majdnem minden ami ReTRo

AMIGA 500 turbókártyák 5.rész - M-Tec 68020i

2012/06/14. - írta: Сергей

Az ötödik turbó a német M-Tec cég által készített és 1994-ben kiadott M-Tec 68020i. Érdekességképpen elmondom, hogy a kártya első változata (M-Tec 68020) az M-Tec / Neuroth Hardware Design közös munkája. Nem volt rajta memória, a fotójára pillantva nekem a PAK68-1 ugrott be, mert valószínűleg abból indultak ki. A második változat szintén az ő kezük munkáját dicséri, kísértetiesen hasonlít erre a modellre, csak kapott fast memóriát. Szóval ez a kártya a Neuroth-féle változat újrafésülése és az AMIGAPOWER melléknevet kapta. Az AMIGA-s polgárok az M-Tec kártyáit (vagy Udo Neuroth kártyáit?) általában szidni szokták, mint a bokrot... Nekem igazából nem volt vele gondom, sőt örülök neki, mint mazsom a farkának, jó kis 020-as cucc! Azt is mondhatnám, hogy ez a plusz vas már majdnem valami (tehát nem semmi, mert a semmi nem valami)! ;-)

Beszerelve így néz ki, katt:
Mtec kártya kis.jpg


Egy 14.28 MHz-en (érdekessége, hogy az alaplapi frekvenciát duplázza fel) működő teljes értékű CPU-t tartalmaz. Pozitív tulajdonsága, hogy PLCC és PGA foglalatos FPU-t is egyaránt képes lekezelni (persze egyszerre csak az egyiket), ami a CPU sebességének megfelelően szinkron 14,28 , illetve a FPU sebességéhez igazított kvarcoszcillátorral aszinkron módban is meghajtható. A sysinfo értékeken is látszik, hogy ez már közelít az ütős accelerátor értékekhez (egy AMIGA 3000 sebességének a felét hozza egy B52 Rock Lobsterben).

Ez az értelme a cikksorozatnak :-) mivel nem írtam előre vázlatot, egyszerre nem jutott eszembe minden, ultimate cikket nem tudok fejből írni... Az maradt ki, hogy akár csak a PAK68-1-nél (ahol ezt szintén nem említettem meg) a CPU cache memória (a legnagyobb szoftveres "háklit" okozója) jumperral hardveresen kapcsolható ki/be. Ezért ha a sysinfo cache ALL gombjára tenyerelünk, akkor a kártya hardveres sajátosságai miatt ugyan olyan rendszer stabilitási probléma (GURU meditation) alakul ki, mint PAK68-1-nél (csak a GURU száma más). A memóriája úgynevezett autoconfig-os, vagyis nem csak feltelepítés után látszódna, hanem minden létező szoftver alatt él, ez nagyon szimpatikus tulajdonság. Tartalmaz kapcsolható úgynevezett maprom funkciót (KS ROM-ok számára lefoglalt fast RAM tartomány, soha nem használtam még).

Két hibája miatt nem lesz az igazi szívem csücske. Az első, hogy maximum egy darab 4Mb-os 72 pines EDO RAM-ot kezel le és nem többet. :-P A teljes értékű 020-as CPU akár 4Gb-ig képes lenne címezni ram-ot, ez így pazarlás! A processzor valódi sebességének kihasználása szempontjából és a WHDLoad használatához ugyan ennyi memória untig elég, de sokkal elegánsabb lett volna 8Mb-al (16Mb-al pedig egyenesen kiváló, sőt wunderbar).
A másik hiba pedig az, hogy a fast RAM címtartománya ütközik az expansion porta rakható (eredetileg 68K CPU-ra kitalált, tehát szükségképpen autoconfig tartományba címező) HDD vezérlőm memória címtartományával! Itt viszont fogom a gyanú végét, hogy valami árulás lehet ezzel a fast memóriával... a sysinfo 4096Kb méretű Zorro II boardnak látja, liber Herr Neuroth biztos, hogy ez 32-bit-es ram? ;-)
Ha pl. a HD vezérlő kezel 8Mb ramot, akkor emiatt nem lehet 12Mb fast RAM-unk (de szép is lett volna, ha erre gondolnak anno).

Újabb előny jutott eszembe, a 68000 CPU-ra egyszerűen visszakapcsolható. A kártya valós idejű óra funkciót nem tartalmaz, aminek hasznát soha nem láttam még, de legalább az öregedő henger akkumulátorral nem kell küzdenem.
Nem csak AMIGA 500-ban használható a kártya, minden 68K foglalatos AMIGA gépbe ajánlják (már ha befér).

katt:
Mtec sysinfo kis.jpg


Értékei a sysinfo szerint (a zárójeles érték kikapcsolt cache memóriával értendő):
- Számított sebessége (14,40) 14,90 MHz
- Dhrystones (2151) 2367
- CPU Mips (2,46) 2,47
- FPU MFlops (0,32) 0,52
- Chip sebesség AMIGA 600-hoz képest (1,86) 1,96

Ha minden igaz, akkor elfogytak a környékemen lévő kipróbálható 68K és 020-as kártyák, úgyhogy legközelebb, már az erőgépeknek gondolt 68030-asok lesznek előszedve.

Szolgálati közlemény:
... szerintem ezentúl a szolgálati közlemények továbbiakban a Retro Tauta facebook csoportban lesznek elérhetőek :-D

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szergitata.blog.hu/api/trackback/id/tr984563713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása