majdnem minden ami ReTRo

IDE4 Zorro II kártya AMIGA 2000-be - használati utasítás és teszt

2017/04/06. - írta: Сергей

Rövid bevezető - a bejegyzések zöme még mindig a Retro Tauta Facebook csoportba kerül ki, egyszerűen nem jut időm retrozni is meg párhuzamosan a blogot is vezetni. Most összekötöm a kellemest a hasznossal, hardverbemutatónak induló cikkből, használati útmutató lesz ...

ide4_kicsi.jpg

Szóval IDE4 Zorro II kártya AMIGA 2000-es gépekbe! Ismét egy MC68k AMIGA projects-es hardverról van szó, ami a legújabb fejlesztései között szerepel.
AMIGA 2000 rövid működési teória:
Aki esetleg nem tudja miről van szó, annak röviden vázolom. Az AMIGA 2000-es tulajdonképpen egy AMIGA 500-as asztali fekvő házas változata. Az A500 egyetlen külső eszköz kezelésére képes, itt viszont kapunk a 7MHz-es rendszerbusznak megfelelően hajtott DMA-s 5db autoconfig Zorro II bővítő portot. Ezen felül egy CPU bővítő portot és egy videó - genlock portot. Ezek azok a bővítési lehetőségek, amik egy csupasz AMIGA 2000-esben különösebb varázslat nélkül is működnek. Azért mondom ezt, mert az A2000 gyárilag tartalmaz 4db inaktív 8bit ISA portot, amiből 2db teljes hosszú 16bit ISA portként is használható lenne, ha tennénk bele PC emulátor kártyát, ami meghajtja (de nem teszünk).
Működési teóriát ígértem! Szóval az AMIGA 2000-es egy nagyon jó kis masina tudna lenni, hiszen könnyen bővíthető. Főleg ha felhasználói szempontból jó hardvereket terveztek volna rá. Azért akadnak jó 2000-es hardverek, de ezek egy-két kivétellel retro 30+ éves kártyák. A szűk keresztmetszetet a chip ram mennyisége, a 8Mb Zorro II-es címezhető tartomány és az IDE felületű háttértárak hiánya adja. Ha nem "cseréljük" a CPU-t, akkor összes (beleértve a Zorro II kártyáinknak is lefoglalt) címezhető tartományunk nem lehet több mint 8Mb. Külön CPU kártyákon általában SCSI eszközök kezelésére alkalmas csatlakozók vannak és a legtöbb háttértár vezérlőkártya is SCSI. Igazából döntés kérdése, hogy az ember vacakol e még az egyre ritkuló, nagy étkű, nehéz és zajos SCSI meghajtókkal, vagy esetleg áttér a SCSI2SD-re. Vagy éppenséggel beszerez egy IDE kártyát, ami legalább a háttértár éhségünket ki tudja elégíteni.

Az IDE4 kártyáról:   
Azért IDE4, mert két IDE porton (primary - secondary IDE) összesen négy IDE eszközt (HDD, CD ROM, CF kártya, microdrive stb.) tud egyszerre lekezelni. A secondary (második) IDE port csak megfelelően felinstallált IDEFIX csomag jelenlétében kezd el működni. A kártyán elhelyezkedő CF kártya csatlakozó a primary master, ennek használata nem kötelező, csak kényelmes, mellé már csak egy primary slave eszköz rakható.
A kártyának nagy előnye, más piacon kapható Zorro II IDE vezérlő kártyákhoz képest, hogy nem tartalmaz saját boot ROM-ot. Ezért nem foglal le önálló címtartományt az amúgy is szűkös Zorro II-es 8Mb-os tartományból. Így cím ütközés okán nem fog a többi retro Zorro II kártyánkkal össze akadni.
Szóval nincs boot ROM? Akkor milyen konfigurációban és hogyan működik?  
A működési elve arra a lehetőségre épül (amit a HC508-nál is láttunk), hogy az AMIGA 600 / AMIGA 1200-hoz készített (és ezáltal az AMIGA 500, AMIGA 2000-hez is elérhető) 3.0 és 3.1 Kickstart ROM-okban lévő scsidevice nem valós scsi eszközökre mutat, hanem a Gayle Custom Chip célregisztereit címzi meg. Az IDE4 kártyán lévő CPLD egy Gayle IC-t emulál, így a gépünk Kickstart oldalról "elhiszi", hogy ott egy Gayle IC van és bootolja az IDE eszközöket.

Üzembe helyezés:
Tetszőleges platformon előkészíthetünk egy Workbench 3.1-el egy háttértárat (microDirve, CF kártya, HDD). Kikapcsoljuk az AMIGA 2000-est, bővítjük az alaplapunkat Kickstart 3.0 vagy 3.1 ROM-al, helyére tűzzük az IDE4 kártyát. Az alkatrész oldala nézzen a tápegységünk irányába (lásd még galéria). Feltűzzük az adathordozót és a HD visszajelző LED csatlakozóját a kártyára. Ha mindent jól csináltunk, akkor a gép bekacsolás után azonnal bootol az újonnan hozzá adott IDE eszközről. A gyári scsi.device okozhat szoftver alapú eszközproblémákat, ezért aki egyszerre több IDE eszközt szeretne használni, mindenképpen telepítse fel az IDEFIX teljes telepítő pakkot. Az AMIGA-kon a másodlagos IDE csatorna is csak a feltelepített IDEFIX csomag hatására kezd működni.
Közismert jelenség, hogy ha Gotek, vagy egyéb floppy emulátort használunk a gépben, akkor a bootolást megelőzően a gépünk sokat vár (az USB meghajtó olvasásra), DF0-ra állított floppy meghajtó jelenlétében ez a probléma nem jelentkezik.

AMIGA fájlrendszerekről:
Az IDE4 kártya kompatibilis a Workbench 3.1 telepítő lemezen elérhető FFS (AMIGA Fast File System) fájlrendszerrel. Viszont tapasztalataim szerint az FFS helyett inkább érdemes használni a PFS3AIO (Professional File System) fájlrendszert, sokkal kevesebb lemez validálási hibával találkoztam a használata során. A fájlrendszer kiválasztásakor érdemes figyelemmel lenni a fájlrendszerek CPU igényére!. Az FFS és a PFS3 kompatibilis a 68K CPU-val, viszont ha SFS (Smart File System) fájlrendszert szeretnénk használni, ott már minimum 68020-as CPU-ra lesz szükségünk.  

IDE4 teszt eredmények:
HD meghajtó átviteli sebessége 7MHz-es 68K CPU esetén - 734Kb / sec
HD meghajtó átviteli sebessége 40MHz-es Blizzard 2040 és egy A2058 társaságában - 1,996Mb / sec

IDE4 kompatibilitási lista:
Mivel az IDE4 kártya nem foglal önálló cím tartományt a Zorro II-es 8Mb-os tartományból, ezért sem turbókártyákkal, sem Zorro II kártyákkal nem kellene össze akadnia. A kompatibilitási lista folyamatosan fog frissülni.
Company name Tested hardware name: Test result with IDE4:
AMIGA 2000 Accelerator cards:
Phase V Blizzard 2060 OK
Phase V Blizzard 2040 OK
GVP G -Force 030
(Impact A2000-030 Combo Series II)
OK
Commodore A2620 OK
Commodore A2630 OK
ACT Eleketronik Apollo 2030 turbo System won't start
Miscellaneous Zorro cards:
Commodore A2088T - PC Emulator card OK
Commodore A2065 - Ethernet interface OK
Individual Computers X-Surf - Ethernet interface OK
Sunrize Indrusties AD516 - soundcard OK
BSC / Alfa Data MultiFaceCard 3 - serial/paralel card OK
Graphic cards:
Village Tronic Picasso II - RTG card OK
MNT VA2000 - Amiga Graphics Card OK
Memory expansion cards:
Commodore A2058 - 2,4,8Mb fast ram OK
Storage cards:
GVP Impact A2000HC SCSI controller card OK
BSC Tandem IDE card OK
Commdore A2090 SCSI controller card System won't start

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szergitata.blog.hu/api/trackback/id/tr7712122901

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása