majdnem minden ami ReTRo

Szegedi retro számítógép kiállítás, az ötödik

2014/06/01. - írta: Сергей

Ha jól emlékszem három éve tervezgetem, hogy ellátogatok Szegedre, a retro video, quartzjáték és számítógép kiállítás idején. Eddig ez nem igazán jött nekem össze, pontosabban az embernek az a kényszerképzete támad, hogy 230Km (nem légvonalban, hanem vasútvonalban mérve) valós távolság, amit megtenni nyűgös. Idén úgy alakult, hogy egy Szerbiában retro fanatikus sráccal is megbeszéltük (akivel még nem találkoztunk élőben), hogy kihasználjuk ezt az alkalmat és itt végre összefutunk, dumálunk. A kiállítás a Szent-Györgyi Albert Agórában került megrendezésre (2014. május 17-18 között), ismét több száz retro eszköz került ki az asztalokra, a polcokra és a vitrinekbe ADSR és SakmaN jóvoltából. Nem fotóztam, viszont videóztam, szerintem ez elég jó áttekintést ad a kiállítás anyagának mennyiségéről.


A belépőjeggyel megtekinthető volt az Agóra többi állandó kiállítása is. Aki nem járt még ott, annak kedvéért elmondom, hogy egy vadonatúj, európai színvonalú művelődési ház és múzeum funkciót betöltő épületről van szó. Nem mellesleg itt található meg kis hazánk egyik legnagyobb állandó informatikatörténeti kiállítása, rengeteg ritkasággal (a budai Műszaki Tanulmánytár hasonló jellegű). Többek között itt tekinthető meg a szegedi katicabogár (kibernetikus műállat) eredeti példánya és másik működő modellje. Régi jó szokásomhoz híven, a katica működését bemutató előadást felvettem videóra (a minőség nem HDMI, de a lényeg érthető). Szintén említést érdemel, hogy az Agóra otthont ad egy látványlaboratóriumnak, ahol a lézerfénnyel folytatott alapkutatások jelenlegi állásába pillanthatunk be. Láttunk fénytöréses, mikromanipulációs kísérleteket a lézercsipesszel és lézerrel működtetett mikroszkópikus fogaskerék áttételt. Szóval bátran mondhatom, hogy lenyűgözőek az Agóra ezen részei is.

Ha már ott maradtunk a hétvégére, akkor szétnéztünk. Szeged szép város, érdemes a belvárosában sétálgatni, nem kell nagyítóval keresni a látnivalókat. Meglepődve tapasztaltam, hogy mennyi az orosz és kazah sportoló ciril betűs kick boxing feliratú melegítőben, hát itt bizony komoly küzdősport élet lehet. ;-) A Borfesztivál pedig? A Széchenyi téren 180 pavilon volt felállítva, ennek örömére rendesen végig kóstolgattuk az ismertebb borházak kínálatát. Természetesen sajttal kísérve és némi lacikonyhával megtámogatva az este végét, nehogy gond legyen az ágy forgási sebességével. ;-)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szergitata.blog.hu/api/trackback/id/tr206243282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása