majdnem minden ami ReTRo

ENTERPRISE 128 SD adapter cartridge portra / SD interface on cartridge port

2014/03/15. - írta: Сергей

Rövid bevezető...
2013. október 1-én vásároltam egy Videoton TV Computerhez készült SD kártya illesztőt, a cartridge változatot. Ez a kiegészítő teljes egészében hazai fejlesztés. Pál lelkesedésének, kísérletező kedvének és kiváló munkájának az eredménye (ha lesz rá idő, írok egy ismertetőt róla, meglepő dolgokat hoz ki egy Videoton TVC-ből). Személyesen vettem át az SD kártya adaptert, az akkori beszélgetésből egy hosszú levelezés indult a fejlesztővel. Felvetődött a Videoton TVC – ENTERPRISE 128 közös hardver gyökerei okán a VTVC SD kártya illesztő átdolgozásának ötlete. A beszélgetést tettek követték, tervezgetés, méricskélés következett. Majd 2014 év elején az elkészült tervek alapján megrendelésre került a prototípusok NYÁK lapja és megvettük az alkatrészeket. Amikor összeépítettük az első prototípusokat, akkor az ENTERPRISE Forever fórumról ismert ZozoSoft-tól kértünk segítséget. Az anno Pál által megírt VTDOS SD kezelő I/O kódok alapján került sor az EXDOS rendszer kiegészítésére. Pár hardver és szoftver probléma kiküszöbölését követően már siker koronázta az erőfeszítéseinket!
Az ENTERPRISE 128 szépen működik SD adapterrel! Ugyan még nincs rendesen kihegyezve a szoftver része, de így is nagyon jó. Pokoli gyors a betöltés, szépen hozza a EXDOS floppy meghajtós időszak élményét. Egy NC szintű fájlkezelő program nagyon kell majd rá, meg pár hasznos UTIL, zene lejátszó, képnézegető és hajrá!
Hát ez bizony gyors és kiváló munka volt!

04 Ep128 SD prototípus kicsi2.jpg


A projekt állapota:
működő prototípus ENTERPRISE 128 SD adapter Cartridge portra - Rev 1.0
Szolgáltatások:
- A hardver lelke egy Xilinx CPLD chip.
- BASIC, EXDOS és SDEXT szoftvereket a felületszerelt flash memória IC-ben tartalmazza.
- Két kártya foglalatot tartalmaz: SD és microSD kártya számára, külön külön és párhuzamosan is használható.
- Cache memóriát tartalmaz.
- Egy IDE kártyához hasonlóan FAT12 kompatibilis, 32Mb méretű partíciókat kezel,
  jelenleg fejlesztés és tesztelés alatt.
- Rendelhető: a Rev 1.0 pár hónapon belül elérhető lesz.
- Fogyasztói ár: a NYÁK lap és az alkatrész árak változásának függvénye.

English summary ( sorry for my bad english ):
/2013. October 1./ I purchased a Videoton TV Computer SD card interface, the cartridge version. This accessory is entirely home-grown, Paul's enthusiasm, experimentation and excellence is the result of the work!
Personally I took the SD card adapter, then began a serious discussion of correspondence. It has been Videoton TVC - ENTERPRISE for common hardware roots of the idea of recasting SD card interface to ENTERPRISE 128.
The conversation has been committed, planning, assessment has occurred. Then the beginning of the year 2014 based on the final plans were to order the PCB prototypes Cards. When we built together the first prototypes, we asked for help from the forum "ENTERPRISE Forever" known ZozoSoft from. The code was based on the VTDOS codes (anno written by Paul) to make the ENTERPRISE EXDOS system to compatible. After eliminating couple of hardware and software problems have been rewarded for our efforts! The ENTERPRISE 128 will operate with SD card adapter! Well, that was certainly quick and excellent work!

- Project Status: working prototype ENTERPRISE 128 SD interface on cartridge port - Rev 1.0
Features:
- The soul of the hardware a Xilinx CPLD chip.
- BASIC, EXDOS, SDEXT software on the surface mounted flash memory IC.
- Two card slot: microSD and SD card, can be used separately and in parallel.
- Cache memory.
- FAT12 like a IDE HardDisk card, compatible with 32MB partitions,
   but currently under development and testing.
- Optional: Rev 1.0 will be available in a few months.
- Planned price: depending on the PCB and component prices.

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szergitata.blog.hu/api/trackback/id/tr675861884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zozosoft 2014.03.15. 22:15:11

Rövid megjegyzés: az EXDOS-t nem kellett FAT kompatibilissé tenni, mert már eleve az :-) Csak egy szabványos EXDOS bővítést kellett írni, ami gyakorlatban azt jelentette, hogy a létező IDE programomban lettek lecserélve a HW rutinok Pali SD rutinjaira.
Később jön majd a FAT16 kompatibilitás.

Сергей · http://szergely.sfblogs.net/ 2014.03.15. 22:16:18

@Zozosoft: én csak szerelem :-) a szoftveres részéből nekem ennyi jött át ;-)
süti beállítások módosítása