majdnem minden ami ReTRo

ENTERPRISE 128 SD Adapter Prémium - Rövid használati útmutató

2016/09/08. - írta: Сергей

Az SD Adapter Prémium változataira fel lehet iratkozni a vortyex kukac gmail pont com e-mail címre küldött levélben. Túl gyors hozzájutást most sem tudok ígérni, mostanában eléggé elfoglalt vagyok. Viszont felhasználóknak jó hír az Enterprise 128 rajongóinak, hogy az Enterprise Forever fórumon keresztül több más, de hasonló képességű hardver kiegészítő elérhető. Így aki nem akar várni, vagy más elképzelései vannak az találhat magának megfelelő megoldást. 

Prémium kicsi.jpg


Az ENTERPRISE 128 SD Cartridge port adapter Prémium jelenleg elérhető szolgáltatásai:
- A Prémium változat NYÁK lapja az eredeti BASIC kártya alakjára lett igazítva így befér az eredeti kártya műanyag tokjába és minden felhasznált alkatrész SMD felület szerelt. 
- A hardver lelke egy Xilinx CPLD chip.
- Mivel a gyári BASIC kártya helyére kerül, ezért tartalmazza a szükséges szoftvereket (ZozoSoft-féle gyorsteszt, BASIC 2.1-et, angol nyelvű EXDOS 1.4-et, WP 2.6-ot és SDEXT 0.1) egy felület szerelt flash memória IC-ben.
- A flash memória IC tartalma ENTERPRISE alól működés közben bármikor módosítható egy szoftver segítségével.
- Két SD kártya foglalatot tartalmaz, SD és microSD kártyák számára, amik külön-külön és párhuzamosan is használhatóak, igény szerint.
- A gördülékeny működés érdekében Cache memóriát tartalmaz.
- Az EP128 IDE kártyához hasonlóan jelenleg FAT12 kompatibilis, ami 32Mb méretű partíciók kezelését teszi lehetővé.
- Az EXDOS - FAT16 kompatibilitás fejlesztés alatt van, a későbbiekben mindenki könnyen és gyorsan upgrade-elheti a saját adapterét (függetlenül attól, hogy melyik változat).
- működést visszajelző LED-eket tartalmaz.

Üzembe helyezés:
A kikapcsolt állapotú ENTERPRISE 128 (vagy 64) számítógépünkből vegyük ki a gyári BASIC cartridge-t, szedjük szét, vegyük ki a BASIC kártya nyomtatott áramköri lapját és helyezzük az SD Adaptert a helyére. Egy microSD kártyát (a megfelelő VHD állomány tartalommal ellátva) érdemes a foglatba helyezni, mielőtt össze csukjuk a kártya tokot. Majd óvatosan helyezzük a BASIC kártyát (ami immáron egy sd adapter) a helyére. Győződjünk meg róla, hogy megfelelően, egyenesen csúsztattuk be az alaplapi élcsatlakozóba és a helyén van miden! Figyelem, ha bekapcsolt állapotú gépbe helyezzük be az adaptert, akkor szerencsétlen esetben mindkettő (a gép is és az adapter is) tönkremehet!

Mint említettem az EXDOS 1.4 egyelőre sajnos nem FAT16 kompatibilis, így a működéshez először fel kell másolnunk egy alkalmas eszköz (mondjuk PC) alatt legalább egy SD kártyára (ajánlott szoftver a partitionGuru) valamilyen elérhető Virtual Disk File partícióit (linkért lásd a Hasznos linkek részt). A fent említett partíciókezelő szoftver elég lassan készíti el (kb. 10 perc) a hat darab 32Mb-os partíciót. Aki tud gyorsabbat, vagy megbízhatóbbat ennél, az jelezze. A DISK menüben az OPEN VIRTUAL DISK FILE alól megnyitjuk a VHD állományt, majd a TOOLS menü CLONE DISK funkcióval kiírjuk a hat darab FAT12-es partíciót az SD kártyánkra.
Ezt követően az előkészített SD kártya partícióira tetszőleges anyagot fel tudunk másolni számítógépről, úgy hogy az utána ENTERPRISE 128 alatt használható legyen.
Jelenleg az EXDOS nem figyeli a kártya cserét, így a gépet behelyezett kártyával indítsuk el. Illetve ha menet közben cseréljük, vagy rakjuk be a kártyát, akkor olyan módon indítsuk újra a gépet, hogy a tápellátásból kihúzzuk és visszadugjuk. A RESET gomb többszöri megnyomása sem indítja teljesen előröl az ENTERPRISE-unk boot-olási folyamatát, kikapcsoló gomb pedig gyárilag nincs. Az ENTERPRISE-unk bekapcsoláskor a ZozoSoft-féle gyorsteszt indul el és fut le, majd a gépünk kilistázza az SD kártyán (illetve kártyákon) elérhető partíciókat, azokhoz rendelt meghajtó betű jelét és méretét. Aki akár a teszt alatt, akár a meghajtók kilistázásánál tüzetesebben szét akar nézni a képernyőn, az nyomja meg (régi PC-ken is rendszeresített, így ismerős lehet) a német billentyűzeten <PAUSE> angol billentyűzeten <HOLD> billentyűt. A számítógép addig marad pillanat-állj állapotban, amíg ismételten le nem nyomjuk ezt a billentyűt. A ZozoSoft-féle gyorsteszt alatt a jobb felső sarokban látható <PAUSE>, a meghajtók listázásánál a bal felső sarokban látható HOLD felirat tájékoztat minket róla, hogy a gép még ebben az állapotban van (azért várakozik és nem azért, mert lefagyott). Elvileg a FAT16 kompatibilis EXDOS esetén már nem lesz szükségünk erre a bűvészkedésre, mert akkor akár egyetlen 2Gb-os partíción (vagy több kisebben, igény szerint) tudja majd kezelni gépünk az összes általunk használt tartalmat.
A memóriateszt lefutását követően a szokásos színeket szkrollozó ENTERPRISE felirat fogad minket. Tetszőleges billentyű lenyomását követően a BASIC parancsértelmező jelentkezik be (aki a későbbiekben módosítja a flash IC tartalmát valami másra, annak az töltődik be, amire lecserélte pl. IS-DOS, EPDOS, FORTH).

Az ENTERPRISE 128 működéséről és az EXDOS-ról röviden:
A most elérhető EXDOS verzióban újdonság, hogy a körülményes EXDOS parancsok begépelése helyett használható egy kezdetleges fájl kezelő program. Ezt az F1 funkcióbillentyű lenyomásával, vagy a ":FILE" parancs begépelésével tudjuk elindítani. A keresősávot a belső joystick segítségével mozgathatjuk fel-le, ENTER billentyűvel tudunk könyvtárt váltani, illetve a futtatható állományokat elindítani. A partíciók között a meghajtók betűjelének leütésével tudunk váltani (induláskor alapértelmezett az F: meghajtó, G,H,I,J,K stb.).

Nem szeretném a komplett EXDOS kézikönyvet megismételni (az interneten elérhető szkennelt pdf formátumban), az adapter a szabványos EXDOS parancsok segítségével is működik. Minden esetre pár egyszerűbb parancsot leírok, amire feltétlen szükségünk lehet. Az EXDOS parancsértelmezőt a „:EXDOS” parancs kiadásával hívhatjuk meg. Aki bosszankodva keresgéli a kettőspontot, annak kedvéért elmondom, hogy a német billentyűzetes gépeket az „Ä” billentyű lenyomásával csalogatható elő. Természetesen az EXDOS parancsokat kiadhatjuk BASIC-ből is (tehát nem kell az EXDOS parancsértelmezőt meghívni), csak akkor mindegyik parancs elé ki kell tennünk a kettőspont jelet. Ismerkedésként írjuk be, hogy HELP (az EXDOS parancsértelmező kiteszi helyettünk a kettőspontot, én ezért használom előszeretettel) és listázzuk ki, hogy milyen beépített programok érhetőek el jelenleg a gépünkön. Alap esetben ez lesz a gép válasza:
:HELP
SDEXT version 0.3
EXDOS version 1.4
BASIC version 2.1 (jelenleg angol, illetve német nyelvű választható)
WP version 2.6 (SUPERWP)
WP version 2.1 (ezen utóbbi az alaplapi ROM-ban található)
Egyéb tartalmak annak függvényében, hogy a gépünk tartalmaz e módosított EXOS ROM-ot, vagy bármilyen más bővítő portra csatlakoztatott hardvert, ami rendelkezik önálló ROM tartalommal.
A listában szereplő beépített programokat (persze aki piszkálta a flash tartalmát, annak Pascal, Forth, IS-DOS, Assembly stb. is lehet) meg lehet hívni parancssorról is (az SDEXT program az adapterünk drivere, így azt meghívni külön nincs értelme), pl. a WP-t (a 2.6-os verzió töltődik be) BASIC alól a :WP parancs kiadásával érhetjük el. EXDOS alól pedig kettőspont nélkül beírva léhetünk át a WP nevű szövegszerkesztőbe. Természetesen használhatóak az ENTERPRISE gyári funkció billentyűi is erre a célra. A szövegszerkesztőbe BASIC alól a <SHIFT> + F8 segítségével léphetünk ki. WP-ben F8-at nyomva adhatunk ki EXDOS parancsokat, <ENTER> lenyomása segítségével kiléphetünk az EXDOS parancsértelmezőbe. EXDOS alól a BASIC parancs kiadásával kapjuk vissza a BASIC parancsértelmezőt.

Most lépjünk be az EXDOS parancsértelmezőbe és töltsünk be valamit, valamelyik meghajtónkról. Először válasszunk ki az egyik meghajtót, annak betűjele és a kettőspont beírása segítségével. Most a SymbOS az új kedvenc, ezért ezzel az új operációs rendszerrel bővített partíciókat ismertetem, de a kedvenc fórumunkon fellelhető több különböző méretű, tartalmú és célú VDH fájl. A 256Mb-os VDH állomány az alábbi meghajtókat tartalmazza:
F: SymbOS_1 (SymbOS gyökér könyvtár)
G: SymbOS_2 (egyéb SymbOS könyvtárak)
H: GAMES_1 (játékok könyvtár 00-H)
I: GAMES_2 (játékok könyvtár I-R)
J: GAMES_3 (játékok könyvtár S-Z, CPC and ZX Spectrum games)
K: DEMOS (több mint 100 demó, nem számoltam)
L: Media (zene és videó lejátszók)
M: UTIL (Util, IS_DOS) ezek közül választhatunk.

K:
Listázzuk ki a meghajtó tartalmát, legalább is kezdjünk neki, mint említettem elég sok könyvtár lesz ezen a meghajtón.
DIR
Volume in dire I: is DEMO
Directory of I:\
3D_SHOW
ALPHA
AMIGABLL
ARTAN
stb...
A futó listát megállíthatjuk a pillanat-állj gombbal (PAUSE / HOLD) , illetve megszakíthatjuk a <STOP> gomb lenyomásával. A "*** STOP key pressed" EXDOS felirattól nem kell megijedni.
Lépjünk be egy tetszőleges könyvtárba, például a SMALLDEM-be.
CD SMALLDEM
Ezt is listázzuk ki a DIR parancs segítségével. Ha megnézzük az eredményt, akkor láthatjuk, hogy itt már állomány szinten is kapunk információkat. Ha találunk egy futtatható állományt, akkor azt töltsünk be a LOAD parancs segítségével.
LOAD SMALL.COM
Példánkban a méltán híres és általam nagyon kedvelt Small Demót töltöttük be, hátra is dőlhetünk, meglepően gyorsan végez az adapter, akár egy floppy meghajtóhoz képest is.
Meguntuk a demót, nyomtunk egy reset-et. Azt a furcsa dolgot fogjuk tapasztalni visszalépés után, hogy a gép megjegyezte a kötetet, ahol az előbb voltunk. Ha ki szeretnénk lépni az aktuális meghajtó gyökerébe, akkor írjuk be a CD parancs megfelelő alakját, az pedig nem más, mint a CD K:\
Ismét érdemes megjegyezni, hogy a vissza per jel a német billentyűzetű gépeket az Y mellett az oda-vissza kacsacsőr gomb lenyomásával varázsolható elő.

8177_enterprise_128_system_s1.jpg

Tulajdonképpen most már elegendő a tudásunk EXDOS-ból ahhoz, hogy alap szinten mindenféle stuffokat töltsünk be az adapter segítségével a gépünkre. Természetesen epedve várjuk a NortonCommander szerű fájlkezelő program és pár hasonló Videoton TVC-n kiválóan használható szoftveres cucc ENTERPRISE portját! :-)

Hogyan használjuk az Enterprise-t az SD Adapterrel - pár tipp:
Ha betöltöttünk egy programot, majd szeretnénk használni egy másikat, akkor a gépet teljesen újra kell indítani! Ne feledjük, az Enterprise 128 egy retro számítógép, itt nincs védett módú memória, kilőhető taszkok és hasonlók. Sok program (kifejezetten a demók, vagy bármilyen speciális assembly kód) lefoglalja a memóriát és felül írja a kezdeti rendszer változókat. Ez okozhat különböző futási hibákat (hamis színek, széteső grafika, nincs hang, nincs elég memória stb.). Ezért ismernünk kell azt a négy módot, ahogy újra tudjunk indítani a gépünket! Egy reset gomb nyomás a "lágy reset", ami nem elegendő, az Enterprise teljes boot procedúrája ilyenkor nem hajtódik végre. Két egymás utáni gyors reset gomb nyomás a "meleg újraindítás" 
ez általában már elég ahhoz, hogy a gépünk megfelelően újra induljon és kész legyen a használatra. A javasolt újra indítási mód az, amikor lenyomva tartjuk a "c" gombot és úgy resetelünk, ez a "teljes újraindítás". Amennyiben ez sem elég, akkor kapcsoljuk ki a gépünket 20 másodpercre (mivel az Enterprise-on nincs bekapcsoló gomb, ez a konnektorból való kihúzást jelenti), majd ismét kapcsoljuk be a gépet ez a "hideg újraindítás".

A flash memória IC tartalmának felülírása:
Még egy mondatot érdemes a flash memória IC tartalmának cseréjéről ejteni. A flash memória IC alapértelmezetten írásvédett módban van. Ha meg akarjuk változtatni a tartalmát, akkor a gép kikapcsolt állapotában a képen jelölt tüskére helyezzünk egy jumpert, ezzel írhatóvá tesszük a flash memória IC tartalmát.

premium.jpg

Az erre a célra készült FLASH.COM programot és a megfelelően összeválogatott ROM állományokat felmásoljuk az SD kártyán valamelyik partíciójára, majd az ENTERPRISE alatt elindítjuk. A flash tartalmának írása, ellenőrzése megtörténik, ha ez hiba mentesen zajlik le, akkor íródik felül véglegesen a gép által eddig használt flash memóriaterület. Tehát elviekben a flash módosítást nem lehet elrontani, de ha véletlenül pont a felülírás pillanatában keletkezik áramszünet, vagy valami balul sül el, akkor természetesen újra tudjuk programozni az adaptered.
Elérhető Förmverek:
- SD Adapter Förmver 0.3
- SD Adapter Förmver 0.4
FB könyvtár: német billentyűzet kiosztás, Zozo-féle gyors teszt nélküli változat
FE könyvtár: gyors teszt, FILE, EPDOS 1.9 beta. Vigyázat, BASIC nélküli ROM tartalom, frissített EXOS ROM esetén ajánlott csak!
FT könyvtár: magyar standard konfigurációs ROM, gyors teszt, FILE, BASIC, SuperWP)
FTU könyvtár: angol nyelvű standard konfigurációs ROM.

SymbOS 3.0 beta:
Ha nincs memória bővítő a gépünkben, akkor is érdemes kipróbálni az első 8-bites multitask operációs rendszert a SymbOS-st, jelenleg 3.0 béta verzió létezik belőle (aminek még vannak hiányai, pl nincs az Enterprise képességeihez igazítva, nincs hang). Elindítása F: meghajtóról LOAD SYM paranccsal, vagy a FILE kezelő alóli kiválasztással történik. Érdemes körül nézni az Enterprise Forever Fórum SymbOS topicjában, hogy milyen alkalmazások érhetőek el SymbOS alá, az adapterhez használatos HD fájlok rendszeresen frissítésre kerülnek.

Használjunk néhány szoftveres emulátort Enterprise 128-al és SD Adapterrel:

Enterprise-ra számos szoftveres emulátor létezik, bevallom őszintén, hogy nem próbáltam ki az összeset (AMSTRAD CPC, TVC, VIC-20, ZX81, Zx Spectrum 48K, Zx Spectrum 128). A használatukhoz szükséges információk megtalálhatóak a Z80 múzeum - felhasználói programok leírásánál.
AMSTRAD CPC emulátor esetében töltsük be CPEMU13.COM nevű programot, a CAT parancs segítségével kérhetünk egy könyvtár listát (az SD kártyánk CPC könyvtárának tartalmát fogja megjeleníteni), majd a LOAD "AKARMI.BAS" paranccsal töltsük be a kívánt programot és a RUN-al futtassuk le.
Zx Spectrum emulátor esetében töltsük be az SPEMU.COM nevű programot, F1 funkciógomb megnyomására be tudunk lépni az emulátor menüjébe, F7 funkció gomb megnyomását követően tudjuk a kívánt TAP állományt kiválasztani, ezután a tényleges betöltést a Spectrum alatt megszokott "J" gomb - jobb SHIFT + PP (azaz LOAD "") lenyomásával tudjuk elvégezni.

Kompatibilitás, ismert hardveres - szoftveres hibák:

Az Enterprise SD Adapter hibátlanul működik Enterprise 64 és Enterprise 128  gépeken is. Elég sok belső és külső bővítővel, turbó kártyával, turbó módosítással, ROM bővítővel, port bővítővel és memória bővítővel teszteltük, jelenleg (az EXDOS gyári bugokon kívül) nincs ismert hardveres - szoftveres hiba. Az SD Adapter működik 4Mhz - 10MHz-ig módosított CPU órajeles gépeken, ha ennél extrémebb hack van a gépedben és működési problémák adódnak, akkor konzultálj a témában az  EP fórumon. Ha bármilyen hardveres, vagy szoftveres problémát, összeakadást észlelsz, akkor jelezd, megpróbáljuk megtalálni a megoldást.

Az EXDOS-al kapcsolatos szoftveres problémát érdemes megemlíteni, erről már érintőlegesen volt szó ebben a cikkben. A förmver 0.3-as verzióval, az EXDOS rendszer gyári bugjai miatt az SD Adapterrel egy időben nem használhatóak az EXDOS gyári floppy vezérlő, annak klónjai és az IDE kártya. A förmver 0.4 már megengedi az IDE kártya és az SD Adapter egyidejű használatát. Tehát az SD Adapter flash IC-jén belapozódó EXDOS 1.4 változat letiltja az előbbiekben felsorolt eszközöket, azokat egyenlőre csak az SD Adaptertől függetlenül lehet használni.  Várjuk az EXDos rendszer FAT16 kompatibilis változatát, aminél ezek a problémák már nem fognak jelentkezni.

rev41.jpg


Sd Adapter RTC-s (Real Time Clock) változata:
Felhasználói igényeknek megfelelően elkészült az adapter valós idejű órát tartalmazó változata is. Jelenleg a szoftveres része még kimunkálás alatt van, ezért kézzel kell beállítani az alábbi módon.
File kezelő alól betöltjük az EPDOS valamelyik változatát pl. EPD17Z12.EXT fájlt, ennek hatására újraindul a gépük EPDOS módban. Innen kilépünk BASIC-be, majd elvégezzük az óra beállítását
:LROM CLOCK:ROM
:DATE
:TIME (dátum és idő értékének beállítása)
:HWRITE (érték letárolása) ezt követően a dátum és az idő kijelzése pontos értéket mutatni, reset és kikapcsolás után is.

rtc_rev41.jpg
symbos.jpg


Hasznos linkek gyűjteménye:
- Enterprise 128 fórum
- Játékok, demók, felhasználói programok vegyesen, hat partíció 196Mb
- Üres partíciók
- Enterprise 128 Játékok leírással
- Enterprise 128 Demók leírással
- Enterprise 128 felhasználói programok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szergitata.blog.hu/api/trackback/id/tr557454058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása