majdnem minden ami ReTRo

AMIGA 500 turbókártyák (újrakezdés) 8. rész - HC508

2016/08/04. - írta: Сергей

Nagyon repül az idő! Eszembe jutott, hogy írtam egy cikksorozatot AMIGA 500 turbó kártyákról hét részben, de arra nem emlékeztem, hogy a "befejező" rész ilyen régen, 2012-ben került ki a blogra ... Szóval kaptam tesztre egy HC508 házi készítésű turbókártyát és elkezdtem használni! Erről fog szólni ez a cikk, illetve ennél azért kicsit többről.
hc508.jpg
A fejlesztés menetéről röviden ... Anno a Kroki fórumon (mások szerint - a soha meg nem valósult hardverek fórumán) múlattuk az időt és tervezgettük a nagy dolgokat. AMIGA 500-hoz SD floppyt, HD vezérlőt, dinamikus ram kártyát, turbó kártyát kéne építeni! Ezek voltak a nagy tervek. Ami elkészült az egy 68K 14Mhz tubó volt TTL alapon megvalósítva (én voltam az elkövető 2011 év elejétől kezdtem az anyagokat gyűjteni és 2012-re lett egy működő prototípus belőle), illetve ennek született még két változata a későbbiekben, 68010-es és 68020-as processzorral szintén 14MHz-en. Ezt így ebben a formában használni nem lehet, mert nem tartalmaz memóriát és háttértárat, így felhasználói előnyt nem jelent. De a tény ettől még tény, TTL logikai IC-kkel ki lehet kapuzni az órajel gyorsítást is és a 68020 illesztést is. Sőt a 68030 illesztése három TTL kapuval tér csak el a 020-tól és megvalósítható ez is. Ami még anno probléma volt, hogy műszerezettség híján (pl. két csatornás oszcilloszkóp, vagy esetleg logikai analizátor) a kompatibilitás egyre csak romlott (a különböző változatoknál), a 020-nál már egyenesen katasztrofálisnak volt nevezhető, de hardveresen működött és ez volt a lényeg. Na szóval idáig jutottam anno és itt elakadtam, feladtam a többi kiegészítő hiánya miatt és tudásbeli hiányosságok miatt ... Majd meghívtam MC68K-t ugyan erre a fórumra és ő is bele vágott ugyan ezekbe a fejlesztésekbe. Először TTL logikai alapon készült el 2013-ban egy dinamikus memória bővítő. Első változata kissé bugos volt, de végre sok sok év memória ínség után működött! Ezt amúgy én is össze raktam, valahol meg van még a fiókban a prototípusa. Viktor az elkészült javított változatot áttervezte TTL-ről CPLD alapra, ami 2014-re meg is valósult. Na itt már kezdett komolyodni a történet, mert itt MC68K a rendelkezésre álló anyagok alapján megvalósította az úgynevezett autoconfig változatot. Ezt azt jelenti, hogy dude fogja a kártyáját, rádugja az AMIGA expansion portjára, bekapcsolja a gépét és a gép látja a memória bővítést, így nem kell addrammal hozzáadni, floppyzni.
A következő lépés a HD illesztés megvalósítása volt 2013-ban, ami szintén nem kis meló. Egy úgynevezett simple IDE illesztőt (lásd pl. ZX Spectrum változat) bárki képes megépíteni, néhány TTL logika segítségével. A feladat jóval bonyolultabb volt, egy úgynevezett autoconfig - autoboot IDE vezérlőt szerettünk volna. Saját rom-ot írni, vagy floppyzni ez volt a dilemma, hogyan működjön? MC68K itt már nagyon beindult, a 2015 év elejére tető alá hozott kártyája tartalmazott egy flashbe írt 3.1 KS rom-ot, CF IDE lehetőséget ami Gayle emulációval működik (ezt szintén ő fejtette meg) és 8Mb dinamikus memóriát. Igazából ez így már egy WHDLoad képes kártya, amivel egy erősebb AMIGA 500-ból (Rev6, Rev8 alaplap és minimum 1Mb chip memória ajánlott) egy igazán jól használható gép varázsolható.
Aztán 2015 év közepén MC68K elő szedte a 14MHz-es gyorsítás ötletét is, amit egyből CPLD alapon kezdett el megvalósítani. Amint a cikkében is láthatjátok, vezérlőjelek egymáshoz képesti viszonyát kell meghatározni ahhoz, hogy ez megfelelően sikerüljön. Ehhez azért nem árt ha vannak komolyabb műszerek. Először szinkron 14MHz (a fogalom az alaplapi órajel felszorzását jelenti), majd 28Mhz és végül asszinkron 50MHz (külső oszcillátor használata) sebességig jutott a kártyája. Igen a 16MHz-es Motorola 68K processzort ennyire meg lehet húzni, hiba nélkül tűri az ilyen mértékű túlhajtást. Végül 2015 szeptemberére eljutott odáig, hogy az eddigi fejlesztéseket egy kártyára össze tudta fésülni, ez lett a HC508 fantázianevű AMIGA 500 turbókártya. Szinte minden meg van rajta, amit az ember egy ütőképest AMIGA hardvertől elvárhat! Személy szerint a közvetlen AMIGA - PC adatcsere megoldást hiányolom CF-en, vagy SD-n keresztül, de tudom, hogy azt lefejleszteni szintén elég komoly falat lenne... Vissza gondolva erre az eltelt két és fél évre, izgalmas és érdekes volt napi szinten részt venni ebben a fejlesztésben. Volt, hogy egy nap háromszor is átbeszéltük MC68K-val a felmerülő problémákat, témákat skype-on. Sokat nógattam a tagot, amiben tudtam segítettem a fejlesztését, internetet túrtam információk után, alkatrészeket, hardvereket küldtem, szóval mozgalmas volt. Főleg a fejlesztés elején voltak komolyabb zökkenők, a memória és a HD megvalósítása nagyon nehéz dió volt. De amint ez látható a végeredményen, a két és fél éves munka meghozta a gyümölcsét. Nem csalás nem ámítás, a kártya minden része kézzel készült el, még a NYÁK lapok is MC68K saját termékei. A kártya jelenleg még teszt állapotú, de nagyon remélem, hogy hamarosan gyártásba kerül! Annál is inkább, mert szolgáltatásait tekintve már most sokkal jobb, mint a jelenleg piacon lévő hasonló termékek.

Nézzük mit ígér a kártya "gyártói" oldala:

Key feaures:
  • 68HC000 CPU running at 50 MHz (100% MC68000 compatible)
  • 40 pin IDE connector for HDD, CD ROM etc.
  • Integrated CF card connector
  • 8 MB Fast RAM (1 wait state)
  • 512k FlashROM for Kickstart (1 wait state)
  • Utility for disabling / enabling every module separately (XCPU, XRAM, XROM, IDE)


 Az 50Mhz-en hajtott CPU piszok gyors, ezt minden erőforrás igényes alkalmazásnál jól lehet érezni, pl. a WB 3.1 vihar sebesen pakolja ki az ikonokat, bármilyen műveletet is végez vele az ember. A CF kártya 4Mb / sec adatátviteli sebességet képes hozni, ez azt jelenti, hogy a géped 3 másodperc alatt bootol be (persze az eredeti floppymeghajtó jelenléte mellett, a Gotek floppy emulátort kicsit lassabban kérdezi le) és töredék idő alatt húz be egy WHDLoad anyagot. A 8Mb 16bites fast memória az ég egy adta világon mindenre elég, akár a WB rendszer szempontjából, akár az elérhető alkalmazások szempontjából nézzük. Ej de boldog lettem volna, ha ez a kártya az 1990-es években jelenik meg! 
Az eddigi tesztek végén mindig a SysInfo értékeket adtam meg viszonyításként. A HC508 félelmetes, minden általam eddig tesztel AMIGA 500 turbó kártyát (020, 030-asokat is!) torony magasan ver. :-)

- Számított sebessége 50.90 Mhz
- Dhrystones 4274
- CPU Mips 4.46
- FPU MFlops N/A
- Chip sebesség AMIGA 600-hoz képest 3,08

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szergitata.blog.hu/api/trackback/id/tr38943928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása