majdnem minden ami ReTRo

Dédanyáink háztartási gépei

2012/04/29. - írta: Сергей

Képes Gábor barátom meghívott a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Műszaki Tanulmánytárában (XI. kerület, Prielle Kornélia u. 10.) április 21-én megrendezett raktári nyílt napra. Nem igazán sejtettem előre, hogy milyen lesz. Van annak egy évtizede is, hogy meglátogattam az akkor még Közlekedési Múzeumot. :-) Az akkor nagyon tetszett, főleg a repüléstörténeti kiállítás maradt meg az emlékeimben.

Ennek a rendezvények „A magánélet színtere a lakás” volt a címe. Azt gondoltam, hogy ez nem egy kifejezetten erős tematika. :-) Tévedni emberi dolog, tartalmas és kifejezetten kellemes napot eltölteni egy múzeumban pedig egy másik dolog. :-) Ami végül is meggyőzött, az Gábor egy nekem címzett mondata volt a kiállítás részét képező számítógépekkel kapcsolatban. Ez további cikkek témája lesz, így nem lövöm le a poént előre.

A Műszaki Tanulmánytárról annyit érdemes tudni, hogy hozzávetőleges 16.000 tárgyat tekinthetünk ott meg. Ez egy elképesztően nagy gyűjteményt jelent! Erősen emlékeztetett Salgó pocokkal telezsúfolt raktárra, de ügyesen megoldották, hogy ennek ellenére se veszítse el a kiállító terem jellegét. A tárgyak tematika szerint vannak elhelyezve, de érezhető, hogy sokkal több van belőlük, mint ami látható helyen elhelyezhető volt. :-) Nehéz lenne leírni, hogy mi mindent láttam... A teljesség igénye nélkül mobiltelefonok, csillagászati távcsövek, asztali és faliórák tucatjait. Mindent, ami fotózás-filmezés, millimétertől függetlenül, optika, irodatechnika, földmérő műszerek, világítástechnika, rádiók, televíziók, gramofonok, lemezjátszók, magnók, orvosi műszerek, mosógépek, hűtőgépek, porszívók, sparheltek, háztartási eszközök. Különösen tetszett a számítógépek változatos repertoárja, de nem csak mikrogépek, hanem fél lakás méretű masinák is. A Mobileum-nak elnevezett részen pedig rengeteg gőz, nyersolaj, dízel és benzinmotor, szivattyú, turbina, gépekből készített bemutató metszetek és modellek vannak kiállítva. Bocsánat, ha kihagytam valami fontosat... :-)

Gyakorlatilag úgy jártam, mint a kisgyerek, akit elvittek a játékboltba. Sikerült két és fél órát tátott szájjal bolyonganom a polcok között. Egyszerűen muszáj voltam fotózni, ami a világítás és az amatőr gépem miatt nem is volt olyan egyszerű (természetesen megvettem a hozzá szükséges jegyet). :-)

Mivel nyílt nap volt, ezért tárlatvezetés várta az érdeklődőket és 14 órától neves hazai szakemberek tartottak előadásokat a témához kapcsolódóan. :-)
Pár előadást sikerült végig hallgatnom:

  • Fónagy Zoltán (a Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Kutatóintézete): Lakásviszonyok a nagyvárosokban a dualizmus első felében,
  • Rostás Péter igazgató (Budapesti Történeti Múzeum Kiscelli Múzeuma): Biedermeyer lakberendezés - az arisztokrácia polgári kultúrája,
  • Vámos Éva tudományos titkár, főmuzeológus (Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Tanulmánytára): A magyar háztartások fejlődésének két jelentős korszaka a huszadik században.

Az ember így a 21. század elején, minden kényelmi berendezéssel körülvéve hajlamos ezeket a dolgokat nem végig gondolni. A családi emlékezet az 1915-ös évekig nyúlik vissza és meglehetősen töredékes, így valóban érdekes adalékokkal lettem gazdagabb.

Nézzünk pár képet:

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szergitata.blog.hu/api/trackback/id/tr364478709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása