majdnem minden ami ReTRo

GVP Impact Series II Accelerator

2012/03/22. - írta: Сергей

Idézek egy előző cikkemből :-)
"Milyen megoldások lehetségesek a memória éhség enyhítésére:
- a chip ram bővítése az Agnus foglalatán keresztül 2Mb-re.
Ezzel az a probléma, hogy kevés gyártó gyártott ilyen bővítőt, ezért ritka és nem mellesleg nekem nincs ilyen.
- a Zorro II-es csatlakozó lehetőséget kihasználva fast ram bővítőkártyával 2, 4, vagy 8Mb ram bővítésre, erről lesz most szó.
- CPU kártya segítségével történő bővítés, avagy akkora teljesítményt, ami a csövön kifér...
Bizony ez sem olyan könnyű dolog ám, de ezt majd inkább később."
Hát most erről lesz szó, még pedig azért, mert mostanság a B2000-est szeretném végleges formájára faragni és ennek okán most ismerkedem össze ezzel a kártyával. :-)

Tudomásul kell vennünk, hogy asztali (HighEnd) AMIGA ide, vagy oda, a B2000 "csupaszon" messze van az ütőképes retro gépektől! Alap elvárásaim (2012-ben) a fast ram bővítés lehetősége (16Mb az ég világon mindenre elég, ami ennél is több, az már ágyba hozza a reggelimet), a merev lemezes háttér tár (vagy ennek megfelelő CF - Microdrive megoldás), a komolyabb alkalmazások pl. WHDLoad (1) követelményeinek megfelelő CPU bővítés lehetősége (2)... Szóval ezekkel egyszerűen muszáj élni és lehetőleg egyszerre! ;-)

A GVP Impact Series II Accelerator kártya, "három az egyben", tehát 68030-as CPU kártya (a konyha nyelven turbókártyákról még csak említés szintjén volt szó), fast ram bővítő kártya és SCSI merevlemez vezérlő kártya funkciókat próbál megvalósítani (hogy miért csak próbál, azt kifejtem). 1991-ben tervezte és dobta piacra a Great Valley Products (USA) nevű cég, több hasonló kártyával egyetemben. Az Impact valószínűleg a költség csökkentett változata lehet a GVP turbókártyáknak, mert minden alkatrésze felületszerelt (tehát ronda mint a bűn és ha elromlik pokoli nehezen javítható ki, később szerintem mutatok szemet gyönyörködtető turbókat is). Létezik belőle egy (relatíve) gyorsabb 33MHz-es, gyárilag 4Mb fast rammal (16Mb-ig bővíthető) arany árban és egy lassabb 22MHz-es 1Mb fast rammal (13Mb-ig bővíthető) ellátott változat, nekem ehhez az utóbbihoz van szerencsém. :-)

Mi értelme ennek a vég nélküli turbózásnak? Kicsit részletesebben... Először is egy 7MHz-s 68K CPU iszonyú lassúnak fog bizonyulni, akár a pár lemezből álló operációs rendszer tekintetében is. A "gyári" 1Mb chip ram nagyon szűk keresztmetszet programok futtatására. Szerintem ne töltögessünk másfél-két percet floppyról, ha egy jól beállított, nem vízözön előtti HDD segítségével 7 másodperc (és tényleg annyi) alatt kapok működő gépet az asztalra. A HDD hiánya örökös floppy cserélgetésre kárhoztatna. Tulajdonképpen egy pár 100kb-os zenei fájl lejátszása is komoly erőfeszítésembe telne hajlékony lemezekről...

A komolyabb turbók (a GVP Impact Series-II csak félkomolynak számít, de legalább nem az általam utálatosnak tartott 68020-as) előnye, hogy a boldogsághoz szükséges három elemet egyszerre tartalmazza, némi kompromisszummal. Elég logikusnak tűnik a felépítése, a gyorsabbra "cserélt" CPU mellé kell a közvetlen címzésű ram (különben meg sem éreznénk, hogy ott van) és azt kell közvetlenül etetni adattal a HDD-ről. Elég a szócséplésből (persze fogom még), vessünk egy pillantást a kártyára:

Nem sok bejelölni való van rajta, az autoBoot ROM-ot elfelejtettem feliratozni (katt):
GVP Impact S2 felirat nagy.jpg
Ez meg a hátulja... (nem katt):
GVP Impact S2h.jpg


A kártya nem a Zorro buszra passzol, hanem a B2000 alaplapján külön erre a célra kiképzett CPU slot-ban van a helye (beteszem ide a képet, hogy ne kelljen érte sokat barangolni).

A2K alaplap felirat nagy.jpg


A hozzá adott teljesítményéről annyit érdemes tudni, hogy nagyjából egy AMIGA 3000-est tudunk a segítségével életre hívni (ha nem is a 25MHz-at, de 16MHz-st mindenképpen). A 68030 sebességével egyenlőre meg vagyok elégedve. Ha az ember az OCS Denise-t is kicseréli az alaplapom, akkor a grafikai tulajdonságai ECS-re javulnak (én ezt a módosítást egyenlőre nem csináltam meg, őszintén szólva nem is látom szükségét). A SCSI vezérlő része nagyon barátságos, túl gyorsnak nem nevezném, de ennek az özönvíz előtti és lassan csapágyassá váló merevlemez az elsődleges oka. 1,512,145 bytes/sec átviteli sebességet mértem rajta (mondhatni pokoli lassú). Egy nagy hibája van, ami miatt még nem lett a kedvencem, az a fast ram bővítő felülete. A GVP nem a mindenhol elterjedt 72 pines EDO, vagy a 30 pines SIMM memória modulok fogadására készítette fel a termékét (ugye, hogy ugye? pedig ezekből aztán tényleg kiló számra lenne itthon), hanem speciális 64 pines GVP modulokat igényelne. Ilyen memóriát most égen földön nem lehet találni, pedig egyet bereszkíroznék. Anno amikor láttam, akkor a kártya híján nem vettem belőle. :-P Külföldön 25€ / db áron mennek, ennek az árérték aránya számomra bizony nem megfelelő...

Zsörtölődés tárgya a lapra integrált gyári 1Mb-nyi fast ram... ez iszonyú kevés. Bár elvileg az eszközeim meg vannak hozzá, a kártya gyári állapotán nem kívánok változtatni. Viszont megláttam az alagút végén a fényt, amikor az AmiNeten rábukkantam egy leírásra, hogy hogyan csonkolható a 72pines EDO modult 64pinessé... ;-) Ezt igen valószínű, hogy meg fogom kísérelni megcsinálni (cikk lesz róla, akár sikerül, akár nem).

A kártya értékei a Sysinfo alkalmazás szerint:
- Számított sebessége: 21,30 MHz (nélküle 7Mhz)
- Dhrystones érték: 4690 (nélküle 548)
- CPU Mips: 4,89 (nélküle 0,57)
- FPU MFlops: 0,61 (nélküle N/A)
- Chip sebesség AMIGA 600-hoz képest 2,70 (nélküle 1,04)


Lábjegyzet:
1) "WHDLoad": az AMIGA alkalmazások zöme nem DOS-os betöltő metódust, hanem úgynevezett TrackLoader-t használ. Ezen alkalmazásokat képtelenség lenne HDD-re telepíteni, örökös floppy-zásra lennénk kárhoztatva. A floppy lemezt már nem gyártják, az otthon lévő készletek idővel el fognak kopni, más tárolási és futtatási módokra kell átállni. A WHDLoad alkalmazás közvetlenül az operációs rendszer alatt futtatható, szoftverből emulálja a vasunkon az adott alkalmazás hibamentes működéséhez szükséges "eredetinek tűnő" AMIGA HW és SW környezetet. Önmagában használni nincs értelme, de ez alá kerültek "feldolgozásra" a TrackLoader-es alkalmazások, tehát ezzel HDD-re telepíthetőek és onnan futtathatóak lesznek. Ez így elég misztikusnak hangzik, ismerőseim közül sokan félnek is tőle. A későbbiekben biztosan írok erről egy leleplező teszt jellegű cikket.
2) "megfelelő CPU bővítés lehetősége": hm... lehet, hogy az AMIGA-kban használt Motorola CPU család bemutatásával kellett volna kezdeni? Minden esetre a megfelelő CPU-n én legalább a 68030-as mikroprocesszor használatát értem! :-) Elöljáróban annyit elég tudnunk, hogy AMIGA-éknál a 68030 az ETALON, a 68040 a FÜRGE , a 68060 pedig az iszonytatóan brutális teljesítményű SZÖRNY. :-))

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szergitata.blog.hu/api/trackback/id/tr294329449

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása