majdnem minden ami ReTRo

ATARI ST 1040 - 2. rész - az alaplap

2013/03/10. - írta: Сергей

... egy rövid kitérő: február 13-án volt a ReTRo Tauta blog 1 éves! ... szalad az idő ... :-)

Aki követi a blogomat, az már láthatott AMIGA 500-as alaplapról készült képet. Ezt azért említem meg, mert azonos "gyökerű" gépekről van szó. A felszínes szemlélő számára is feltűnhet, hogy mindkettő Motorola 68000 CPU-ra épül. Ez nem csak azért van így, mert a 68K volt akkoriban a legnépszerűbb processzor (MAC-ekben, ATARI-kban, AMIGA-kban, konzol gépekben, nyomtatókban, rooter és telefonközpont alaplapokban lehet vele találkozni).  Az ATARI ST és az AMIGA gépek hasonlósága a közös tervező és fejlesztőgárdában keresendő. Az ATARI az új tervezésű számítógépeiben az AMIGA Inc. által fejlesztett chipkészletre szeretett volna hagyatkozni. A kezdeti időkben befektetőként volt jelen az AMIGA Inc. életében. Az üzlet nem úgy jött létre, ahogy eredetileg gondolták, zűrös a történet... Az ATARI végül Jack Tramiel vezetése idején, saját erőből és kútfőből fejezte be a gépének fejlesztését. Az ST gépeket egyébként a "The Jackintosh" gúnynévvel is szokás illetni. Akit bővebben érdekel, az olvasson utána az ATARI, a HI-Toro és az AMIGA Inc. cégek történetének. Végül is az ATARI ST modellek a rengeteg előnyös tulajdonságuk ellenére is alul maradtak az akkoriban forgalomba lévő gépekkel szemben. Többek között azért, mert kispóroltak (a saját nem készült el időre) belőlük egy fontos custom chipet. A BLITTER névre keresztelt IC (az alaplapon ott van a helye) tulajdonképpen egy grafikai koprocesszor lenne, ami a grafikai adatok gyors mozgatásáért felelne. Így a gép nem tudja megmutatni a hardverből adódó valódi képességeit. A grafikai tulajdonságai elnagyoltak, az operációs rendszere nem képes multitask-ra, az egér vezérelt grafikus felülete is kezdetleges. Blitter chippel szerelt ATARI-k csak 1989-ben tudtak megjelenni, de akkorra már késő volt. Úgyhogy hiába előzte meg az ATARI ST 520 kiadása két évvel pl. az AMIGA 1000-et és hiába verte az Apple Macintosh gépeit, nem tudott piacvezető szerepet elérni. Érdemes megnézni az ATARI  ST - Macintosh - TV Commercial videót.

Az ST alaplapjából több különböző tudású és felszereltségű változat készült. Betűkkel és számokkal lettek jelölve a nevében a beépített plusz funkciók. A fényképen éppenséggel egy ATARI STfm 1040 alaplap látható. Az "F" a táp és a floppy, az "M" az RF modulátor, a 1040 pedig az 1Mb ram beépítésének a jelölése.
Kattanj a képekre nagyobb méretért...

ATARI ST 1040 shifter felirat kicsi.jpg
ATARI ST 1040 alkatrész oldal felirat kicsi2.jpg

Fussunk végig az alaplapon lévő főbb alkatrészek listáján és a gép tulajdonságain:
CPU: 8MHz-es sebességgel ketyegő Motorola 68000 processzor.
RAM: 1 MB
ROM: összesen 6x32Kb kapacitású IC, maximálisan 192Kb.
Megjelenítés: (60 Hz NTSC, 50 Hz PAL, 71.2 Hz monochrome)
- alacsony felbontásban 320 × 200 (16 szín) 512 színből álló palettából
- közepes felbontásban 640 × 200 (4 szín) 512 színből álló palettából
- magas felbontásban 640 × 400 (mono), monochrome VGA megjelenítés
Hang: professzionális Yamaha YM2149 hang chip, valódi sztereó hanggal. Az ATARI ST az első otthoni számítógép, amely MIDI támogatással rendelkezik, ezt a tulajdonságát Mike Oldfield vagy Jean Michel Jarre is remekül kihasználta zeneszerzésre.
Operációs rendszer: TOS v1.00 (The Operating System), GEM (Graphical Environment Manager) WIMP (Windows, Icons, Menus, Pointer) GUI (graphical user interface). A GEM a fejlesztésre szánt rövid idő miatt elég elnagyolt, nem használja ki a gép valódi lehetőségeit.
Háttértár: két oldalas 31/2" 720Kb kapacitású Floppy meghajtó (az ST 1040-ben).
Custom chipek:
- SHIFTER videó léptető regiszter chip, minden felbontásnál 32Kb memóriát enged használni a bitmap grafikához.
- GLU (Generalized Logic Unit) vezérlő logika.
- MMU (Memory Management Unit) CPU - blitter - DMA - Shifter memória hozzáférését felelős.
- DMA (Direct Memory Access) floppy és merevlemez meghajtó és direkt memória hozzáférési műveletek elvégzéséhez szükséges.
Egyéb chipek:
- MC6850P ACIA (Asynchronous Common Interface Adapter) MIDI, billentyűzet direkt kommunikációért felel.
- MC68901 MFP (Multi Function Peripheral) megszakításos kommunikációért felelő chip.
- WD-1772-PH (Western Digital Floppy Disk Controller) Floppy vezérlő chip, ami PC szabványos lemezkezelést  tesz lehetővé, nem beszélve arról, hogy közvetlenül lehet a gépre külső merevlemezt csatlakoztatni.
-Yamaha YM2149F PSG (Programmable Sound Generator) hang chip.
- HD6301V1 (Hitachi keyboard processor) billentyűzet, egér, joystick vezérlő.

Ha elvégzünk egy rögtönzött összehasonlítást, akkor az ATARI MHz-ben, hangban, periféria kezelésben jobb, az AMIGA 500 ezeket gyengébben teszi. Viszont az AMIGA a teljes chip ramot hajlandó videó ramnak használni és a 28MHz-es brutális sebességű grafikai koprocesszora (Agnus) önmagáért beszél.
Folytatása következik a videó nyűgökkel...

Címkék: ATARI ATARI1040
3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szergitata.blog.hu/api/trackback/id/tr245085840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Átvitel honvéd 2013.03.10. 21:48:02

A gép hangja a valóságban kb. ugyanúgy aránylik az Amigáéhoz, mint a képkezelése (ez a másik ok, amiért játékgépként az Amiga elvitte előle a bizniszt). A 2149 önmaga kb. annyira képes, mint amilyen egy Spectrum 128, Amstrad CPC, vagy Sega Master System hangja (és nem sztereó, az csak az STe-ben lett). Ha a gép életre kel, majd hallgasd meg. A MIDI szerintem is nagy dobás volt. (Kár, hogy a hangtechnikai eszközök árszintje túl későn kezdett esésbe ahhoz, hogy a beépített MIDI tömegméretekben is meg tudta volna nyomni a gép eladási adatait).

VT 135 2021.02.07. 11:01:21

"közvetlenül lehet a gépre külső merevlemezt csatlakoztatni"
Nem tudom, ezen mit értesz, de mindenképpen szükség van az Atarihoz külső merevlemez-vezérlőre, ha merevlemezt, vagy sd-kártyát akarunk használni hozzá. Hajj de örültünk volna, ha csak simán rá lehetett volna kötni merevlemezeket...!

Сергей · http://szergely.sfblogs.net/ 2021.02.07. 11:09:02

@VT 135: fogalmam sincs miért írtam ezt oda 8 évvel ezelőtt! :-)
de arra a beton járólap méretű merevlemez vezérlőre azért nincs szükség ... üsd be a Google-ba, hogy "ATARI ST IDE V2.0" , na azt pont fel tudod a 68K CPU-ra tűzni a házon belül és működik a CF HD...
nagyjából 3 TTL IC lehet, mint a Simple IDE a Zx Spextrumhoz, voltak ilyen terveim, persze soha nem készültek el ... :-)
süti beállítások módosítása