majdnem minden ami ReTRo

AMIGA 500 turbókártyák 2.rész - Accel14

2012/06/02. - írta: Сергей

... (most jön a poszt szünet konkrét oka) cirka egy évvel ezelőtt (2011. május 24-én) vásároltam a vaterán egy Motorola 68000 mikroprocesszort. AMIGA, MAC, ATARI, SEGA és az ég ki tudja még hány különböző gépben megtalálható ez a CPU... Attól érdekes, hogy a szokásos 8MHz helyett 16MHz-es! Kézenfekvő volt számomra, hogy kibírja a frekvencia duplázásos elven működő gyorsítást... :-)

Nézzük meg a 68000, 68010 CPU család DIP64 tokozású változatának lábkiosztását:

68000-cpu-dip.png

Elméletben annyi elegendő lenne, hogy a processzor 15-ös lábának kapcsolatát megszüntetjük az alaplapi csatlakozójával, az eredeti 7MHz-es CLK jelet (órajel) egy kapcsolással megduplázzuk és rávezetjük a CPU 15-ös lábára, akkor a ketyere dupla sebességgel kezd működni! :-)

A gyakorlatban viszont hamar ki fog derülni, hogy több más CPU vezérlő jel "eredeti összhangja"  elcsúszik, ezt az AMIGA (vagy akár egy ATARI) nehezen tolerálja. A rendszer stabilitásának erőteljes "csökkenését" okozná (nem indulás, fagyás és GURU meditation hibakódok formájában). Hát ezért nem könnyű dolog turbó kártyát építeni...
Sajnos foglalkozni kell a _DTACK (10-es láb, adatátviteli nyugta), _E (20-es láb, engedélyezés), _VPA (21-es láb, érvényes periféria cím), _VMA (19-es láb, érvényes memória cím) jelekkel is.
Jellemző, most persze nem találom azt a működési diagramot, ami kéne...

szóval ez a gyári, ami a normál működéshez kell és mi ugye az alaplapi órajelet duplázzuk meg:
A500 CPU signal.JPG


A srác, akitől a CPU-t vettem, kérdezte, hogy mihez veszem... természetesen AMIGA turbókártyát szeretnék építeni... :-)

Ez itt az ÁMOK (nem ópium mámorban történő gyilkolás értelemben, bár amennyi szívtam vele, akár lehetne az is) hanem AM_OK (AMIGA_OK) 1.3-as. Működésképtelen változatban (balról jobbra, 3 fajta órajel kipróbálására épített panel, maga a "kártya", negyed kész 16bit fast ram bővtő):
AM_OK13.jpg


Pár évvel ezelőtt már beletört a bicskám egy turbó építésbe, már a tervezés fázisában elakadt. Viszont soha nem adom fel... (szakirodalom, szakirodalom, szakirodalom, mondta 6.Lenin) Ismét rá kellett jönnöm arra, hogy célműszer nélkül (vagy valamilyen áramkör szimulátor program nélkül) nem tudom meghatározni tetszőleges két vezérlőjel egymáshoz képesti viszonyát. Így viszont meddő próbálkozások tömkelege következett, makacs vagyok. A pontos késleltetési időket nem tudtam belőni.... (ez amúgy várható volt) :-(
Egy rövid időre feladtam a saját elképzelésem (sikerélményre volt szükségem) és megépítettem egy free projektet, ami valamennyire működik AMIGA 500-al. :-)
Ez sem volt könnyű, mert közben folyamatosan próbálkoztam a saját ötletemmel... meg kell hogy mondjam, nem volt haszontalan, nagyon tanulságos volt. :-)

Az Accel14 nevű turbókártya után-építése a mai nap elkészült. 7MHz-s üzemmódban atom stabil, 14MHz-n ha nem is vígan, de némi hibával használható.

Sajat felül közepes.jpg
Sajat alul közepes.jpg


A kártya csiszolgatása a közeljövő zenéje, én már annak örülök, hogy a "What can I say!" felirat helyett "Getting better" olvasható... Ami engem jelenleg érdekel ezzel kapcsolatban, az a panel nagyobbik felét elfoglaló 2Mb 16bit fast ram bővítő befejezése... A sysinfó adataiból látszik, hogy ram bővítő nélkül nem sok értelme van egy turbónak. :-)
Értékei a sysinfo szerint:
- Számított sebessége 12,20 Mhz (eredeti érték 7,09)
- Dhrystones 594 (eredeti érték 549)
- CPU Mips 0,62 (eredeti érték 0,57)
- FPU MFlops N/A
- Chip sebesség AMIGA 600-hoz képest 1,09 (eredeti érték 1,03)

Accel14sysinfo.jpg
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szergitata.blog.hu/api/trackback/id/tr414528394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása