majdnem minden ami ReTRo

Extra-Terrestrial-Hardware - 1. rész C=64 kiegészítők a 90-es éveből

2014/01/10. - írta: Сергей

... ez egy régi tervem, hogy a "Extra-Terrestrial-Hardware"-ekről is fogok írni, azt hiszem két doboznyi  van belőle... Mitől szörnyűek? Attól, hogy annyira régiek, egyediek, vagy rosszak, hogy használhatóságuk, kipróbálhatóságuk kérdéses. A funkcionális beazonosításuk komoly fejtörést okoz. Összeépítésük, üzembe helyezésük adott esetben a lehetetlennel egyenértékű vállalkozás. Ha ezzel a kupaccal foglalkozom, akkor a legtöbb időm a forráskutatással megy el, keresgélek róluk anyagokat. Általában az Internet hallgat róluk (szerencsés esetben nem), aztán ha sikerül fellelni valami információt régi folyóiratokról szkennelt oldalakon (vagy a polcról, mert ezeket is gyűjtöm), akkor talán idővel lehet is belőlük valami... Adódik a kérdés, hogy akkor miért foglalkozom velük? Természetesen azért mert retro történeti ritkaságnak számítanak, így értékkel bírnak a téma rajongói számára (de számomra mindenképpen)...

C64 256kb ram bővítő alkatrész kicsi.jpg


Első körben a Extra-Terrestrial-Hardware kategóriában néhány, kevesebb mint negyed száz éves, de frissen beszerzett hazai gyártású NYÁK lemezről készült fotót mutatok be, ezek Commodore 64 kiegészítők. Kezdjük egy kis történettel, a "nagy öreg" (Commodore 64) 1982-ben született és 1993-ban fejezte be földi pályafutását, nagyjából 20 millió darab épült belőle. Elterjedtségének, kedvező árának és remek tulajdonságainak okán rengeteg kiegészítő született hozzá. Az ipari felhasználástól az otthoni használatot segítő eszközökig minden. Természetesen ez kis hazánkban sem volt másképp és ez innentől kezdve lesz számomra érdekes.
Egy korabeli hardver hirdetés tanulsága szerint a megvásárolható kiegészítők közül többről forgott közkézen valamilyen szintű leírás!
PLOFI Datasette cartridge - Rádiótechnika 1989/3
PLOFI Fastload Cartridge - Rádiótechnika 1989/10
PLOFI Simon's cartridge - Rádiótechnika 1990/3
FINAL III cartridge - ?
ACTION Replay VII - ?
Fényceruza, szoftverrel - Rádiótechnika 1989/11
Hangdigitalizáló + szoftver - Rádiótechnika 1990/8
Hangkapcsoló - Rádiótechnika 1990/8
EPROM-égető - Rádiótechnika 1989/4
EPROM-bank (256Kbájt) - Rádiótechnika 1991/10
IC teszter - Rádiótechnika 1991/10
Datasette gyorsmásoló - Rádiótechnika 1991/7
Datasette fejbeállító - Hobbielektronika 1991/7
CPU stop + reset - Hobbielektronika 1990/12
256Kb ram bővítő kártya - Commodore Újság 1993/12
Tehát erről a listából négy kiegészítőről van szó (FINAL III cartridge, ACTION Replay VII, EPROM-bank, 256Kb ram bővítő kártya), amelyiknek meg van a PCB-je. Még autentikus (elméretezett, vetemedő, nem záródó) hazai kártyatokokat is sikerült hozzájuk szereznem. ;-) Mi az ami hiányzik? Elviekben a Final3-hoz minden meg van, be kéne azonosítanom, hogy pontosan melyik változat van nekem és összeépíteni. Az Action Replay, az EPROM-bank és a 256Kb ram bővítő anyagai jelenleg hiányosak. Úgyhogy arra kérném a kedves olvasóimat, hogy ha van ezekkel kapcsolatos anyaguk, archivált programjuk, GAL forrásuk, leírásuk, vagy esetleg le tudja fotózni számomra (az alkatrészek beazonosítása érdekében) akkor jelentkezzen a vortyex kukac frímél pont hú címen, vagy a blog facebook csoportjában. :-)

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szergitata.blog.hu/api/trackback/id/tr655750213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LGB 2014.01.10. 16:07:00

PLOFI Simons' basic volt nekem. Az egyszeruen a simons BASIC, ahogy pl wikipedia-n is talalni leirast, BASIC bovitmeny. Amugy errol remlik nekem valami: emlekeim szerint ennek a "PLOFI" sorozatnak az apropoja: a radiotechnika es/vagy hobby elektronika cikkeiben jelentek meg ilyesmik, amit "keszre elesztve" is meg lehetett venni, egesz normalis dobozban. Nem igazan ertem miert terrible hardware :) Meg a nevadas is remlik, a PLOFI szo: azt irta a cikkiro - emlekeim szerint -, hogy a gyereke nem tudta kimondani a FLOPPY szot (mindig PLOFI-t mondott helyette), es neki annyira megtetszett a nev, hogy fel akarta hasznalni valahol. Ja, es fenyceruzam is volt a fenti sorozatbol, igaz, azt en epitettem magam a cikk alapjan, plusz a joy portra helyezheto hangdigitalizalo is, ott a nyakot rendeltem meg, de en epitettem. A simons' basic-et keszre szerelve vettem.

Сергей · http://szergely.sfblogs.net/ 2014.01.10. 20:05:55

@LGB: köszönöm a hozzászólást :-) ezek speciel attól férnek bele a "szörnyű hardverek" kategóriába, mert alig van róluk információ... ez alatt pl. az alkatrész lista, a GAL-ok tartalom, a MOS 8726 vezérlőt és a működtető program hiányát értem... tehát jelenleg nem megépíthetőek...
tudok adni a ram bővítő PCB-ről jó minőségű szkennelt képet, vagy fekete fehér rajzot is, ha utána szeretnéd építeni :-)

LGB 2014.01.10. 23:36:31

Ok, de mit tekintunk alig van info rola ... Vegulis a Radiotechnika elegge ismert ujsag, regen meg kb egyeduralkodo volt, mondhatni ennel jobban dokumentalni sem lehetett volna, mint ott megjelentetni :) Az mas kerdes, hogy az evek teltek-multak, es mar nincs rola meg semmi, de ez nem a "szerzok" hibaja, hogy ok nem dokumentaltak volna ... Akkoriban meg nem igazan volt internet, a BBS fogalma sem volt meggyozo itthon, stb, mashogyan kevesbe tudtak terjeszteni mint az RT-ben pl. Amugy ha mar itt tartunk: ossze kene gyujteni az infokat, mert par ev mulva meg kevesbe fognak elmekezni mar az emberek ...

Сергей · http://szergely.sfblogs.net/ 2014.01.11. 00:49:21

@LGB: na jó :-D a Didaktik Beta és a Telsa PMD 85-2-őn nem tesz túl :-) ha ezt a két gépet az információhiány fekete lyukának tekintjük ;-) akkor ezek a hardverek kívül vannak az eseményhorizonton :-)
azon vagyok :-) gyűjtöm a vasakat és az infókat róluk, ezért működik ez a blog :-)

LGB 2014.01.11. 15:38:48

Ok, nem kotekedni akarok am, felre ne ertsd! Csak nem erzem teljesen "jogosnak", hogy valami terrible hw, mert _MA_ nem talalunk rola infot,holott megalkotoja vilagga kurtolte anno amugy kvazi. Ezt en nem tekintenem terrible hw-nek, inkabb azt ami tenyleg "rossz" hw, mukodeset stb tekintve. Hogy oszinte legyek, nekem meg izgalmas is, amirol nincs dox, lasd pl most Commodore LCD nevu gep, amirol nem lehet tul sokat tudni, hozza kepest meg a Commodore 65 is egy informaciobanya :)

Сергей · http://szergely.sfblogs.net/ 2014.01.11. 15:40:28

@LGB: :-D egyenlőre nem tervezem variálni a kategória nevét, de ha javasol jobbat :-)

LGB 2014.01.11. 17:10:29

Hat ... Attol hogy valamihez ma mar nehez doxot talalni az nem terrible, szegeny nem tehet rola, nem erdemli meg. Szarul mukodo hw legyen inkabb terrinle, ez meg legyen tudomisen pl "X-Hardware" (X-Files utan) vagy vmi ismeretlensegre utalo fogalom :) :) Na persze mind1, akkor is erdekes, barhogy is hivjuk, csak en @-oskodom itt! :) Lehet, tulsagosan erzesekkel ruhazom fel meg a hw-ket is, es felek, hogy megbantodnak? :)

Сергей · http://szergely.sfblogs.net/ 2014.01.11. 17:18:40

olvasói kérésre módosítottam a kategória nevét ;-) Extra-Terrestrial-Hardware-re :-) reméljük ez más kielégítő ...

LGB 2014.01.11. 17:28:25

Na tessek! Most mindenki engem fog szidni!!!! :-)

Сергей · http://szergely.sfblogs.net/ 2014.01.11. 18:37:04

@LGB: akkor mond nekik, hogy szidni az egy város ;-)
(bocs, ez egy erős fa vicc volt...)

2014.02.26. 22:43:59

Nem is tudtam, hogy létezett ilyen Urbán Pisti féle REU klón...
Talán nem is igazán "létezett", sem ez sem a többi ilyen.

Ezek olyan kései valamiknek tünnek, amit talán "a C64 világ elmultával" be sem fejeztek, erősíti ezt az érzést az is, maga a jelenlegi tulajdonos sem tudja, a panelok honnan jöttek, miért és hogyan kerültek hozzá, egyáltalán miért nem "járt velük" alkatrész, rajz, csomag, bármi.....

Final3-bol pl az első sok IC-s két epromos rajza rádiotechnikában megjelent, után is lett építve többszörösen.., egyébént volt benne két elkötéses és egy rajzolási hiba is.

Ebben láthatóan már gal lehet, valoszinű egy 22v10... "tul kevés" az IC.

Annak a tartalma meg urbán pisti azóta szeméttelepen-bontóban(?) lévő 486-os pc-je pár száz megás winchesterén lehetett az örök enyészeté.

Hiába találnánk belőle működőt (ha volt ilyen valaha) levédte az összes gal-t ez tuti. Bár ő is másolta minden cuccát, főleg a korai időkben,....

Ki tudja a teljes igazságot erről..., többen, többször keresték, hogy megvennék ami maradt C64 témában, eleinte eléggé együttműködőnek mutatkozott, "előkeresést", "ár kitalálását" ígérte...

Később többféle (kidobtam, elkallódott, már eladtam, nem eladó) szöveggel küldte el az embereket.

HA egyáltalán valaha létezett működő GAL tartalom és ezek sorozatban gyártott cuccok voltak TÉNYLEG, nem pedig soha el nem készült, ki nem adott "prototipusok".

Fura, mert a REC chip pl ma is óriási érték, ha volt neki ilyesmi tucatszám készleten, hol, mikor, kinek adta el, miért nem bukkant fel sehol itthon később.
Ha nem rendelt belőle nagyobb mennyiséget, amig elérhető volt itt-ott, mire alapozva akarta gyártani.

Az action replay pl kvázi ugyanaz lehet, mint amit a várpalotai mikroklub is árult egy csomó ideig, a kései 2000es évekig, mikorra urbán régen átment használtműszer nepperbe..

Sajnos konkrét gal tartalom action-hoz sem igen lehet kint, viszont az ismert források alapján elvileg nem nehéz a "semmiből" megírni, némi meló belefeccölésével.

mustang74 2014.12.31. 08:35:11

Szia!
EPROM-bank (256Kbájt) - Rádiótechnika 1991/2 -ben szerepel.
A 10. számban a TTL teszter van.

Üdv.
Nándi
süti beállítások módosítása