majdnem minden ami ReTRo

ATARI 2600 /1.

2012/02/13. - írta: Сергей

... na de vissza a 80-ba! Kuszi (gúnynév és nem tudja, úgyhogy pssszt!) kapott egy "TV játékot" ami már színes volt (most röhögtök, de ez bizony nagy szó volt az akkor!) néhány cserélhető "játék kazettával" együtt.

Azóta már tudom, hogy az nem "TV játék", hanem egy ATARI 2600 konzol és nem "kazetta" való bele, hanem úgynevezett ROM (Read-Only Memory) chipet tartalmazó kártyákról beszélünk. Szóval a sárga irigység majd meg evett! (nem fogjátok elhinni, találtam egy régi fotót róla, panel lakótelep, TV készülék elé való ülés. a bal oldali bili frizurás vagyok én...)

Atari 2600 anno.jpg


Egyszerű szerkezet volt ez, de a játékélmény fenomenális! Sokat nyomultunk vele, sajnos nem emlékszem annak a pöpec űrhajós lövöldözős játéknak a nevére, ami nagyon tetszett anno! Ennek kiderítése és beszerzése folyamatban van (nem ismerem a lehetetlent, ha kell a világ másik feléről is megrendelem azokat a dolgokat, amiért rajongom)... :-) na de hagyjuk ezeket az évtizedes pletykákat ;-) nézzük inkább a tényeket...


Miért pont ATARI 2600 konzolom ne lenne (igaz nem a klasszikus fa dobozos változata van)? Az asztalomon lévő masinát NEM fogom szétszedni senki kedvéért, mert azon ritka ketyeréim egyike, ami még garancia címkés és rajta van az alucsíkot védő fólia is. Nyilván nem fog sokáig váratni magára, hogy vegyek még belőle, második, harmadik, sokadik példányt, ennek okait majd későbbi posztokban kifejtem. Pár éve vettem egyet potom pénzért (pár rom kártyával, tápegység nélkül), ami aztán idő hiányában pihent az erre a célra rendszeresített "retro_cuccos_dobozaim" egyikében. Pár hete megtaláltam (hiba volt, rá is kattantam)...

Az Atari 2600 videó játék konzol 1977-ben jelent meg az Atari, Inc. gondozásában (1 éves voltam akkor), tessék megkapaszkodni, olyan népszerű volt, hogy 30 millió darabot adtak el belőle, szóval nem kispályás az öreglány!
A ketyere 8 bit-es, MOS6507 típusú 1.19 MHz sebességű CPU-t (processzor vagy központi műveletvégző egység, kinek hogy tetszik), 128 byte RAM-ot (Random Access Memory) és 4 kB ROM-ot kezel. A maximálisan megjeleníthető színek száma PAL módban tudtommal 104 (de ez majd kiderül, ha programozgatom kicsit). Két vezérlő bemenete van, ahova köthetünk joystickot, paddlét, pedálokat, trak-ball-t, hát mi kell még gyerekek?
Az én ATARI-m a 1984-ben kiadott teszkó-gazdaságos verzió, az úgynevezett "2600 Jr.", ha jól tudom ebbe a "butább" MOS6502 CPU került beépítésre, de nem érzem hiányosságát. Mivel nincs hozzá tápom, ezért egy "maszek" táp kábellel (a fotó kedvéért van szétszedve) és egy ZX Spectrum 9V-os táppal használom. Szegénynek csak TV kimenete van, szabvány koax 75 Ohm, ez probléma (nincs TV-m, mert utálom... az 1978-as beharangozó videó utolsó mondata: don't just watch Television tonight, play it! már akkor szóba került, hogy mennyire elavult...) lenne, ha nem lenne Philips CM8833-II RGB monitorom, egy Philips TV Tuner 7300-al. Egyébként van az ATARI 2600-hoz kompozit videó kimenet hack, ha szerzek második példányt, akkor azon megcsinálom és leírom, hogy hogyan kell.

Hamarosan jön pár ATARI 2600 játék bemutatója, addig pár fotó:
 

 
 
Címkék: ATARI2600 ATARI
1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szergitata.blog.hu/api/trackback/id/tr364102570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása