majdnem minden ami ReTRo

ENTERPRISE 128 SD adapter - rövid használati útmutató

2014/07/06. - írta: Сергей

Heti rövid hír, hogy elkészült az első széria az ENTERPRISE 128 SD adapterből. Ezt a Rev 1.0-ás változatot már nem tudjátok megrendelni (csak pár darab készült el belőle elsősorban fejlesztési és tesztelési célokra). Aki most lemaradt erről a kiegészítőről, az a későbbiekben megjelenő Prémium változatra tud jelentkezni a vortyex kukac gmail pont com e-mail címre küldött levélben. A Prémium változat annyiban lesz más, mint a Rev 1.0, hogy a NYÁK lap az eredeti BASIC kártya alakjára lesz igazítva (befér az eredeti kártya műanyag tokjába) és minden alkatrésze SMD felület szerelt lesz (most két kondenzátor és a cache RAM IC nem az).
Szóval ott tartottam, hogy nekem evidens a működése (mivel kezdettől fogva használom), de másoknak szüksége lehet egy rövid használati útmutatóra.

Az ENTERPRISE 128 SD Cartridge port adapter - Rev 1.0 jelenleg elérhető szolgáltatásai:
- A hardver lelke egy Xilinx CPLD chip.
- Mivel a gyári BASIC kártya helyére kerül, ezért tartalmaz ZozoSoft-féle gyorstesztet, BASIC 2.1-et, EXDOS 1.4-et, WP 2.6-ot és SDEXT 0.1 szoftvereket egy felület szerelt flash memória IC-ben.
- A flash memória IC tartalma ENTERPRISE alól működés közben bármikor módosítható szoftver segítségével.
- Két SD kártya foglalatot is tartalmaz, SD és microSD kártyák számára, amik külön-külön és párhuzamosan is használhatóak, igény szerint.
- Cache memóriát tartalmaz.
- Az EP128 IDE kártyához hasonlóan jelenleg FAT12 kompatibilis, ami 32Mb méretű partíciók kezelését teszi lehetővé.
- Az EXDOS - FAT16 kompatibilitás fejlesztés alatt van, a későbbiekben mindenki könnyen és gyorsan upgrade-elheti a saját adapterét.

Üzembe helyezés:

A kikapcsolt állapotú ENTERPRISE 128 (vagy 64) számítógépünkből vegyük ki a gyári BASIC cartridge-t, majd óvatosan helyezzük az adaptert a helyére, a fotón látottaknak megfelelően (az SD kártya foglalattal felfelé, forrasztási oldallal lefelé). Győződjünk meg róla, hogy megfelelően, egyenesen csúsztattuk be az alaplapi élcsatlakozóba! Ha ferdén áll, akkor a művelet nem sikerült, zárlatot okozhatunk vele, ezért inkább kezdjük előröl. Figyelem, ha bekapcsolt állapotú gépbe helyezzük be az adaptert, akkor szerencsétlen esetben mindkettő (a gép is és az adapter is) tönkremehet!

EP128SD behelyezés.jpg


Mint említettem az EXDOS 1.4 egyelőre sajnos nem FAT16 kompatibilis, így a működéshez először fel kell másolnunk egy alkalmas eszköz (mondjuk PC) alatt legalább egy SD kártyára (ajánlott szoftver a partitionGuru) valamilyen elérhető Virtual Disk File partícióit. A fent említett partíciókezelő szoftver elég lassan készíti el (kb. 15 perc) a hat darab 32Mb-os partíciót. Aki tud gyorsabbat, vagy megbízhatóbbat ennél, az jelezze. A DISK menüben az OPEN VIRTUAL DISK FILE alól megnyitjuk a VHD állományt, majd a TOOLS menü CLONE DISK funkcióval kiírjuk a hat darab FAT12-es partíciót az SD kártyánkra.
Ezt követően az előkészített SD kártya partícióira tetszőleges anyagot fel tudunk másolni számítógépről, úgy hogy az utána ENTERPRISE 128 alatt használható legyen.
Jelenleg az EXDOS nem figyeli a kártya cserét, így a gépet behelyezett kártyával indítsuk el. Illetve ha menet közben cseréljük, vagy rakjuk be a kártyát, akkor olyan módon indítsuk újra a gépet, hogy a tápellátásból kihúzzuk és visszadugjuk. A RESET gomb többszöri megnyomása sem indítja teljesen előröl az ENTERPRISE-unk boot-olási folyamatát, kikapcsoló gomb pedig gyárilag nincs. Az ENTERPRISE-unk bekapcsoláskor a ZozoSoft-féle gyorsteszt indul el és fut le, majd a gépünk kilistázza az SD kártyán (illetve kártyákon) elérhető partíciókat, azokhoz rendelt meghajtó betű jelét és méretét. Aki akár a teszt alatt, akár a meghajtók kilistázásánál tüzetesebben szét akar nézni a képernyőn, az nyomja meg (régi PC-ken is rendszeresített, így ismerős lehet) a német billentyűzeten <PAUSE> angol billentyűzeten <HOLD> billentyűt. A számítógép addig marad pillanat-állj állapotban, amíg ismételten le nem nyomjuk ezt a billentyűt. A ZozoSoft-féle gyorsteszt alatt a jobb felső sarokban látható <PAUSE>, a meghajtók listázásánál a bal felső sarokban látható HOLD felirat tájékoztat minket róla, hogy a gép még ebben az állapotban van (azért várakozik és nem azért, mert lefagyott). Elvileg a FAT16 kompatibilis EXDOS esetén már nem lesz szükségünk erre a bűvészkedésre, mert akkor akár egyetlen 2Gb-os partíción (vagy több kisebben, igény szerint) tudja majd kezelni gépünk az összes általunk használt tartalmat.
A memóriateszt lefutását követően a szokásos színeket szkrollozó ENTERPRISE felirat fogad minket. Tetszőleges billentyű lenyomását követően a BASIC parancsértelmező jelentkezik be (aki a későbbiekben módosítja a flash IC tartalmát valami másra, annak az töltődik be, amire lecserélte pl. IS-DOS, EPDOS, FORTH).

Az ENTERPRISE 128 működéséről és az EXDOS-ról röviden:

A most elérhető EXDOS verzióban újdonság, hogy a körülményes EXDOS parancsok begépelése helyett használható egy kezdetleges fájl kezelő program. Ezt a ":FILE" parancs begépelésével tudjuk elindítani. A keresősávot a belső joystick segítségével mozgathatjuk fel-le, ENTER billentyűvel tudunk könyvtárt váltani, illetve állományokat elindítani. A partíciók között a meghajtók betűjelének leütésével tudunk mozogni (az alapértelmezett az F: meghajtó, G,H,I,J,K stb. gombok segítségével tudunk váltani).

Nem szeretném a komplett EXDOS kézikönyvet megismételni, az adapter a szabványos EXDOS parancsok segítségével működik. Minden esetre pár egyszerűbb parancsot leírok, amire feltétlenül szükségünk lesz. Az EXDOS parancsértelmezőt a „:EXDOS” parancs kiadásával hívhatjuk meg. Aki bosszankodva keresgéli a kettőspontot, annak kedvéért elmondom, hogy a német billentyűzetes gépeket az „Ä” billentyű lenyomásával csalogatható elő. Természetesen az EXDOS parancsokat kiadhatjuk BASIC-ből is (tehát nem kell az EXDOS parancsértelmezőt meghívni), csak akkor mindegyik parancs elé ki kell tennünk a kettőspont jelet. Ismerkedésként írjuk be, hogy HELP (az EXDOS parancsértelmező kiteszi helyettünk a kettőspontot, én ezért használom előszeretettel) és listázzuk ki, hogy milyen beépített programok érhetőek el jelenleg a gépünkön. Alap esetben ez lesz a gép válasza:
:HELP
SDEXT version 0.1
EXDOS version 1.4
BASIC version 2.1 (jelenleg csak angol nyelvű)
WP version 2.6 (SUPERWP)
WP version 2.1
(ezen utóbbi az alaplapi ROM-ban található).
A listában szereplő beépített programokat (persze aki piszkálta, annak Pascal, Forth, IS-DOS, Assembly stb. is lehet) meg lehet hívni parancssorról is (az SDEXT program az adapterünk drivere, így azt meghívni külön nincs értelme), pl. a WP-t (a 2.6-os verzió töltődik be) BASIC alól a :WP parancs kiadásával érhetjük el. EXDOS alól pedig kettőspont nélkül beírva léhetünk át a WP nevű szövegszerkesztőbe. Természetesen használhatóak az ENTERPRISE gyári funkció billentyűi is erre a célra. A szövegszerkesztőbe BASIC alól a <SHIFT> + F8 segítségével léphetünk ki. WP-ben F8-at nyomva adhatunk ki EXDOS parancsokat, <ENTER> lenyomása segítségével kiléphetünk az EXDOS parancsértelmezőbe. EXDOS alól a BASIC parancs kiadásával kapjuk vissza a BASIC parancsértelmezőt.

Lépjünk be az EXDOS parancsértelmezőbe és töltsünk be valamit, valamelyik meghajtónkról. Először válasszunk ki az egyik meghajtót, annak betűjele és a kettőspont beírása segítségével. Az általam belinkelt VDF állomány az alábbi meghajtókat tartalmazza, "F: GAMES_1 (játék könyvtárak 00-HH)", "G: GAMES_2 (játék könyvtárak I-R)", "H: GAMES_3 (S-Z illetve CPC)", "I: DEMOS (több 100 demo, nem számoltam meg)", "J: MEDIA (zene és videó lejátszók)" "K: UTIL", ezek közül választhatunk. 
I:
Listázzuk ki a meghajtó tartalmát, legalább is kezdjünk neki, mint említettem elég sok könyvtár lesz ezen a meghajtón.
DIR
Volume in dire I: is DEMO
Directory of I:\
3D_SHOW
ALPHA
AMIGABLL
ARTAN
stb...
A futó listát megállíthatjuk a pillanat-állj gombbal (PAUSE / HOLD) , illetve megszakíthatjuk a <STOP> gomb lenyomásával. A "*** STOP key pressed" EXDOS felirattól nem kell megijedni.
Lépjünk be egy tetszőleges könyvtárba, például a SMALLDEM-be.
CD SMALLDEM
Ezt is listázzuk ki a DIR parancs segítségével. Ha megnézzük az eredményt, akkor láthatjuk, hogy itt már állomány szinten is kapunk információkat. Ha találunk egy futtatható állományt, akkor azt töltsünk be a LOAD parancs segítségével.
LOAD SMALL.COM
Példánkban a méltán híres és általam nagyon kedvelt Small Demót töltöttük be, hátra is dőlhetünk, meglepően gyorsan végez az adapter, akár egy floppy meghajtóhoz képest is.
Meguntuk a demót, nyomtunk egy reset-et. Az a furcsa dolgot fogjuk tapasztalni visszalépés után, hogy a gép megjegyezte a kötetet, ahol az előbb voltunk. Ha ki szeretnénk lépni az aktuális meghajtó gyökerébe, akkor íjuk be a CD parancs megfelelő alakját, az pedig nem más, mint a CD I:\
Ismét érdemes megjegyezni, hogy a vissza per jel a német billentyűzetű gépeket az Y mellett az oda-vissza kacsacsőr gomb lenyomásával varázsolható elő. 

8177_enterprise_128_system_s1.jpg

Tulajdonképpen most már elegendő a tudásunk EXDOS-ból ahhoz, hogy alap szinten mindenféle stuffokat töltsünk be az adapter segítségével a gépünkre. Természetesen epedve várjuk a NortonCommander szerű fájlkezelő program és pár hasonló Videoton TVC-n kiválóan használható szoftveres cucc ENTERPRISE portját! :-)

A flash memória IC tartalmának felülírása:
Még egy mondatot érdemes a flash memória IC tartalmának cseréjéről ejteni. A flash memória IC alapértelmezetten írásvédett módban van. Ha meg akarjuk változtatni a tartalmát, akkor a gép kikapcsolt állapotában a képen jelölt tüskére helyezzünk egy jumpert, ezzel írhatóvá tesszük a flash memória IC tartalmát.

SD Adapter Jumper.jpg


Az erre a célra készült programot és a megfelelően összeválogatott ROM állományokat felmásoljuk az SD kártyán valamelyik partíciójára, majd az ENTERPRISE alatt elindítjuk. A flash tartalmának írása, leellenőrzése megtörténik, ha ez hiba mentesen zajlik le, akkor íródik felül a gép által eddig használt memóriaterület. Tehát elviekben a flash módosítást nem lehet elrontani (nekem is sikerült hiba mentesen változtatnom a tartalmon), de ha véletlenül pont a felülírás pillanatában van áramszünet és valami balul sül el, akkor természetesen újra tudjuk programozni az adaptered.

Hasznos linkek gyűjteménye:
- Enterprise 128 fórum
- Játékok, demók, felhasználói programok vegyesen,  hat partíció 196Mb
- Üres partíciók
- Enterprise 128 Játékok leírással
- Enterprise 128 Demók leírással
- Enterprise 128 felhasználói programok

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szergitata.blog.hu/api/trackback/id/tr466476661

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.07.09. 19:49:05

Egy lényeges adat, az adapter ÁRA kimaradt a leírásbol.

Tetszik ez a cucc, két apróság azért feltünt, valahogy a prototipuson kicsit sok a "via", és a két foglalatot is felesleges tulzásnak tartom ami csak feltolja az árát, mikor az átalakító filléres vacak, a két foglalat meg pénz, felület, furat, forrasztás, stb.

Szomoruan látom azt is, hogy a nyár eleje óta minden eddiginél jobban pang a hazai retro "scene", ez a blog is olyan a számtalan izgalmas cikk, téma, projekt, stb ellenére, mint amit kifujt a déli szél :(

Сергей · http://szergely.sfblogs.net/ 2014.07.09. 20:15:03

@mioporfeszosz: az ár nem lényeges ;-) mert ez nem webshop, hanem egy blog :-) találsz bal oldalt fent egy facebook csoport linket, ott napi szinten nyomon tudod követni az eseményeket, ami egy-egy cikk kikerülése között történik velünk retro témában, jelenleg 85 főt számlálunk, tehát vannak beszélgetések, posztok, érdekességek. de ha az nem megfelelő, akkor van egy email cím a cikkben ;-) írhatsz rá levelet, fogok válaszolni.

azért sok a via :-) mert mi kérek lelkes amatőrök vagyunk, tőlünk ennyi telik ki :-) de ide lehet jönni a profiknak és megmutatni mit tudnak ;-) elmondom, mit tudnak ;-) semmit se! mert senki nem csinál az ég világon semmit :-) ez meg ugye egy kézzel fogható cucc :-)
ennek a szériának kifejezett kísérletezés volt a célja, de mivel a nagyérdeműnek nem volt kedve kivárni, míg végig fut a fejlesztés és elkészül a végleges változata, ezért ebből is ki lett nyomva pár darab :-) elmondom, hogy a két foglalaton a szerencsétlen vásárlók 655Ft-ot "buktak" :-) úgy gondolom, ez nem komoly érvágás :-)

2014-ben minden blog és minden blogger számára kérdéses, hogy az úgynevezett mikroblogok világában van e még szükségünk még 2-3 oldal terjedelmű cikkekre, papír alapú újságokra és hasonlókra...
ez itt kérlek (minden próbálkozásom ellenére is) egyszerkesztős blog :-) nekem pediglen ennyi időm van cikkeket posztolni ... amúgy erre felém kizárólag északi szél van, de igazad van, az is gyakran becsukja a mesekönyvet :-)

2014.07.11. 14:01:45

@Сергей: Azóta enterpriseforewer-en utánnaolvastam ennek a kártyának, és megtaláltam a nagyon korrekt teljes leirást, nem is feltételeztem hogy ez egy igazi duplakártyás rendszer, két külön select, stb jellel, azthittem "vagylagosan" simán "párhuzamosan" van kötve a két foglalat, ezért utólag elnézést kérek.

A fuckbukot utálom, de előbbutóbb ott kötök ki én is ugylátszik, mert ott még van valami esemény legalább, a fórumok, blogok, csetek, stb kihalóban vannak :(

Találtam egy már elkelt eladó prototipust is,meg is döbbentem, hogy ez ennyire olcsó, már ha az nem valami félár alatti kiárusitás volt.

Nem vagyok ős EP-s, megvettem, elszórakoztam vele egy kicsit, exdos kártyát, mindent beszereztem..zozo féle összes okosságokat epromba égettem, utánna félretettem, azóta is a többi gép közt porosodik.

De ez a kártya tetszik, rengeteg szívást kiküszöböl, epromégetést, stb.. szinte mindent megold egyben ugy, hogy a teljes bővítőt szabadon hagyja, királyság.

Lehet végül nem tudok ellenállni és veszek egyet magamnak, nem tudom minek, csak ugy :D
süti beállítások módosítása