majdnem minden ami ReTRo

AMIGA 4000 - zöld képernyő - javítás

2014/04/13. - írta: Сергей

Villám poszt következik, a mai történésekről, azok kedvéért akik nem követik a ReTRo Tauta Facebook csoportot, fotók nélkül. :-) Naiv feltételezés azt hinni, hogy valaha szinkronba kerülhet a blogom tartalom a valóság történéseivel. ;-) Annál lényegesen többet retrozom, mint amennyit írni tudok róla, sajnos... Jelenleg egy Tesla PMD 85-2-vel és egy Commodore Plus 4-el foglalkozó cikk van folyamatban, de hogy mikor jutok a végünkre, azt még nem tudom...

Szóval egyszerűen indult a történet, valaki cirka 20 éve Németországban kiforrasztotta  a henger akkumulátort egy AMIGA 4000 alaplapból, majd betekerte zsírpapírba és eltette a szekrényébe. Majd tavaly feltette az ebay-re "amikor elcsomagoltam még működött" felkiáltással. Na szóval egy ilyen alaplap érkezett hozzám átvizsgálásra. Az SMD kondenzátorok szépen kifolytak, környékükön ragadós trutyit lehetett látni, zöldre oxidált forrszemekkel. Ez az állapot kimeríti az életveszélyes fogalmát, már mint a gép szempontjából. Az első teszt biztató volt, bár eléggé félve kapcsoltam be az előbb vázolt okokból. Ezt követően szépen kibontottam a kondenzátorokat. Előzmény cikkekből tudható, hogy azt nem forrasztópákával kell elvégezni (szétégetnénk a lapot), hanem egy fogó segítségével. Majd átforrasztottam a forrszemeket a lábmaradványok eltávolítása érdekében. Kiforrasztó szalaggal eltávolítottam a gyári ón maradványait, majd átdörzsöltem a forrszemeket és a környéküket denaturált szesszel és ezt addig ismételtem, míg a fültisztító pálcikával már nem tudtam több koszt letörölni. Félreértések elkerülése érdekében, ahol a forrszemek zöldre-feketére vannak oxidálva, ott a tisztítás tényleg a fémtiszta állapotot kell hogy jelentse. Mert különben nem lehet az új alkatrészt beforrasztani. A kérdés ugye adott, ha az SMD alumínium elektrolit kondenzátorok ekkora galibát okoznak (tíz év állást követően), akkor miért nem váltom ki őket valamilyen más típussal? Furatszerelt csepp tantál és kocka tantál kondenzátorokkal folytak kísérletek, néhol kerámiát is használtam. AMIGA 4000-es lapon a bejövő tápvonalon sikerült "készíteni" az egyik csepp tantál kondenzátorból egy füstölve égő LEDet... úgyhogy erről egyenlőre letettem. Amikor ez meg volt (mármint a tisztítás), akkor szépen beforrasztottam a megfelelő értékű alumínium elektrolit kondenzátorokat a helyére:
AMIGA 4000 REV B - kondenzátor értékek
C191 – 47uF 16V
C187 – 47uF 16V
C185 – 470uF 16V (Furatszerelt)
C196 – 47uF 16V
C194 – 47uF 16V
C317 – 22uF 16V
C??? – 22uF 16V (nem látszik a számozás)
C190 – 47uF 16V
C188 – 47uF 16V
C192 – 47uF 16V
C200 – 4,7uF 25V
C181 – 100uF 6V
C198 – 22uF 16V
C460 – 10uF 35V
C189 – 47uF 16V
C408 – 47uF 16V
C407 – 47uF 16V
C433 – 22uF 16V
C443 – 22uF 16V
C404 – 4,7uF 25V
C400B – 470uF 16V (Furatszerelt)
----------------------------------------------------
Bekapcsolás után ért a kellemetlen meglepetés, közepesen melegedő Ramsey IC (40-50 fok) és zöld képernyő fogadott. A zöld képernyő ugye RAM hibát jelent AMIGA gépeknél, a melegedés pedig custom IC hibát! Már majdnem ott tartottam, hogy lebontom a Ramsey chipet forrólevegős kiforrasztóállomással, felforrasztok egy PLCC foglalatot a helyére és átrakom rá a saját lapomról az IC-t, egy teszt erejéig...
Gondoltam mielőtt ennek nekiállok, rákeresek az Interneten, hogy mit írnak az okosok erről. Az amibay-en az egyik srác felsorolás szinten megemlítette a hibaképernyőket és a felderített hardver hiba okot. Íme:
Dark Grey screen - In Amiga 4000 who no boot, (dark grey condition) CIA in place U350 was defective. After replace, machine boot again normally. In the same A4000 with a good or a bad or without CIA in place U300, this had no effect at booting sequence!
Green screen - Also A4000 with Green screen symptom, with or without chip ram simm in place, has cut the line between R79 and his hole. After repair machine boot again. This resistor was in the front end of LocalBus Coprocessor Connector mark PIN1, at the bottom side of the pcb.
Red, Yellow, Dark Grey screen - Very strange problems may create a defective Ricoh 5C01 real time clock IC, as red screen, yellow screen, or not boot at all. Also recently encountered a very strange problem was as follows. In an A4000 who boot normaly from cold start and work perfect, if someone push off and on again the mains switch, has as result a dark grey screen. After two minutes with the machine OFF, when the restart all work perfect again! This was repeated. The problem was the Ricoh ic. For some reason degrade its suply voltage from +5v, to 1.77v! This was happened only if someone shut and then restart the machine from a previews working condition. At first I think cause the ic was defective, but later discover cause in some pcbs, must add a 1N4001 diode from D178, to Ricoh ic at pin 20. The cathode of diode must connect at pin 20 of ic.
Dark Grey, Yellow sreen - Amiga 4000 with boot screen sequence <<dark grey - yellow>>, has Alice U211 ic defective. Also if Amiga 4000 does not recognize any fast ram, usually one of four buffer ic 74F245 (U891-892-893-894) may defective. Most likely is U891 who is near in backup clock battery, and has corroded from battery leak.
Also, A4000 with "Guru Meditation" at boot sequence before "insert disk" screen, has U177 (74HCT174 type) defective. Its place is near the backup battery.

Az R79-es ellenállás hajlamos elválni a galvanizált átkötéstől, közvetlenül a CPU slot előtt az alaplap szélén, ez okoz zöld képernyőt. Ez a DMAEN jel felhúzó ellenállása lenne...

A4K mobo agyhalál.JPG


Vajon mekkora az esélye annak, hogy egy találomra a kezem közé került lapnak is pont ez lesz a hibája? Elméletben a semminél is kevesebb, gyakorlatban viszont telitalálat volt...
Az a szerencse, hogy van itthon egy saját működőképes alaplapom, egy hirtelen ötlettől vezérelve rámértem multiméterrel mind a kettőre pár helyen. Ez igazolta, hogy gond lehet az, hogy a hibás lapon szakadást mutat az R79-nél a multiméter. De úgy, hogy a 20x-os nagyítású lupéval sem láttam meg hiba helyét. Átforrasztottam a forrszemet és a vezetéket, de még mindig szakadást mutatott, úgyhogy egy hajszál vékony dróttal kihuzaloztam a lukgalván és SMD ellenállás közelebb eső forrszeme közötti részt. Rámértem, most már volt galvanikus kapcsolat és bekapcsolás után az alaplap ismét működni kezdett. :-) Következtetés, a zöld hibaképernyő nem a valós hibát jelezi (meglepő, de AMIGA-nál elég gyakori, ál-képernyőnek hívom az ilyen jelenséget), persze ha sárga képernyőt kaptam volna (CPU-val és órajellel kapcsolatos hibajel), az is megvezetett volna, hiszen akkor az alaplap egy másik részén keresem a hibát. A Ramsey melegedése szintén "ál-hiba" jelenség volt, a huzalozás után megszűnt az extra melegedés is. Ez az alaplap egyenlőre úgy tűnik megmenekült.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szergitata.blog.hu/api/trackback/id/tr666026304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

apa vonogató válla 2015.04.29. 09:32:18

Szia, nekem egy 1200-esem van ami kb 10 eve kerult hozzam, mar akkor is zold kepernyovel bootolt. Nemreg vettem elo, hogy megjavitsam, mar rendeltem is egy adag SMD kondit hozza, ha megerkeznek, atforrasztom oket. Viszont azert kutatok a temaban, mert eleg tiszta a lap a kondik korul, igy nem vagyok benne biztos hogy elfolytak. Ez az R79 ellenallas esete az A4000-nel, elgondolkodtatott, hogy nem lehet-e itt is hasonlo problema. Megprobalom en is kimerni.
Egy kerdesem lenne, ha egy kondi helyere nem talalok azonos parameterekkel rendelkezot, akkor ki lehet-e valtani massal? Es ha igen az adott parameter kisebb, vagy nagyobb kell legyen?

Сергей · http://szergely.sfblogs.net/ 2015.04.29. 09:41:23

@apa vonogató válla: Szia! harminc éves gépről beszélünk AMIGA 1200 esetében ... annak valószínűsége, hogy a kondenzátorok elromlottak benne (mindegy hogy kifolytak vagy csak szimplán zárlatosak) 100%-os! ebben az esetben a dolog pontosan fordítva működik, mint az ember várná. egy ilyen gép kondenzátor szempontból akkor van jó állapotban, ha az elmúlt 30 éveben heti rendszerességgel volt használva! tudni illik az alu kondik regenerálódnak használatkor, de ha leteszed 10 évre a polcra, ahogy írtad, akkor a kondi csere az alap !
Ha kicserélted a kondikat, akkor utána lehet majd nézegeni, hogy miért zöld képpel indul.
Az A1200-on nincs R79 :-) magyarul minden AMIGA más konstrukció :-) itt találsz jó séma rajzokat:
www.amigawiki.org/doku.php?id=en:service:schematics

utolsó kérdésre a válasz: az uF értéknek stimmelnie kell, a V érték lehet nagyobb is, de kisebb semmiképpen! pl 22uF 25V helyett lehet 22uF 35V.

apa vonogató válla 2015.04.29. 14:26:54

Koszonom a valaszt, es a linket is. Remelem majd sikerul feleleszteni a gepet.