes hibaképet produkálva. A videón a 9. másodpercnél reszetelem a gépet, a BASIC ROM betöltődését jelző felirathoz nagyon hasonló sorminta jelenik meg egy pillanatra, de érdemi változás nem áll be.


Minden más alkatrészt visszatettem és kivettem a 128-módhoz tartozó BASIC ROM-ot. Figyelmesen végig kell követni a képernyőt, a CPU-PLA-VIC-II elindult, a Kernel elindult, az ASCII ROM betöltődött, a BASIC ROM hiányában elakad a folyamat. A hibaképernyő kicsit megtévesztő lehet, eléggé hasonlít az ASCII ROM hibára. A videón 10 másodpercnél reszetelem a gépet és megjelenik a stabilan futó Kernel világos-fekete kerete, tehát ez már így egyértelmű. Azért nem készítettem több videót, mert a további hibajelenségek egészen hasonlóak az eddig látottakhoz, nem találtam őket elég jellegzetesnek...

Az indulás szempontjából kritikus IC-k:
  • Hibakereséshez C128D-ről húzzuk le 1571 kiegészítő alaplapot!
  • C128CDR alaplapnál problematikus lehet a 1571 vezérlés hibája!
  • CPU 8502 - fekete képernyő, nem bootol a gép, reszetre nem reagál (nem tudtam igazolni, alaplapra forrasztott).
  • CPU Z80 -  fekete képernyő, nem bootol a gép, reszetre nem reagál (nem tudtam igazolni, alaplapra forrasztott).
  • PLA - fekete/fehér/kék képernyő, nem bootol a gép (nem tudtam igazolni, alaplapra forrasztott).
  • MMU - fekete képernyő felvillanó két fehér csíkkal, a boot folyamat az elején elakad, de reszetre reagál.
  • VIC-II - megtévesztő hiba lehet, értelemszerűen ilyenkor egyáltalán nincs kép.
  • Kernel ROM - fekete képernyő felvillanó két fehér csíkkal, a boot folyamat elakad, de reszetre reagál.
  • ASCII ROM - random karakterek, sorminta látható a képernyőn, a boot folyamat elakad, de reszetre reagál.
  • BASIC ROM - random karakterek és a Kernel keret látszik a képernyőn, a bootolás megáll, de reszetre reagál.

Az indulás szempontjából nem kritikus IC-k:

  • CIA 1-2 - nincs billentyűzet, joystick port, soros port, felhasználói port.
  • VDC - nem befolyásolja az indulási folyamatot.
  • SID - a működő gépnek nincs hangja.


Következtetések:

  • A "donor" C=128-nál az ASCII EPROM két lába el volt hajolva, ezért az csak részben volt olvasható, az egyik láb az alaplapra van huzalozva, ez a forrasztás elengedett. A szkrollozó BREAK feliratot az okozta, hogy a billentyűzet vezérlő CIA IC fordítva volt a foglalatában, illetve a billenytűzet csatlakozó félig ki volt forrasztva. A hiányzó SID IC-t pótoltam, ezek után gép hibamentesen működik 128 és 64 módban is.  
  • A szép állapotú C=128-amnál a BREAK hibát az ASCII EPROM kontakthibája okozta, erre annak kapcsán derült fény, hogy a "donor" gép javításához meg kellett néznem a ROM panel gyári állapotát.
  • A C=128D masinában a Kernel ROM-ot kell majd pótolnom, a két CIA IC lemezes foglalatának kontakthibáját kellett kiküszöbölni.
  • C=128DCR gép egy kicsit nehezebb dió, a C64 ROM és a Kernel ROM hiányzik. Ide az átdolgozott 32Kb-os ROM-ok kellenek majd a megfelelő működéshez. A joystick port és a billentyűzet kezelés részleges hibájának felderítése folyamatban van, sajnos ezen a lapon a két CIA alaplapra van forrasztva.
Ha egyszerre több hiba is fent áll, akkor sajnos nincs könnyű dolgunk. Ha rendelkezésre áll másik hasonló C=128 gép, akkor a foglalatos alkatrészek cserélgetésével tudunk tesztelni. Kompatibilitási "listát" találtok az előző két cikkben C128D - C128DCR. Remélem egy kicsit tudtam segíteni azoknak, akik először néznek bele egy hibás C=128-ba. ;-) Folytatás következik a 1571 meghajtó vezérlés hibáival, a három különböző tápegységgel és hasonlókkal ...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szergitata.blog.hu/api/trackback/id/tr25381900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása