majdnem minden ami ReTRo

alkatrész AMIGA 4000D alaplap - javítás 1. rész

2014/06/25. - írta: Сергей

... a múltkori AMIGA 4000D élesztéssel foglalkozó cikkben említettem, hogy ha olyan gépet kell javítanom, amiből nincs plusz példányom, akkor az elég kényelmetlen érzés... Pláne akkor vert a víz, amikor minden javítási pontot többször is leellenőrizve és még mindig nem volt meg a hiba oka. Az AMIGA pedig van olyan "barátságos" gépezet, hogy csak közelítő hibajelzést ad a működési hiányosságról. Szerencsére azt a problémát sikeresen megoldottam. Ennek örömére (hogy ez még egyszer ne ismétlődjön meg), vettem egy tudottan alkatrész állapotú AMIGA 4000D lapot. Annyit lehetett róla tudni, hogy sok sok éve halott és Lisa hibásnak volt jelölve. Ha jól emlékszem a történetére, akkor Ebay-en vették meg és Olaszországból érkezett hazánkba.
Általános állapotáról első ránézésre ennyit tudtam meg:
- minden SMD alumínium elektrolit kondenzátor hiányzik
- egy áram korlátozó dióda és két kerámia kondenzátor szintén (az egyik kerámia a forrszemmel együtt jött le)
- a két oszcillátor (28,6363 MHz és 50.0000 MHz-esek, az értéknek még lesz szerepe) helye üres
- majdnem a komplett audio rész vissza van bontva (LF347M jelű erősítő IC és két tranzisztor)
- a két KickStart ROM közül az egyik foglalatnál javítás látható (valószínűleg "szakszerű" ROM cserekor elszakadt pár vezeték) ami viszont ránézésre jónak nézett ki, de kimérni szinte lehetetlen lenne.

01 A4000D audio rész kicsi.jpg

Teszt nélkül nem ítélek alaplapot bontásra! Már megtanultam az évek alatt, hogy a mások által menthetetlennek tartott cuccok nagy része akár éleszthető is lehet (ez visszafelé általában nem igaz, amiről váltig állítják, hogy javítható, ott igazán komoly gondjaim szoktak lenni)... Nem pótoltam elsőre az összes hiányosságot (a bizonytalanra nem melózom órákat), csak azzal foglalkoztam, amik a "teszt működés" alapfeltételének számít.

03 A4000D kerámia kondik kis.jpg

Ezek pedig a tápvonalakon lévő szűrő kondenzátorok (ideiglenes kondenzátornak mindig 90 fokban behajtott és méretre vágott lábú furatszerelt elkót használok, ez látszik a két képen), a hiányzó dióda és a két kvarc oszcillátor voltak. Ennél több nem kell neki, hogy ha "akar", akkor működjön. A feltételezett Lisa IC hibától sem esem hanyatt, kb fél órás munkával cserélhető lett volna. Az oszcillátoroknál amúgy gondolkodóba estem. A LowEnd AMIGA gépeken 28,37516 MHz-es oszcillátorok vannak rendszeresetíve, a másik 4000 D alaplapomon viszont 28,6363 MHz-es van. Ez ugyan nem tűnik eget verő különbségnek, de fenn állt az elvi lehetőség, hogy időzítési problémákat okozhat az eltérés és emiatt nem indul be a lap. Minden esetre egy-egy precíziós foglalat segítségével elláttam az alaplapot két bontott oszcillátorral. Aztán bekapcsoltam, egyik ujjam a Lisa IC-n, másik a kikapcsoló gombon, hogy időben tudjak cselekedni. A mágikus füst nem szállt fel sehonnan és nem kellett villám gyorsan elkapnom az ujjam se. Nem forrt fel két másodperc alatt egyik IC sem 70fokra. Ezen felbuzdulva rátettem az AMIGA 500-nál rendszeresített A520 modulátort a videó kimenetre és varázsoltam neki képet. A szokásos néhány röviden felvillanó vékony fehér csík után (indul a Motorola CPU) zöld kép, piros kép, sárga kép, szürke kép (a fene tudja milyen színű volt, még nem melegedett be a TFT TV, olyankor nem feltétlen színhelyes a kép), van itt minden... Szóval az alaplap működik, csak az a kérdés, hogy miért nem stabil? További nyomkodást követően sikerült egy olyan konstellációt összehoznom (a hiba ok immáron egyértelműen a KS ROM-ra és környékére korlátozódott), ahol 3.1 KS ROM IC-kkel, lassabb ROM sebesség választó jumper beállítással elindult a lap.

02 A4000D élesztve kicsi.jpg

Az eredmény a képen látszik, ismét működik egy ezer éve halott AMIGA 4000D, egy toldott foldott 68EC030-as CPU kártyával, 2Mb chip memóriával és 16Mb fast rammal. Na persze a késztől még messze van, gyárihoz közeli állapotra szeretném hozni az alaplapot. Folytatása következik, hamarosan...

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szergitata.blog.hu/api/trackback/id/tr136413885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mustang74 2014.09.25. 10:09:02

Nagyon jó az a "kis monitor". Nekem is van egy, hálás jószág ahol nincs túl sok hely. :)
süti beállítások módosítása