majdnem minden ami ReTRo

"Patkány" javítási kísérlet

2015/01/18. - írta: Сергей

... mostanában nem igazán volt ihletem (időm) új posztokat írni Retro témában, megelégedtem egy-egy rövid fácsé bejegyzéssel. Nagyjából 2015-ben is hasonló aktivitás várható, ha jut rá idő és energia, akkor egy-egy cikket írok. Az okokról mindjárt bővebben, de most jöjjön egy rögtönzött összefoglaló 2014 évről. Legnagyobb dobásnak azt tartom, hogy március környékén megszületett az Enterprise SD Adapter első változata! Októbertől pedig a végleges Prémium változat is elkészült. A szoftver része ugyan még nem tökéletes (német BASIC billentyűzet kiosztás, FAT16 kompatibilitás hiányzik), de azt gondolom, hogy ez a hardverkiegészítő illő születésnapi ajándék volt a 8-bites masina harmincadik (igen 30.) születésnapjára (1984 novemberében jelent meg az Enterprise 64)! Szintén nagy dobás, hogy Prodatron jóvoltából december végén már próbálható volt Enterprise 128-on (pontosabban Enterprise 1088-on, mert szeret +1Mb társaságában működni) a SymbOS multitáska operációs rendszer teszt állapotú portja! Ez szintén az SD adapterrel gördül (természetesen floppy meghajtóval is megy).
Hogy mik a tervek 2015-re? Vissza szeretnék kanyarodni a 32/16bites AMIGA-khoz, ebben a témakörben szeretné(n)k végre használható hardvereket összehozni! Ha az ég is úgy akarja, akkor az új hardver kiegészítők idén már hozzáférhetőek lesznek! Természetesen 8-bites témában is vannak még ötleteim bőven, nem csak Z80 alapú gépekkel kapcsolatban, de egyenlőre nem lőném le a poént! Szóval a kevés poszt okai egyszerűek. Tavaly a kétszeri hardver rilíz (vasárú megjelenés) meglehetősen sok időmet vette igénybe. Meglehetősen rutintalan voltam a témában, ilyenkor mindent kétszer annyi időbe kerül elintézni, mint ami indokolt lenne. Idén még több hardver rilíz van tervben, de majd meglátom hogy fogok állni idővel ...  

Térjünk vissza a címben megjelölt témához. A SymbOS tesztelése kapcsán merült fel bennem az igény, hogy valamilyen egér megoldás segítségével mozgassam az egérmutatót. Billentyűzetről és belső joystickkal eléggé nehézkes ez a művelet, de szinte tökéletes eredményt adott egy külső joystick használata. Megint a megalománia ugyebár... Mint az az előzményekből kiderült, az Enterprise egerem (ismertebb nevén patkányom) gumi alkatrészei az enyészeté lettek... Mi lehetne a megoldás? :-P A fő probléma a szabványtól teljesen eltérő gumi golyó pótlása volt. Nem fogjátok elhinni, hogy hol találtam megfelelő méretű műanyag golyót!? Igen, az utolsó képen látható félig áttetsző és méretben tökéletes golyót egy üres női hónaljstift szétszedésével nyertem! Több hibája is van, az egyik hogy belül üres, ezért csekély a súlya. Ez azért érdekes, mert az Enterprise egér golyófészke belül három fém golyóval tartaná pozícióban a golyót, továbbá két ormótlan potméteren lévő görgőt egy-egy gyenge rugó húzna az oldalára. Ezekre a tengelyekre kéne átvinni az elmozdulást, a nehezebb golyóval anno könnyebb volt ezt megvalósítani. A másik hibája, hogy a golyó felülete sima (pedig szép lenne, egy smirglis hónaljstift is), így a hőre lágyuló zsugorcsövekből rögtönzött két gumigörgő megcsúszik a golyó felületén. Azt hiszem az autóalkatrész bolt felé veszem az irányt és megpróbálok szerezni valami jó vastag falú erős anyagú gumicsövet (IFA fékcső? nyugi csak hülyéskedek, fogalmam sincs, hogy melyik lenne jó) és azzal fogok újra próbálkozni. Amúgy az eredmény nem volt olyan vészesen rossz, szóval a helyzet nem reménytelen egér (patkány) ügyben. :)        

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szergitata.blog.hu/api/trackback/id/tr427037181

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása