majdnem minden ami ReTRo

AMIGA 500 turbókártyák (újrakezdés) 8. rész - HC508

2016/08/04. - írta: Сергей

Nagyon repül az idő! Eszembe jutott, hogy írtam egy cikksorozatot AMIGA 500 turbó kártyákról hét részben, de arra nem emlékeztem, hogy a "befejező" rész ilyen régen, 2012-ben került ki a blogra ... Szóval kaptam tesztre egy HC508 házi készítésű turbókártyát és elkezdtem használni! Erről fog szólni ez a cikk, illetve ennél azért kicsit többről.
hc508.jpg
A fejlesztés menetéről röviden ... Anno a Kroki fórumon (mások szerint - a soha meg nem valósult hardverek fórumán) múlattuk az időt és tervezgettük a nagy dolgokat. AMIGA 500-hoz SD floppyt, HD vezérlőt, dinamikus ram kártyát, turbó kártyát kéne építeni! Ezek voltak a nagy tervek. Ami elkészült az egy 68K 14Mhz tubó volt TTL alapon megvalósítva (én voltam az elkövető 2011 év elejétől kezdtem az anyagokat gyűjteni és 2012-re lett egy működő prototípus belőle), illetve ennek született még két változata a későbbiekben, 68010-es és 68020-as processzorral szintén 14MHz-en. Ezt így ebben a formában használni nem lehet, mert nem tartalmaz memóriát és háttértárat, így felhasználói előnyt nem jelent. De a tény ettől még tény, TTL logikai IC-kkel ki lehet kapuzni az órajel gyorsítást is és a 68020 illesztést is. Sőt a 68030 illesztése három TTL kapuval tér csak el a 020-tól és megvalósítható ez is. Ami még anno probléma volt, hogy műszerezettség híján (pl. két csatornás oszcilloszkóp, vagy esetleg logikai analizátor) a kompatibilitás egyre csak romlott (a különböző változatoknál), a 020-nál már egyenesen katasztrofálisnak volt nevezhető, de hardveresen működött és ez volt a lényeg. Na szóval idáig jutottam anno és itt elakadtam, feladtam a többi kiegészítő hiánya miatt és tudásbeli hiányosságok miatt ... Majd meghívtam Viktort (MC68K) ugyan erre a fórumra és ő is bele vágott ugyan ezekbe a fejlesztésekbe. Először TTL logikai alapon készült el 2013-ban egy dinamikus memória bővítő. Első változata kissé bugos volt, de végre sok sok év memória ínség után működött! Ezt amúgy én is össze raktam, valahol meg van még a fiókban a prototípusa. Viktor az elkészült javított változatot áttervezte TTL-ről CPLD alapra, ami 2014-re meg is valósult. Na itt már kezdett komolyodni a történet, mert itt Viktor a rendelkezésre álló anyagok alapján megvalósította az úgynevezett autoconfig változatot. Ezt azt jelenti, hogy dude fogja a kártyáját, rádugja az AMIGA expansion portjára, bekapcsolja a gépét és a gép látja a memória bővítést, így nem kell addrammal hozzáadni, floppyzni.
A következő lépés a HD illesztés megvalósítása volt 2013-ban, ami szintén nem kis meló. Egy úgynevezett simple IDE illesztőt (lásd pl. ZX Spectrum változat) bárki képes megépíteni, néhány TTL logika segítségével. A feladat jóval bonyolultabb volt, egy úgynevezett autoconfig - autoboot IDE vezérlőt szerettünk volna. Saját rom-ot írni, vagy floppyzni ez volt a dilemma, hogyan működjön? Viktor itt már nagyon beindult, a 2015 év elejére tető alá hozott kártyája tartalmazott egy flashbe írt 3.1 KS rom-ot, CF IDE lehetőséget ami Gayle emulációval működik (ezt szintén ő fejtette meg) és 8Mb dinamikus memóriát. Igazából ez így már egy WHDLoad képes kártya, amivel egy erősebb AMIGA 500-ból (Rev6, Rev8 alaplap és minimum 1Mb chip memória ajánlott) egy igazán jól használható gép varázsolható.
Aztán 2015 év közepén Viktor elő szedte a 14MHz-es gyorsítás ötletét is, amit egyből CPLD alapon kezdett el megvalósítani. Amint a cikkében is láthatjátok, vezérlőjelek egymáshoz képesti viszonyát kell meghatározni ahhoz, hogy ez megfelelően sikerüljön. Ehhez azért nem árt ha vannak komolyabb műszerek. Először szinkron 14MHz (a fogalom az alaplapi órajel felszorzását jelenti), majd 28Mhz és végül asszinkron 50MHz (külső oszcillátor használata) sebességig jutott a kártyája. Igen a 16MHz-es Motorola 68K processzort ennyire meg lehet húzni, hiba nélkül tűri az ilyen mértékű túlhajtást. Végül 2015 szeptemberére eljutott odáig, hogy az eddigi fejlesztéseket egy kártyára össze tudta fésülni, ez lett a HC508 fantázianevű AMIGA 500 turbókártya. Szinte minden meg van rajta, amit az ember egy ütőképest AMIGA hardvertől elvárhat! Személy szerint a közvetlen AMIGA - PC adatcsere megoldást hiányolom CF-en, vagy SD-n keresztül, de tudom, hogy azt lefejleszteni szintén elég komoly falat lenne... Vissza gondolva erre az eltelt két és fél évre, izgalmas és érdekes volt napi szinten részt venni ebben a fejlesztésben. Volt, hogy egy nap háromszor is átbeszéltük Viktorral a felmerülő problémákat, témákat skype-on. Sokat nógattam a tagot, amiben tudtam segítettem a fejlesztését, internetet túrtam információk után, alkatrészeket, hardvereket küldtem, szóval mozgalmas volt. Főleg a fejlesztés elején voltak komolyabb zökkenők, a memória és a HD megvalósítása nagyon nehéz dió volt. De amint ez látható a végeredményen, a két és fél éves munka meghozta a gyümölcsét. Nem csalás nem ámítás, a kártya minden része kézzel készült el, még a NYÁK lapok is Viktor saját termékei. A kártya jelenleg még teszt állapotú, de nagyon remélem, hogy hamarosan gyártásba kerül! Annál is inkább, mert szolgáltatásait tekintve már most sokkal jobb, mint a jelenleg piacon lévő hasonló termékek.

Nézzük mit ígér a kártya "gyártói" oldala:

Key feaures:
  • 68HC000 CPU running at 50 MHz (100% MC68000 compatible)
  • 40 pin IDE connector for HDD, CD ROM etc.
  • Integrated CF card connector
  • 8 MB Fast RAM (1 wait state)
  • 512k FlashROM for Kickstart (1 wait state)
  • Utility for disabling / enabling every module separately (XCPU, XRAM, XROM, IDE)


 Az 50Mhz-en hajtott CPU piszok gyors, ezt minden erőforrás igényes alkalmazásnál jól lehet érezni, pl. a WB 3.1 vihar sebesen pakolja ki az ikonokat, bármilyen műveletet is végez vele az ember. A CF kártya 4Mb / sec adatátviteli sebességet képes hozni, ez azt jelenti, hogy a géped 3 másodperc alatt bootol be (persze az eredeti floppymeghajtó jelenléte mellett, a Gotek floppy emulátort kicsit lassabban kérdezi le) és töredék idő alatt húz be egy WHDLoad anyagot. A 8Mb 16bites fast memória az ég egy adta világon mindenre elég, akár a WB rendszer szempontjából, akár az elérhető alkalmazások szempontjából nézzük. Ej de boldog lettem volna, ha ez a kártya az 1990-es években jelenik meg! 
Az eddigi tesztek végén mindig a SysInfo értékeket adtam meg viszonyításként. A HC508 félelmetes, minden általam eddig tesztel AMIGA 500 turbó kártyát (020, 030-asokat is!) torony magasan ver. :-)

- Számított sebessége 50.90 Mhz
- Dhrystones 4274
- CPU Mips 4.46
- FPU MFlops N/A
- Chip sebesség AMIGA 600-hoz képest 3,08

Szólj hozzá!

ABLAKOK VILÁGA Retro számítógép kiállítás

2015/10/04. - írta: Сергей

ablakok_kicsi.jpg

Ha meg akarom fogalmazni, hogy miért szeretek elsősorban retro számítástechnikával foglalkozni, akkor azt tudom mondani, hogy azért, mert a 80-as években ennek még egy emberközelibb és gépközelibb arcát láttuk. Ebben az időszakban nagy szükség volt a felhasználók szakértelmére és kreativitására egy-egy probléma megoldásához. Ezért ezek a retro kütyük közelebb állnak hozzám, mint a mai modern WYSIWYG informatikai és telefónia eszközök. A szombaton nyílt ABLAKOK VILÁGA tematikus retro kiállítás a grafikus operációs rendszerek kezdeti botladozó lépéseit tekinti át. Október végéig nyílnak az ablakok, az IBM PC kompatibilis gépeken a Windows 1.0 (1985), az AMIGA-kon a Workbench 1.0 (1985), az ATARI-kon GEM (Graphical Environment Manager) (1985) és az APPLE gépeken (1984).

 

Amikor Károly kérdezte a facebook-on, hogy ki vinne AMIGA gépeket a kiállításra, akkor egyből igent mondtam. Örülök ha a gépeim nem a nappaliban állnak, hanem kiállításra kerülnek valahol, ahol másoknak is örömet okoznak, nem csak nekem. Készültem, persze mondanom sem kell, hogy a technika ördöge mindig mindenbe beleszól... Most az AMIGA 1000 Ks Floppyja adta meg magát (előző este még jó volt) és hirtelen nem tudtam belőle újat készíteni (örök kérdések, hogy az alkotói káoszban hol találom meg a PCMCIA2CF kártyámat, hol az USB-s kártyaolvasóm stb.). A nagy készülődésbe persze beszivárgott a modern technika ördöge is. Még az utolsó pillanatban beesett egy barátom egy Windows 10-es laptoppal bosszantani, így a fele cuccomat otthon hagytam. Többek között a videokamerámat is... Így kényszerűen egy mobiltelefonnal készítettem videót, amit persze nem tudok normálisan kezelni (lévén nem az enyém), úgyhogy a rossz minőségért és az álló tájolásért elnézést kérek! Remélem mielőtt lebontjuk a kiállítást, még tudok egy normális minőségű videót készíteni erről a remekül összeszedett tárlatról.
A vitrinekben további ritka érdekességet is megtalálhatóak, a teljesség igénye nélkül logarlécek, ferrit gyűrűs memória, ZX80, Nebuló és hasonló dolgok. A mai világban nem utolsó szempont, hogy a kiállítás ingyenesen látogatható, további információkat találtok róla a facebookon

Szólj hozzá!

Árok Party 2015 #17

2015/08/21. - írta: Сергей

arok2015.jpg

Nosztalgikus bevezető... A régi szép idők, 80-as évek! Bárkinek volt bármilyen kütyüje, vagy valami új stuff-ja, akkor összegyűltek a haverok. Hétvégenként, szünidőben ültünk a besötétített lakásban. Napestig nyomtuk az Atari 2600-at, Zx Spectrum 48K-t. Pár évvel később, de még mindig a 80-as években jött a Commodore 64 és az Enterprise 128. Gyilkoltuk a joystickokat, néztük a demókat, hallgattuk a zenéket, álmélkodtunk a cicis nénis képeken, cserélgettük a programokat. Szép időszak volt, úgy elvoltunk, mint a befőtt! Elrepült három évtized (és még egy kicsi), a generációnk fiatalkora, ami egybe esik a számítástechnika első botladozó lépéseivel...

Manapság... Ha lenne valami új stuffod, vagy új ketyeréd retro géphez, akkor kinek mutatnád meg? A régi haveroknak már rég nincsen retro masinája, high tech cuccokat nyomkodnak... Persze két kattintással kiteszed a cuccot, a fotót, vagy a videót valami blogra, a frászbúkra és like-olható, osztható. Ugye, hogy ez még sem olyan, mint ami régen volt?! Ha jobban bele gondolok, akkor egy-egy kiállításon, vagy partin bemutatott masinák zöme megtalálható a saját gyűjteményemben is. Szóval akár itthon is tudnék egy jót partizni. A négy fal között magammal! Ki partizik egyedül? Persze hogy senki! Szóval ismét parti látogatók lettünk! Mert maguktól már ritkán kopognak be a cimborák az ajtón, hogy „csá Szergej jöttünk stuff-ozni!”!
Ajkarendek tényleg messze van, de én továbbra is szeretnék találkozni olyan arcokkal, akiket még érdekel a retro. Úgyhogy ismét az Árok Party-ra készültem ezerrel! Mert ez kis hazánk legnagyobb 8bites retro rendezvénye, amit idén immár 17. alkalommal rendeztek meg!

Tavaly sajnos kimaradt a találkozó, de idén egyéb apropó is akadt a látogatásnak. Poison szerencsére még februárban írt, hogy a 30 éves Enterprise kapcsán tarthatnék előadást. Ilyen felkérésnek nem lehet ellenállni! Hivatalos partin még nem mutattuk be az Enterprise 128 SD Adaptert és a SymbOS operációs rendszerről sem esett szó. Az Árok Party-on amúgy is többségben vannak a Commodore masinák. Akár hogy is vesszük bármilyen Enterprise téma a közönség számára kuriózum és megérdemel egy előadást! Nem tudok róla, hogy az elmúlt 16 évben lett volna egyáltalán Enterprise bemutató?! Valahogy az Enterprise közösség a retro partik irányába zárt (vagy inkább láthatatlan), a fórumuk irányából persze ők is nyitottak.

Eredetileg az volt a tervem, hogy a tavaly megjelent EP SD Adapter Prémium kártyánkról és az Enterprise-ra portolt SymbOS-ról tartok egy bemutatót. Fél óra nem olyan hosszú idő, így csupa olyannal készültem, ami eredeti vason mutatható meg egy kivetítő segítségével. Pár játékkal, demókkal, zenékkel, képekkel, videóval, illetőleg a SymbOS 3.0 beta változatával. Persze az élet mindig közbe szól, Matusa István a „30 éves az Enterprise” előadás eredeti gazdája lebetegedett. Így a parti előtt két nappal megkaptam az ő anyagát is, egy PowerPoint bemutató formájában. Akkor most mi legyen gyerekek? Ez volt a kérdés... Rohamtempóban kezdtem el átnézni az anyagot, hogy legyen valami ebből az immár összevont előadásból. Persze ezzel kapcsolatban több nehézségem is adódott. A csütörtök estém a bepakolással, a péntekem nagy része az utazással telt el, illetve azzal, hogy próbáltam a gépemre internetet varázsolni (a szálláson akadozott a wifi, a mobil stickemet pedig otthon felejtettem). Úgyhogy végül aztán telefonról neteztem és gépen pötyögtem a vázlatot és imádkoztam, hogy egyik technika se dobja be a törölközőt ebben a 40 fokban. Valamikor szombatra virradó hajnal 1-re szedtem össze az anyagokat, úgy - ahogy sikerült. :-) Ez nem mentegetőzés, csak ha már egyszer neki ültem egy hosszabb parti beszámolót írni, akkor ejtek erről is egy pár szót.

Az idei Árok Party első fele teljesen másképp alakult nekem, mint az eddigiek. A kényelmes körbe járás, gépnyomkodás, beszélgetés, előadás nézés és kajálás helyett a megérkezéstől délután fél négyig minden figyelmemet az Enterprise előadás kötötte le. Most már át tudom érezni a szervezők helyzetét, valamikor négy órát követően tudtam egy kicsit felengedni, körbenézni, dumálni. Úgyhogy akivel nem tudtam normálisan beszélgetni, attól utólag is elnézést kérek.

Nézzük az idei Árok Party történéseit röviden ...
Szép számmal akadtak, akik idén is gépekkel, konzolokkal és különböző hangkeltésre alkalmas eszközökkel települtek ki a partira. Nagyon helyes, nagyon helyes, csak így tovább! Én vittem egy komplett Enterprise szekciót, de utólag bele gondolva, kellett volna vinni minden érdekes vasat! Nagyon tetszett a tavalyi Árok egyik attrakciója a speciális Commodore Plus 4 kiegészítő, ami az Evo Lution demó kedvéért készült. A sörsátor és a sarki vegyes bolt már konstans összetevője a rendezvények. A pár évvel ezelőtti bográcsgulyás megoldást viszont meglehetősen hiányoltam! Lehet, hogy idén is volt, csak lemaradtam róla? Idei újdonság volt egy kamerával felfegyverkezett drón jelenléte, ami minden jelentősebb eseményről készített felvételt. Poisonék csináltak a segítségével egy jópofa flashmob-ot, nagyon remélem, hogy annak az anyaga is hamarosan felkerül valahova az internetre! A partin készítettem saját videókat, ezek elérhetőek az Árok Party 17# youtube lejátszási listámon, vagy kattints a parti ütemtervben a linkekre.

08.15. szombat:
14:00 -15:00 (összevont előadás) 30 éves az ENTEPRISE 128, EP SD Adapter kártya + SymbOS operációs rendszer témában. A saját előadásomról talán annyit, hogy lehetett volna jobb is. 
15:00 - fejlesztés Atari 2600-ra – ez egy érdekes előadásnak ígérkezett, de sajnos az egy órás folyamatos dumálás és a hőség okán kénytelen voltam elmenni relaxálni (kaja, ásványvíz, cigi, kávé kombó) így csak a végére értem vissza.
16:00 - remix compo – jó kis remix zenék voltak, pár nevező munkájáról készítettem felvétel.
16:30 - music compo
17:30 - a kalózkodásról - pozitívan? – Guzslován Gábor - Keleti Artúr (a harmadik srác nevét nem értettem) beszélgetett a kalózkodásról, a teljes előadás anyag megnézhető videón.
19:00 - Double Score Dungeon koncert – az egyszemélyes zenekar bemutatkozó koncertjét láthattuk, az egyik számot (a kedvencemet) felvettem.
19:45 - SDIRip Alliance születésnapi koncert – mit is mondhatnék a SIDRip Alliance zenekarról? Pár éve láttam őket először, a kezdeti amatőr örömzenéléstől eljutottak a vérprofi előadásig. Tátottam a számat, profi felszereléssel, még profibb hangszerekkel és elemi erővel szólaltak meg a régi számítógép zenék feldolgozásai! Szuper volt a hangulat... de ahogy az lenni szokott, a koncertet ismét fenyegette a vihar, ami fél tíz magasságában meg is érkezett, széllel, villámlással és esővel és ez véget vetett a zenének... és végezetül, ahogy az általában lenni szokott, a negyven fok meleg, a fáradtság és a vihar győzött, a compók előtt eltávoztam. Szerencsére megnézhetőek a youtube-on.
21:00 - logó compo
21:30 - grafika compo
22:00 - SCPU demók
22:30 - wild compo
23:00 - demó compo
00:00 - eredményhirdetés

Idén vittem hardver újdonságot, meg egy előadást is, jövőre mit kéne kitalálni? Valami relase kell ... ha más nem, akkor hardver témában! Nagyon jól sikerült az idei találkozó is! Gratulálok és köszönet a szervezőknek az áldozatos munkájukért! Üdvözlet minden retro rajongónak, így biztos, hogy nem hagyok ki senkit! :-)

5 komment

AmiCon Anniversary 30 - avagy 30 éves az AMIGA

2015/07/14. - írta: Сергей

amicon.png
Aki követi a ReTRoTauta blogot (vagy a kapcsolódó facebook csoportot) az tudja, hogy minden évben nagy örömmel várom az AmiCon névre keresztelt AMIGA találkozót! Pontos időpontra nem emlékszem, de úgy öt éve rendszeres látogatója lettem ennek a Lázi (GuruTeam) által szervezett retro találkozónak. Az idei első AmiCon-nak külön apropója is adódott, 1985 júliusában jelent meg a Commodore AMIGA 1000-es modellje. TEHÁT 30 ÉVES LESZ AZ AMIGA! :-) Hitted volna, hogy ennyire öregszünk? Igen, a rajongásunk tárgya, a "barátnő", a szeretett AMIGA egy cseppet sem öregedett az elmúlt három évtized alatt!!!
A kerek évfordulóra tekintettel az AmiCon nem a megszokott szűk körű családias légkörben került megrendezésre (Lázyéknál), hanem Budapesten a Csokonai Művelődési Központban kapott helyet. Budapesten legyen, meg ugye többen elférjenek, meg komolyabb infrastrukturális háttér stb. stb.. A szervezést Adsr (mz/x - Los Angeles Lamers) és Sakman (GuruTeam) kollégáknak köszönhetjük meg! Ejtsünk egy pár szót erről a szervező munkáról, a hivatalos AMIGA fórumon és a facebook-on is nyomon lehetett követni ennek mozzanatait. Nem kevés szaladgálás, idegeskedés és fáradozás van a rendezvény mögött. Már ahhoz képest, hogy nem mindennapi, hanem 30. születésnapról volt szó, ami minden hazai AMIGÁs közös öröme kellene hogy legyen. Számomra érthetetlen az, ahogy sok régi AMIGÁs arc (hardveres, szoftveres, jellegzetes figurák) elzárkózott a közreműködéstől (pedig színesedett volna általuk az egyébként sem unalmas program kínálat, mindenki örömére) ...  Az AMIGÁs tábornak (még mindig elég jelentős létszámra rúg) illett volna lehetőségeihez képest aktívabban hozzá állni ehhez a dologhoz (akár azzal, hogy odalátogat). Úgy tűnik a 2009-2010-es általános retro fellángolás alábbhagyni látszik. Tudom, hogy dumálni könnyű... Éppen ezért nem csak dumálok erről. Egy mázsa vasat vittem magammal a találkozóra. AMIGA 2000-et, AMIGA 3000D-t és AMIGA 4000D-t gyömöszöltem be az autóba, utaztak velem a szülinap kedvéért 40Km-ert, álltak üzembe és az érdeklődők rendelkezésére a Csokiban. Ennyit igazán meg tudtam tenni az ügy érdekében és jól tettem! Így (kivéve AMIGA 2500-ast ami kuriózum) minden "barátnőből" volt működő, nyomkodható példány. Úgyhogy nyugodtan elmondhatjuk. Egy maroknyi ember lelkesedésén és áldozatos munkáját múlott, hogy végül sikerült egy ennyire jó születésnapi partit összehozni! Ez úton is köszönöm mindenkinek, aki hajlandó volt bármiben közreműködni! Ennyit a károgásról, nézzük a parti történéseit.
9 óra után érkeztem a helyszínre, jót mosolyogtam, még nyitva sem volt a Csoki. Már éppen a telefonom után kezdtem kotorászni, amikor befutott Adsr és Sakman kolléga. Elkezdődött (legalább is részemről) a fejvesztett rohangálás, kipakolás, hogy a 10 órai nyitásra lehetőleg hadrendbe tudjam állni a gépeimet (vagy legalább egy részét). Igen tudom, aki tehette előző nap már mindent kipakolt. Sajnos családi problémák miatt erre nem volt lehetőségem... Mondani sem kell, hogy menet közben adódtak technikai problémák. Az AMIGA-nak lelke van, nem lehet csak úgy odahurcolni, mint egy PC-t... :-) Az AMIGA 4000D-ben elmozdult a CPU board (az nem nagy ügy, de akkor is szét kellett szednem), az AMIGA 3000D-ben a DF0: makacsolta meg magát, az AMIGA 2000 közel harminc éves SCSI HD-je pedig egyáltalán nem örült a szállításnak. Úgyhogy induláskor mindjárt úgy tűnt, hogy ott vagyok három üzemképtelen géppel... Jó pár kört futottam, mire feltámasztottam a magukat megmakacsoló "barátnőket". Szerencsére semmi nem lett végleg az enyészeté! Tanulság, hogy legközelebb jobban felkészülök szoftveres szempontból, tartalékrendszerrel, tartalék HD-vel! A high end vasakon pedig nyugodtan elfért volna egy komfortosabb és mutatósabb AMIGA OS 3.5, az agyon foltozott Workbench 3.1-eim helyett. A BSA rajongók kedvéért elmondom, hogy OS-ek meg vannak eredetiben. Minden, amit érdemes lehet klasszik AMIGA vasra feltelepíteni. Amikor némileg lenyugodtam, akkor kezdtem el videózni, valamivel a hivatalos nyitás után. Nálam állandó neuralgikus pont a fényképezőgép (kevés fénynél fotózni, zajos a kép, lemerül az aksi, bugos az SD), úgyhogy ezúttal (és remélem eztán is) egy HD képes videó kamerát vittem magammal, hátha majd azzal... Ugyan videózni még nem tudok normálisan (állvány nélkül nem könnyű), de tetszik a megoldás. A partin készült 4 órányi videó anyag teljes terjedelmében elérhető a YouTube csatornámon, innen szemezgetek egy kicsit. :-) Ilyen volt a helyszín nem sokkal a nyitás után.

 

Menjünk a hivatalos program mentén, a gépek nyomkodásán, beszélgetéseken, büfé túrákon, sörözésen úgy is mindenki fakultatív módon vehetett részt. ;-) Remek előadásokat hallhattunk! Elsőnek Dr. Kári Béla úrtól, a "SEGAMS" a Funkcionális Orvosi Digitális Képalkotás Úttörője címmel. Segítőjével két működő gépet is hozott, egy AMIGA 2000-et és egy AMIGA 4000T-t (ezek anno a lelkét képezték a fent említett orvosi műszercsaládnak) és egy összefoglaló prezentációt a fejlesztéseikről. Imét bebizonyosodott, hogy a hazai szürkeállomány verhetetlen. Nem mellesleg ismét meggyőződhettünk az AMIGA gépek kiváló tulajdonságairól és sokoldalú felhasználhatóságáról.Ezt követően egy elég erős blokk következett, a játékfejlesztők előadásaival. Az internetet megelőző korszakban elég nehézkes volt az információ áramlás. Így például erről, hogy kis hazánkban is folyik AMIGÁra játékfejlesztés, anno a 1990-es években kevés fogalmunk volt. Persze amiről a GURU-ban, COV-ban, egy egy véletlenül hozzám került lemezújságban szó volt, arról azért tudtunk. Szóval elsőnek Sáránszki Mihály mesélt egy elég ígéretesnek indult AMIGA alapon fejlesztett, de sajnos befejezetlen, ki nem adott játékukról az Evander-ról. Reméljük egyszer nekiveselkednek és befejezik, szerintem így utólag is szívesen játszanék vele. Itt kicsit bajban voltam a felvétellel, mert nagyon kevés volt a teremben a fény, az előadó csak korlátozottan látszott, kényszerűen a prezentációja került a középpontba.

Ezt követte szintén játékfejlesztés témában Forrai Gábor Nexus6 előadása NeoRetro játék bemutató címen, ahol több fejlesztésükről is mesélt. Szintén kénytelen voltam a kivetítőt filmezni, mert Nexus6 bebújt a keverő mögé, társa pedig háttal ült a közönségnek. Úgy tűnik a színpadi mozgásuk nem képezte a show részét. ;-)

Az utolsó ilyen előadás blokkban egy Kerekasztal beszélgetést hallgathattunk meg (nem is volt asztal, na mindegy) a régi időkről. Turcsán Tamás Shy (GuruTeam) megszokott stílusú moderálásával, Brazil (GuruTeam), Forrai Gábor (Nexus6/23C Crew), Lenhardt Tamás (ADT/Soc. Brigade, Absolute!), Kémeri Csaba (Unreal/Faculty) és Zalka Ernő (Ern0/Soc. Brigade, Absolute!) részvételével. Jó ki beszélgetés volt, általános derültséget keltettek a történeteikkel. Gondolom mindenki megnézte már Shy hasonló beszélgetős videóit a YouTube-on? Pár éve az Árok Party-on született a Nagy COV Sztori-s kerekasztal beszélgetés.

A köztes időkben AMIGA zene szólt, majd töménytelen mennyiségű OCS, ECS és AGA demókat lehetett látni az óriáskivetítőn. A társaság nagy része kivonult az udvarra sörözni, laptopon nézték a live steamet. Vicces nem? Ott vagyunk egy rendezvényen, de inkább az élő közvetítést nézzük a "TV"-ben. Minden esetre meglehetősen jó party hangulat kerekedett. A nap fénypontja a grafikai és a demó kompók voltak, animációval és zenével nem nevezett senki. Tényleg merre vannak a hazai demo scene még aktív tagjai? Maximális tiszteletem mindenkinek, aki hajlandó volt most 2015-ben AMIGA-t ragadni és rajzolni, vagy új stuffot lekódolni, vagy egyszerűen csak kitúrni a 19 éve eltűnt és soha sehol be nem mutatott demóját! Ilyen anyaga amúgy mindenkinek van... ;-) Utólag nekem is eszembe jutott, hogy le kellett volna porolni az anno 1994-ben IzomTibor R.I.P. által skiccelt grafikákat és régi fotókat és csinálni belőle egy lémer demót, de utólag már késő bánat ...

Még egyszer köszönöm a szervezőknek a munkájukat, köszönet a Live Steam-ért (beleértve a technikai feltételeit is), köszönet a szegedi, pécsi, váci és pesti AMIGÁs "különítménynek" az oda cipelt gépekért, köszönet a DeluxPaint videóért, köszönet a Csokinak a befogadásért, köszönet a büfésnek az ellátmányért és a vödör kávéért, köszönet az előadóknak az előadásokért, a grafika kompón részt vevőknek a grafikákért, a demó kompón résztvevőknek a demókért, az AMIGA MÁNIA Teamnek a rohamtempóban elkészített 9-es és jubileumi 10-es lapszámért és nyomdai munkáért! Igazából mindenkinek, hogy segítettek méltó módon megünnepelni az AMIGA 30. születésnapját! Végül, de nem utolsó sorban külön köszönet azoknak, akik a blogom számára adományoztak retro hardvereket !

 

Szólj hozzá!

SMD kondenzátorok eltávolítása alaplap kímélő módon

2015/07/05. - írta: Сергей

alu_elko.jpg

Rendszeres visszatérő kérdés, hogy hogyan is kellene nekikezdeni pl. egy retro számítógép esetén az SMD (azaz felület szerelt) alumínium elektrolit kondenzátorok (képen látszik milyen alkatrészről van szó) cseréjének? Amúgy ez a fajta probléma (mármint az alu elkók elöregedése) bármely háztartásban fellelhető készülékünket érintheti, lehet akár egy modern LCD TV is, tehát semmiképpen nem haszontalan ezt leírni. Erről egyébként évekkel ezelőtt már írtam egy cikket és állítólag az írás megmarad (ellentétben a szóval, ami elszáll), de valahogy a kérdezők még sem találkoznak össze a leírásommal. Így maradjunk az "ismétlés a tudás anyja" elvnél. ;-)

Több módszer ismeretes, mindenki alkalmazza azt, amelyikről úgy gondolja, hogy biztonsággal tudja végrehajtani. Van aki a két forrasztópáka együttes használatára esküszik. Amikor is egy időben melegíti mindkét forrszemet (forrszem a képen látható, fogalma - a nyomtatott áramköri lap azon része, ahova nem került forrasztás gátló színes lakk és alkatrészek vannak rá ültetve, tulajdonképpen az a felület, ahova az alkatrész lába beforrasztásra került a gyárban), majd egy elegáns mozdulattal leemeli a kiforrasztott alkatrészt. Ennek a megoldásnak a problémája, hogy az ón olvadási hőmérsékletére kell hevítenünk magát az alkatrészt is. A nagyobb hőigény okán elképzelhető, hogy sérül a NYÁK lap is, leválik a forrszem és hasonló kellemetlen élményben lehet részünk.

forrszem.jpg


Évekkel ezelőtt láttam egy külföldi videóban ezt a krokodilfogós módszert, ami elsőre kicsit ijesztő, de sikerrel tudtam alkalmazni (nem úgy mint az egy vagy két forrasztópákás bűvészkedést). Gyors és biztonságos megoldás, most röviden ismét leírom a megoldás lényegét:
SMD alkatrész eltávolítása esetén a fogót ráhelyezzük az alkatrészere. Az SMD alu elkónak van egy műanyag szoknyája, az alá semmiképpen ne kerüljön a fogó, mert megkarcoljuk a NYÁK lapot. Enyhén lefelé nyomjuk (nem kell durván, de az még a kisebbik baj, a nagyobb baj az ha felfelé húzzuk, mert akkor leszakadhat a forrszem) és jobbra - balra csuklómozdulatokkal egyszerűen letekerjük az alkatrészt a lapról. Minden láb eltörését apró kattanás jelez, a videón látható, hogy fogást váltok, ott az történik, hogy az egyik láb már elengedett, de a másik nem akarja az igazat. Legyünk türelmesek, semmiképpen ne tépjük le az alkatrészt a fogóval! A megoldás teljesen biztonságos, több száz (ha nem ezer?) ilyen módon lebontott alkatrészen vagyok túl. A módszer attól lesz jó, hogy az alkatrésznek (lásd a képet) rendkívül rövid a lába. Így a fellépő nyíró erő (csavarom a fogóval) az alkatrész alatti műanyag szoknyában lévő lábvégekre hat és nem a forrszemre!

A forrszem csak abban az esetben szakadhat le, ha a tönkre ment kondenzátorból kifolyt elektrolit oldata extrém módon oxidálta. Három évtizedes alkatrésznél előfordul az ilyesmi, de az alaplap állapotát ugye látjuk a művelet megkezdése előtt! Milyen állapotok lehetnek? Az ideális állapot a fém tiszta és a szürkére oxidált még elmegy. A zöld oxidrétegnél már lehetnek gondjaink és a kritikus állapot a feketére oxálódott gyári forrasztás! Ezen utóbbi esetben az alaplapot amúgy is a halál torkából próbáljuk menteni, úgyhogy egy kis huzalozás már igazán nem lehet téma.
Előfordul, hogy az SMD kondenzátor lábai nem letörnek, hanem leszakadnak, ilyenkor a kondenzátor műanyag szoknyája és a két lábvég fent marad a forrszemen. Ezt akkor tudjuk eltávolítani, ha előtte az apró lábvégeket letörjük kézzel, vagy csipesszel. Ez látható is a videón 1perc 10 másodperctől, a kondi egyik lába ilyen módon fent maradt, ezt ujjal távolítom el.

Furatszerelt alkatrész eltávolítása esetén még könnyebb a dolgunk (ezt pákával kiforrasztani még nehezebb lenne, nagyobb méret, még több hőigény). Ha a kondenzátor nincs teljesen a lapra ültetve, akkor csípjül el a lábait fogóval. Ha teljesen leültetett az alkatrész (ahogy a videón is látszik) akkor erősen megfogjuk a kondenzátort a fogóval (nem baj ha összenyomódik) és pár jobb-bal tekerés után egyszerűen húzzuk le a lábairól! Az alaplap nem fog sérülni, minvel a két beforrasztott lábat képtelenség lenne kitépni a NYÁK lap furataiból. Ezt az eljárást tápegységek erős áramú, nagy méretű kondenzátorainál ne alkalmazzuk! Ott olyan vastag a láb, hogy mindenképpen ki kell forrasztanunk az eltávolításhoz. A felesleges lábakat aztán az alkatrész oldalról melegítve könnyen ki tudunk forrasztani, a maradék ónt pedig ónszívóval el tudjuk távolítani a furatból. Arra figyeljünk hogy a GND (föld) vezetéket általában lényegesen nagyobbak, így ott nagy hőveszteség léphet fel. 

NYÁK lapok tisztítása különböző módszerekkel:
SMD alkatrész esetén a forrszemen maradt letört lábvégeket bőven beónozva melegítsük le és távolítsuk el. Ha a forrszem nagyon oxidált, akkor nem veszi fel a hőt, ilyenkor ónozás előtt egy vékony reszelővel óvatosan fémtiszta foltot szoktam rajta készíteni. Így elkerülhető, hogy a forrszem leváljon a sokáig tartó melegítés hatására. Ezt követően ónszívó harisnyával (kiforrasztó szalagnak is ismerik) távolítsuk el a felesleges ónt. A videón látszik (bár sajnos nem lett az igazi), hogy az így letisztított forrszem szinte fém tiszta, de ne hagyjuk magunkat átverni, a további munkához az alaplapot meg kell tisztítani!
A kifolyt elektroli oldat és a por elegye fekete olajos ragacsos réteget alkothat, amit nem szerencsés a lapon hagyni. A forrszem ónozása során mi magunk is hagytunk a forrszem körül gyanta maradványokat, ami szintén nem kell oda. Illetve élettörténettől függően tetszőleges szennyeződés lehet az a NYÁK lapon (rá ömlött és rászáradt az üdítő, vagy kifolyt a hengerakkumulátor tartalma, ezekkel találkoztam). A tisztítás módszere mindig az állapot függvénye, ha az alaplap nagyon koszos, akkor nyilván alaposabb kezelést igényel.
Ha ez szükséges, akkor ne féljünk a NYÁK lapot bő meleg vízzel, mosogatószerrel elmosni, a kritikus részeket fogkefével alaposan átdörzsölni. Ettől nem fog tönkre menni semmi, viszont ügyeljünk arra, hogy a további munkát (forrasztás, élesztés) csak akkor folytasssuk, ha tökéletesen megszáradt (rossz esetben napok alatt).

A forrszemnek végső tisztítását lehetőség szerint kontakttisztító spray-el végezzük el (pár márkának igyen reklám - TK 470 (WLF) érintkező mosó - precíziós kontakttisztító spray TN CHIP 1411 - Tuner 600). Ha ilyen nincs kéznél, akkor jó lehet a patikai alkohol, az izopropil alkohol, vagy a denaturált szesz is. Az utóbbiakkal óvatosan, mert oldhatják a forrasztásgátló lakkot, illetve kikezdhetik a műanyag alkatrészeket. Kérnék mindenkit, hogy WD 40-et NE használjon elektronikai panelek, alaplapok tisztítására! A WD40 olajosan szárad, nagy igénybevételnek, hőmérsékletnek, korróziónak kitett gépehez fejlesztették ki, nem erre való!
Nem elég a kérdéses felületet lefújni és száradni hagyni! Fültisztító pálcikával töröljük le e szennyeződést és addig ismételjük a tisztítást, amíg végül már nem tudjuk a vatta részt összekoszolni! Ha ezzel meg vagyunk, akkor akár a helyére is forraszthatjuk az új alkatrészt.

2 komment