majdnem minden ami ReTRo

Alfa Data - a hanyattegér

2013/05/11. - írta: Сергей

... mostanában nem vágok bele komolyabb témákba... Az egyik, évek óta tervezgetett hardver kiegészítő prototípusa teszt állapotba került... Jó lenne hamar végleges állapotra hozni és tovább haladni, úgyhogy most egy könnyedebb poszt fog következni... :-)

AlfaData kicsi.jpg


Woody-tól kaptam ezt a fotón szereplő Alfa Data gyártmányú Trackball (erőltetett magyarítással hanyattegér) eszközt. Ettől a cégtől több különböző kiegészítőm is van AMIGA-hoz, de ilyenem még nem volt eddig. Azon melegében ki is próbáltam egy AMIGA 1200-ason és nagyon megtetszett, ezért úgy döntöttem, hogy egy önálló cikket megérdemel. :-) Ami első ránézésre szembe tűnik, hogy ez egy úgynevezett kristály változat (a másik átlátszatlan szürke golyós), vagyis a golyó átlátszó. Oké, de minek? ;-) Használat közben kiderült, ennek köszönhetően van egy olyan funkciója, hogy az AMIGA egereknél "megszokott" megbízhatatlan kattintást különböző színű LED-ek segítségével visszajelzi. A bal gomb piros színűre, a jobb gomb zöld színűre, a középső-hátsó gomb pedig folyamatosan világító pirosra változtatja a golyó színét. :-) Ez a nagyon szimpatikus tulajdonsága azonnal belopta magát a szívembe! A középső-hátsó gombjának funkciója WB 3.0 alatt a folyamatosan nyomva tartott bal gombnak felel meg. Ki tudja, lehet, hogy egyszer még ennek is hasznát veszem. Elvitathatatlan előnye a "normál" egerekkel szemben, hogy a görgő nem az asztalon (vagy egérpadon) csúszkál, hanem kézzel kel tekergetni, ezért lassabban koszolódik. Kicsit egereztem vele, a régi CCCP időket időző mérete ellenére teljesen jól megszokható a fordított használat. Jut eszembe, van még pár érdekes kivitelű egér, trackball és joystick otthon, lehet, hogy lesz belőle egy cikksorozat...
Természetesen nem tudtam ellenállni neki és szétszedtem. :-) Kerestem annak a lehetőségét, hogy a középső-hátsó gombhoz tartozó piros színű LED-et hogyan tudnám kicserélni mondjuk kékre. :-) A feladat nem lehetetlen, ha találok legközelebb kék színű SMD LED-et, akkor megteszem. A galériában további képek vannak, többek között például az, hogy sötétben milyen hátborzongató a kattintás-világítás. ;-)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szergitata.blog.hu/api/trackback/id/tr945291385

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása