majdnem minden ami ReTRo

ENTERPRISE 128 SD Adapter - Prémium változat és EXDOS 1.4

2014/10/31. - írta: Сергей

Prémium kicsi.jpg

Az ENTERPRISE 128 SD adapter ötlete 2013 októberében született meg, és nagyjából fél év alatt realizálódott a fejlesztés prototípus szinten. Gondolom érthető, hogy ha az ember néhány működőd prototípus helyett számos működő példányt szeretne, akkor további nehézségeket is le kell küzdeni. Alkatrész beszerzés, NYÁK gyártás, összeszerelés, programozás, tesztelés, ezek a "fázisok", melyek újabb időveszteséget okoznak. Mint arra már többször kitértem, a REV 1.0-ás változat kialakításakor az egyszerűség és az alacsony ár volt az elsődleges szempont! Viszont a felhasználók általános visszajelzése az volt, hogy ragaszkodjunk az eredeti BASIC kártya méretéhez és alakjához! A Prémium kártya tervezésekor az elsődleges az volt, hogy az ENTERPRISE 128 SD adapter kártya elférjen az eredeti műanyag kártyatokban. Intenzív adatcserére (tehát az SD kártyák cserélgetésére) valószínűleg nem lesz szükség. Tehát a késznek gondolt fejlesztés nyáron újra a hardver tervezési szakaszba került, tejesen új NYÁK tervet kellett készíteni az új szériához. Mint a mellékelt képgaléria mutatja, az új változat is elkészült! Ezzel a hardver fejlesztési munkának most már másodszor is a végére értünk, mozgalmas egy év volt! :-)

Ezzel párhuzamosan tovább folytatódott (és folytatódik) a flash IC szoftveres tartalmának csiszolása, ami ZoZoSoft munkáját dicséri! Jelenleg elérhető a majdnem végleges EXDOS 1.4 ROM és a hozzá tartozó frissítő program.
Az új szoftver jellemzőit ismertetem pár mondatban. Egyszerű felhasználók számára fontos, hogy már működik az EXDOS.INI az F meghajtóról (egész hasonló, mint a PC DOS alatt az autoexec.bat). Arra az esetre, ha valakinek valami egészen működésképtelent sikerülne írnia ebbe az állományba, a Bal SHIFT lenyomásával át tudja ugorni a végrehajtását. Tehát nyomja le a Bal SHIFT-et, miközben gombot nyom az ENTERPRISE bejelentkező feliratnál.
EP64 tulajok számára érdekes lehet, hogy kerülő megoldással a START fájl funkció (gyári bug az EXOS 2.0-ban volt, amit 2.1-re javítottak) működik. A különböző EXDOS verziókból bekerült minden parancs az elérhető utasításkészletbe, ezek közül főleg az ATTR és az ASSIGN lehet az érdekes.
A gyorsteszt mellé bekerült a HSoft-féle FILE bővítésnek egy továbbfejlesztett verziója! A videóban bemutatom, ahogy egy kezdetleges fájlkezelőként működik. Mókásnak tűnhet az egyszerűsége, de már ez is jelentős könnyítés lesz a kézzel bepötyögött EXDOS parancsokhoz képest.
A megfelelő betűket leütve (pl. egy SD kártya esetén F,G,H,I,J,K) lehet meghajtót kiválasztani, a "." (pont billentyű) segítségével egy könyvtárral léphetünk felfelé, "\ " (per billentyű, német klaviatúrán oda-vissza kacsacsőr <>) pedig a gyökér könyvtárba léptet vissza. Természetesen a belső joystickkal mozgatjuk a kiválasztó csíkot és program betöltéshez az ENTER billentyűt kell lenyomni.

Az új ROM állományt a használati útmutató flash memória IC tartalmának felülírása résznek megfelelően lehet elvégezni. Többször teszteltük, nem lehet elrontani a szoftver frissítést! :-)

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szergitata.blog.hu/api/trackback/id/tr936845635

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása