majdnem minden ami ReTRo

B52 Rock Lobster - fast memória bővítők

2012/09/04. - írta: Сергей

... nem kell megijedni, nincs itthon belőle túl sok, mindösszesen két darabról írom a cikket. :-) Közös jellemzőjük például, hogy hibásnak vettem meg őket. Ezen kívül mindkettő az úgynevezett trapdoor bővítőcsatlakozón keresztül érintkezik az AMIGA 500-as géppel és egy további adapterüket a Gary nevű custom chip foglalatába kell tűzni. A kép szerintem beszédesebb, mint a megoldás körülírása...

A580II.jpg


Az első a 3-State cég (német) 1992-ben kiadott A580 II 2Mb-os bővítője. Ezzel nem volt igazán sok dolgom. ;-) A hengerakkumulátort le kellett szednem (bal alsó sarokban volt a helye), mert már erősen folyt. Kipróbáltam, 512Kb chip ram bővítőként szépen működött, de ha a Gary foglalatot is használtam, akkor el sem indult a gép... Eszembe jutott, hogy :-P na ja... ezt a REV6-os alaplapot anno átalakítottam fix 1Mb chip memóriás géppé (hogy ez pontosan hogyan kell csinálni, arról majd később írok egy cikket). Szóval gyorsan nekiálltam és "megigazítottam" az alaplapot, két jumpert forrasztottam be, ennek segítségével lehet változtatni a chip memória méretét. A gyári jumper beállításokkal használva 1,7Mb fast ramot kaptam eredményül. Ha lesz időm lövök a WB alatti eredményről is fotókat.

MiniMax.jpg

A másik bővítő a Gigatron (szintén német cég) 1990-ben piacra dobott MiniMax 1,8Mb nevű kiegészítője volt. Ezzel már meggyűlt a bajom. ;-) Az akkumulátor környéke galvanikusan teljesen el volt halva (pl. ki/be kapcsoló része), ott le kellett vakarnom az oxidréteget és a NYÁK lapot ki kellett javítanom forrasztóónnal (huzalozni lusta voltam és nem is szép megoldás). Még egy probléma volt vele, a Gary adapteren lévő két foglalat el volt távolítva... A chip foglalatát pótoltam törhető precíziós foglalatból elkészítve. De mi legyen azzal a résszel, amit az alaplapra kell tűzni? A hagyományos tüskesor nem fér be a furatokba (erőltetés eredménye lehet, hogy a galvanizált lukak tönkremennek), a tördelhető precíziós tüskesor pedig nagyságrendekkel drágább megoldás, mint az előző. Nem vagyok sóher, de végig lehet gondolni... Az eszköz állapota ismeretlen volt, dolgoztam fél órát a nyolcvan forrasztással, majd a szakadás vizsgálat következett. A végén tuti agyvérzést kaptam volna, ha cserébe még csak nem is működik. Végül azt találtam ki, hogy a képen látható 20Ft-os csatlakozót ráforrasztottam a NYÁK lapra, abba kerül a hagyományos tüskesor és úgy tűztem a foglalatba. Nem röhög a végeredményen! :-D Kiderült, hogy ez a bővítés is szépen működik, hozza a beígér 1,8Mb fast memóriát. Idővel ki fogom cserélni ezt a gányolást a fent említett kulturáltabb precíziós tüskesorra, így már megéri vele vesződni (másodszor is).

javítás.jpg


Akkor jöjjön a rövidke konklúzió... Nem annyira értem, hogy ezeknek a trapdoor "ál" 2Mb-os bővítőknek mi a célja? A B52 Rock Lobster egyik szűk keresztmetszete a videó memóriának használt chip ram, ami a REV8 kivételével mindenhol 512Kb. Ez édes-kevés, így a rendszer használata szempontjából az 1Mb-ra, illetve a  REV8 esetében a 2Mb-ra történő chip memória bővítésnek nagyobb a haszna. Ráadásul a bővítők beépítéséhez a gépünket szét kéne szednünk, (ez egy ép garancia címkés gép esetén hátrány) ezzel az erővel a REV6-ot akár alaplapon is bővíthetnénk további négy memória IC beforrasztásával. Fast memória bővítésre akár az expansion porton keresztül (a gép szétszedését mellőzve) CPU csere nélkül (8Mb-ig), illetve CPU cserével (turbókártya függő, hogy mennyi a fast és hogy expansion, vagy 68K socket felületű) van lehetőségünk.
Ezen kívül elcsodálkoztam azon, hogy nagyképűen mindkét kiegészítőt 2Mb-os fastram bővítőnek nevezték el. Mind a két esetben 1,7-1,8Mb volt a maximálisan látható memória terület. Egyenlőre nem volt időm kipróbálni, hogy a két hardver milyen más bővítőkkel akad össze (a RocHard HD vezérlőt mindenképpen megnézem). Minden esetre akinek csak ilyen van, az örüljön neki, mert ez is több mint a semmi... :-)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szergitata.blog.hu/api/trackback/id/tr594755756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.