majdnem minden ami ReTRo

Enterprise 128 SD Adapter Prémium aktivitás LED - Enterprise 128 SD Adapter Premium activity LED

2016/11/20. - írta: Сергей

Ismét rövid poszt fog következni, ennyire futja az időből. Sokan hiányolták az SD Adapterről az aktivitást visszajelző LED fényt. Igazából évek óta nem volt idő ezzel érdemben foglalkozni, meg nem is tűnt olyan fontosnak. Múlt héten beszélgettünk a felhasználói élmény fokozásról Palival, emiatt jutott eszembe, hogy végig kéne próbálnom az Adapter jeleit, hátha valamelyik elegendő ideig aktív egy LED kivillantásához. Elég sok mindent kipróbáltam (Data4, Cart, WR, RD, Adress7, CS) , pl. az Adress vonalak is jók lennének erre. A címvonallal az a baj, hogy minden vonali aktivitást jelez még a billentyű leütést is. Szóval az úgy nem volt az igazi. Végül aztán az SD foglalat jelei közül a PIN7 Data0 bizonyult a megfelelőnek. Ráadásul valós aktivitást jelez és nem kell két LED-et bedrótozni (SD / microSD foglalatokhoz külön), mindkét foglalatra megfelelő. Szóval ezzel a módszerrel kapunk egy alap esetben negyed fényerővel világító LED-et, ami minden SD kártyát érintő I/O aktivitáskor felvillan. Az Enterprise programok esetében néhány 10Kb mennyiségű adatot mozgatunk csak a kártyával, úgyhogy az aktivitás ebben az esetben nem olyan látványos. Ezért a tesztekhez az EPVIDEO és a SymbOS videólejátszó alkalmazását használtam, ahol már néhány Mb méretű adattal van az SD Adapternek dolga. Gondolkoztam rajta, hogy ezt az átalakítást hogyan lehet a lehető legegyszerűbben megoldani, úgyhogy most egy olyan megoldás jön, amit a pákával kevéssé gyakorlottak is el tudnak végezni. 

led_hack.jpg

Alkatrészlista: 1x LED 5V tetszőleges kivitel, 1x 220 Ohm ellenállás, 2x 5cm vezeték, 2x 1cm zsugorcső.

Teendő: A LED pozitív pólusú lábára (hosszabb láb!) forrasszuk fel a 220 Ohm-os előtét ellenállást, ennek a végre kerül majd az egyik vezeték (lehetőleg forrasszuk rá azt is), húzzunk rá a forrasztásra egy kis darab zsugorcsövet, hogy ne okozzunk zárlatot. Ha ez meg van, akkor forrasszuk fel a vezeték másik végét a képen jelölt PIN7-re. A LED negatív lábára forrasztjuk a másik vezetéket, erre is tegyünk zsugorcsövet és ez  kerül majd az SD foglalat melletti GND (föld) forrpadra. Majd helyezzük el az egészet megfelelően a műanyag tokban, én pl. készítettem neki egy furatot. Ha kész akkor próbáljuk ki, ha mindent jó csináltunk, akkor hasonló módon működik, mint a cikk végén található videóban látjuk. Természetesen a következő széria már ki lesz egészítve a LED-es visszajelző funkcióval.

English summary:
This is a problem, the SD Adapter Premium have no activity indicator LED. Is an very easy hack, let's do it one.

Part list: 1x LED, 1x 220 Ohm resistor, 2x 5cm long wire

To do: Solder the 220 Ohm resistor to positive leg of LED (the longer leg of this part), and the wire too. Solder with the wire to the PIN7 of the SD Card slot.
Then solder the another wire to the negative leg of LED, and solder the wire to the GND. Use two short heat shrink tube on soldered parts, it prevents a short circuits. Place it the LED in the plastic case, and turn on the computer and try it

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szergitata.blog.hu/api/trackback/id/tr7711977376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.