majdnem minden ami ReTRo

a WHDLoad után szabadon

2012/06/21. - írta: Сергей

...anno ígértem cikket a WHDLoad-ról, most sikerült realizálni (a téma ki lett vesézve)...
mi ez a program és mi az értelme? ;-)
Menjünk vissza a 80-as évek végére, 90-es évek elejére. A C=64-es korszakban nagy divatja volt a lemezes játékok feltörésének, nem volt ez másképp az AMIGA esetében sem. Ezért a fejlesztők, természetesen nem csak emiatt, hanem több más szempontot is figyelembe véve elkezdtek úgynevezett nonDOS vagy TrackLoader-es (saját betöltő algoritmussal ellátott) programokat kiadni. Ezeknek az a jellemzője, hogy teljes egészében mellőzik az AMIGA DOS-t és nem érzik jól magukat az operációs rendszer memóriában való jelenlétekor. Ennek következménye, hogy ezek az alkalmazások (játékok, demók, felhasználói programok) nem installálhatóak HD-re. Ha nem lenne a WHDLoad, akkor örök időkre arra lennénk kárhoztatva, hogy a kedvenc alkalmazásainkat floppy-ról töltögessük.
A WHDLoad tehát nonDOS programok HD-re installálására és futtatására alkalmas környezet, ami képessé teszi az AMIGA-nkat arra, hogy végre valódi haszna legyen ez operációs rendszerének! Tulajdonképpen egy „megfelelő paraméterekkel” rendelkező virtuális gépet tudunk dupla kattintással elindítani az AMIGA-n és abban fut le a kívánt alkalmazás. Ha meguntuk az alkalmazást, akkor nem kell reset-elnünk, hanem egy előre beállított billentyű hatására visszatérhetünk a háttérben futó operációs rendszerünkhöz. Szögezzük le, az AMIGA számítógépek valódi multitasking-ra voltak képesek már a 80-as években, az operációs rendszerük pedig nem az erre tökéletesen alkalmatlan Kíndóz, hanem a pontosan erre a feladatra kifejlesztett WorkBench!

Pillantsunk rá a hivatalos oldalon közzé tett minimum hardverigényre:
- CPU 68000, illetve 68010, vagy annál jobb
- Kickstart 2.0 (version 37+)
- 1 Mb RAM
- HDD lehetőség

Akkor ennek a programnak nincs is hardver igénye? A gyakorlatban inkább fogalmazzunk úgy, hogy szerencsés, ha legalább egy picivel jobb gépen próbálunk meg emulálni a gyengébbet, valahogy így:
- a CPU-nak nem árt rendelkezni VBR funkcióval (vektor base register) a memóriában történő ugráshoz, a kilépő billentyű lenyomásakor lesz rá szükség. 68000 alatt csak reset-tel tudunk majd kilépni. Az alkalmazás szereti a 68K, 010, 020 CPU-kat, 030-ra pedig optimalizálták, a 040 állítólag kissé problémás (én nem tapasztaltam), a 060 szintén optimális eredményt hoz.
- 2.0 vagy magasabb verziójú KickStart és WorkBench szükséges.
- tapasztalataim szerint 2Mb chip ramon már érdemes próbálkozni, nagyon sok alkalmazás elindul, csak lassú lesz a betöltés. Ha legalább 1-2 Mb fast memóriával rendelkezünk pluszban, akkor nyert ügyünk van, szinte minden esetben. Olyan alkalmazást még nem találtam, ami nem elégszik meg 8Mb fast rammal.
- Érdemes figyelembe venni, hogy a chipkészlet meghatározza a futtatható alkalmazások körét. AGA gépek esetén minden futtatható (OCS, ECS és AGA is), OCS gépen nyilván az ECS és AGA alkalmazások nem futnak.
- természetesen a CPU is behatárol, pl. egy 68060-ra fejlesztett demó nem fog futni 68000-en (pl. 68030 vagy 68040-en próbálva azért van némi esélyünk, nem biztos, hogy élvezhető lesz).

A szoftveres részéről annyit érdemes tudni, hogy van nagyon kulturált telepítő csomagja, amire ha duplán kattintunk, akkor szépen kicsomagolja és a megfelelő helyekre bemásolja magát. Ehhez nekem nem volt türelmem, egyszerűen csak bemásoltam a WHDLoad nevű fájt a gyári elérési utak között szereplő WB könyvtárak egyikébe. Az alkalmazás free, de ha nem vettünk hozzá kulcs állományt, akkor minden induláskor egy „lelkifröccsöt” kell végig olvasnunk a fejlesztés nehézségeivel kapcsolatban. Azt hiszem, hogy ez lesz az egyik olyan AMIGA-s program, amihez fogok venni saját névre regisztrált WHDLoad.key állományt és erre bíztatok másokat is!

A WHDLoad alá úgynevezett preinstalled szoftvereket érdemes keresnünk, "kinézetük" egy példán keresztül (Spaceball - StateOfTheArt demó):
Disk.1 - mérete 901.120
Readme - mérete 967
StateOfTheArt.info - méret 5.818
StateOfTheArt.slave - méret 2.188

Ha nincs "info" állományunk, akkor sem kell kétségbe esni, a "slave" fájlon dupla kattintás után megadjuk az alapértelmezett alkalmazást pl. "WHDLoad StateOfTheArt.slave" és elindul. Ha unjuk a pötyögést, akkor csináljunk hozzá egy info fájlt (meglévő lemásol, átnevez, átnéz pl. DirOpus alatt) A futatható alkalmazásokról érdemes tudni, hogy az AMIGA csődje után a fejlesztő csapatok majdnem mindent PD-vé tettek, tehát az Internetről giga számra letölthető remek AMIGA alkalmazások szabad felhasználású szoftvernek minősülnek! Saját WHDLoad alkalmazás készítésére is van lehetőségünk, a hivatalos oldalról letölthető az erre alkalmas teljes anyag, na persze programozási tudás nem árt.

Teendő valamire (bármire) háklis WHDLoad alkalmazás estén:
Túl sok és bonyolult teendőnk nem igazán van, mivel az alkalmazás kiírja, hogy mi a problémája. Eddig egy háklival találkoztam, hogy a program futásához magasabb, vagy alacsonyabb verzió számú KickStart rom-ra lenne szükség, mint ami a gépben van. Ezt olyan módon tudjuk megoldani, hogy vagy egy meglévő AMIGA-s játék gyűjteményhez mellékelt WinUAE Kíndózos emulátorhoz készített KS rom képet veszünk kezelésbe, vagy a GrabKick programmal magunk készítjük el a megfelelő rom képét (ehhez egy megfelelő AMIGA vas is kell). Tegyük fel meg van a megfelelő KS rom kép fájl, akkor azt nevezzük át a reklamált állománynévre (pl. kick34005.a500) és másoljuk be a DEVS:\KICKSTARTS könyvtár alá. Ez még sajnos nem elég, újabb hibaüzenet után megtudhatjuk, hogy ennek kell az „ .RTB ” kiterjesztésű változata is (szoftveres kicker csomagban található a neten). Ezt is másoljuk az előbb említett könyvtárba, ezzel be is állítottunk egy úgynevezett szoftveres KS emulációt. Érdemes tudni, hogy a szoftveres KS további memóriát igényel a rendszertől, szóval ezt 2 Mb esetén felejtsük el. A kipróbált kb. 100 alkalmazásból talán 2 lehetett olyan, ami ezt igényelte (pl. a DarkSeed CD32 változata). Egyéb probléma esetén az úgynevezett SLAVE állománnyal lehet a gond, keressünk másik verziót belőle...

A WHDLoad esete a „csupasz” és majdnem "csupasz" konfigurációkkal, alias TESZT:
- A1200 - KS. 3.0. WB 3.0. 2Mb chip ram (1,8Mb szabad) – betöltésnél iszonyú lassú, de tökéletesen fut minden

A1200 2Mb ram.jpg


- A1200 2Mb chip ram, 1Mb fast (2Mb - 700 Kb szabad) 1,2Mb chip és 700Kb fast-os eszik, szintén mint az első

A1200 2Mb 1Mb.jpg


- A1200 2Mb chip ram, 2Mb fast (2Mb - 1,8 Mb szabad) 500Kb chip és majd 1,5Mb fast-ot eszik, tökéletesen fut

A1200 2Mb 2Mb.jpg
azért ez az igazi :-) illetve ennél is van igazibb ;-)
A1200 2Mb 8Mb.jpg


- CD32 – KS 3.1. 2Mb chip ram, betöltésnél iszonyú lassú, de nem a cd karcos, a ram kevés..
- A600 - KS 2.05. WB 2.1 1Mb chip ram (730Kb szabad) kevés a ram, nem indul...

A600 1Mb.jpg


- A600 - KS 2.05. WB 2.1 2Mb chip ram (1,7 Mb szabad) betöltésnél lassú, de tökéletesen fut minden

A600-as minimum konfiguráción tesztelt alkalmazások listája (kedvcsinálónak):
DEMÓK:
- Anarchy - 3D Demo - fut (2 lemezes)
- Kefrens - DANE - fut (1 lemezes)
- Silents - DemonDownload - kevés a ram (két lemezes)
- Phenomena - Enigma - fut (1 lemezes)
- Pygmy Projets - Extension - fut (1 lemezes)
- Silents - Global Trash - fut (1 lemezes)
- Silents / Crionics - Hardwired - fut (2 lemezes)
- Sanity - Interference - fut (1 lemezes)
- Budbrain - Megademo2 - fut (1 lemezes)
- Scoopex - MentalHangover - fut (1 lemezes)
- Alcatraz - Odyssey - kevés a ram (nincs hang, akadozik, 5 lemezes)
- Flying Cows INC - Pro S.I.A.K. - fut (lassan tölt be 1 lemezes)
- Reflect - SoundVision - fut (lassan tölt be 1 lemezes)
- Spaceballs - State of the Art - fut (nem kapkod a betöltésnél, akadozik 1 lemezes)
- Mad Elks - Tecnological Death - fut (gyors mint egy cybervihar 1 lemezes)
- TRSI - Wicked Sensation - fut (lassan tölt be 2 lemezes)
- Sanity - Word of Commodore 1992 - fut (az eleje belassul 1 lemezes)
JÁTÉKOK:
- Psygnosis - Agony - fut (villám gyors, röcc mentes 3 lemezes)
- Psygnosis - Lemmings 2 lemezes - kevés a ram
- Raven - Balck Crypt - SKick-hez kevés a ram (3 lemezes, HD installálva megy)
- VirtualT/Virgine - Beneath A Steel Sky - SKick-hez kevés a ram (15 lemez, ha jól emlékszem)

Címkék: AMIGA WHDLoad
2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szergitata.blog.hu/api/trackback/id/tr284603492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

flex99 2012.06.22. 23:17:00

Üdv SzoorG!

Ismét egy remek cikk, köszönöm!

Flex99

Сергей · http://szergely.sfblogs.net/ 2012.06.22. 23:36:15

@flex99: üdv! szívesen :-) örülök, hogy tetszett!
süti beállítások módosítása