majdnem minden ami ReTRo

June Bug 4.rész, Apollo 620 turbókártya

2012/08/15. - írta: Сергей

A June Bug-hoz (az előzőekben említett nehézség miatt 3. rész) csak néhány fast memória és turbókártya létezik, azok sem túl gyakori darabok...
Ezekről a CPU bővítésekről tudok, (ACT Elektronik) Apollo 620 - Apollo 630, (M-Tec)  E-Matrix 630 (T630 / Viper 630), új gyártásúak közül pedig az (Individual Computers) ACA 630 és a kis szériás (Szlovák home made) Furia s628. Párat kerülgettem már, de nem tudtam magam rászánni a lélektani határt jócskán túllépő áruk miatt... Az első accelerátor amit tényleg sikerült kipróbálnom, az az ACT Elektronik 1995-ben kiadott Apollo 620 nevű kártyája. Egy teljes értékű (nem EC) 68020-as processzort hajt meg 25MHz-en, ami az alaplapi 7MHz-hez képest egyáltalán nem lassú (sőt). PLCC foglalatos 68882 FPU lehetőséget tartalmaz, amely a CPU-val szinkron sebességen dolgozik. A készítők nem erőltették meg magukat túlzottan a ram kezelés kidolgozásával, egy darab 72 pin-es EDO modul fér rá, így a maximális fast memóriabővítés mérete 8Mb. Érdemes megemlíteni, hogy ezt a 8Mb-os álomhatárt csak az Apollo 630-asl és az ACA 630-al lehet átlépni! A technikai adatokról egyenlőre ennyit, nézzük meg közelebbről a kártyát. Mi történik, ha használni is szeretnénk?

Apollo 620.jpg


Első ami nagyon megdöbbentett, hogy ennek az ici-pici nyomtatott áramköri lapnak gyárilag ugyan van két gumi lába, de abból csak az egyik támaszkodik az alaplapra. Úgy látszik a gyártó (pedig németek voltak) nem tartotta fontosnak, hogy a hardverjük háromnegyed része ne a levegőben lógjon!? Egyszerűen sehogy nem sikerült stabilan elhelyeznem az alaplapon (mozdítás hatására elmászkált). Első körben öntapadós műszerlábból (ez a neve pl. a Lomex-ben) eszkábáltam neki plusz két pontos alátámasztást... :-) A képen látható láb szerencsémre pont méretes volt (nem kellett faragni), sok helyen kapható.

a láb 2.jpg
a láb 1.jpg

Így már stabilan felfekszik a helyére és nem a 68K-ra tűzött PLCC foglalaton csüng az egész. Nem kell erőteljesen nyomkodni, hogy a helyére menjen és ha hozzá érünk a ram modulhoz, akkor nem ugrik le a 68K-ról (legalább is elsőre nem ugrik le). Az alaplapon van négy darab vájat, ami eredetileg a HD tartó fém keret miatt került kialakításra (ez a kártyától amúgy sem férne vissza). A nyomtatott áramköri lap megtervezésekor igazán figyelhettek volna arra, hogy az egymás fölött helyezett lukak kiválóan alkalmasak lennének a kártya pl. csavarral történő lerögzítésre. Ennek hiányában erre nincs lehetőségünk, a végleges és elmozdulás biztos rögzítés módján még gondolkoznom kell... :-D

A következő "érdekesség" a kártya hűtésének teljes hiánya (első képen balról jobbra) a CPU, a vezérlő logika IC-je és az FPU össze vannak "dolgozva", nincs közöttük szabad hely. Emiatt ez a három IC "közösen" és intenzíven melegszik. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy a June Bug alkatrészei gyári állapotban is hajlamosak a komoly melegedésre. Nekem úgy tűnik erről a gyártó egyszerűen megfeledkezett?
Cirka egy órás használat után a kártya fast memóriája egyszerűen eltűnik a WorkBench alól. Érdekes, hogy ezt nálam úgy tette meg, hogy közben stabil marad (tehát nem vágta a gép hanyatt magát és nem is fagyott le). Megkérdeztem két HardCore AMIGA-st erről a dologról, ugyan ezeket tapasztalták, ismét egy tipikus Apollo betegségről van szó (lásd Apollo 1260). Itt sajnos még az a lehetőség sem áll fent, hogy a vezérlő logikát közvetlen ráforrasztom a lapra, mert a helyének kialakítása furaszterelt (az IC pedig PLCC).

A kipróbálás úgy zajlott, hogy az alaplap be sem volt dobozolva, tehát elvileg szabadon tudott szellőzni. Fel is tettem a kérdést magnak, hogy mi lenne, ha az egészet kompletten bepakolom egy A600 házba és összecsavarozom? :-(
Azt tapasztaltam, hogy 8Mb-os módban használva a kártya kevésbé melegszik, mint kevesebb memóriával. Oké, akkor 8Mb-vel kell használni, ezzel viszont egyéb technikai problémák merültek fel. Készítenem kell a kártyára fix hűtést, első körben a CPU-ra és vezérlő logikára rakok réz memória hűtőbordát. Ha ez nem elég (valószínűleg nem lesz elég), akkor oldalról (ránézésre hatékonyabbnak tűnik, mint felűről) egy egész kis méretű ventilátorral megpróbálom lefújatni a keletkező hőt (lesz róla szó, hogy hogyan sikerült). 

memória.jpg


Következő negatívum a memória kezelési módja lett, 8Mb fast ram beállítása esetén a kártya teljesen megfogta a PCMCIA portot. Itt valami árulás van! Az AMIGA oldalak írnak PCMCIA konfliktusról, de ennyire? Eddig abban a tudatban voltam, hogy ez a fajta összeakadás a portra rakható memória kártyákra vonatkozik (illetve két speciális esetben tapasztaltam ilyen 8Mb-s összeakadást a Zorro II bővítőknél, de még nem volt róla cikk). Anno A1200-on tudtam használni a 8Mb-os SpeedUp kártyám mellett a CF0:-át, itt ez sehogy sem megy! :-P
Szerencsére a fast memória mérete egy jumper segítségével visszakapcsolható 4Mb-ra (persze ha kisebb modult teszünk bele, akkor lehet 1 illetve 2Mb is). Azt találtam ki, hogy a hatékony fájlcsere / maximális memória funkciót egy kapcsolóval fogom váltogatni (ezért vettem ki a kompozit videó kimenet csatlakozóját, oda jön majd ez a bizonyos kapcsoló).

... mondok pozitívumot is! Ez a rész ugyan rövid, de a tulajdonképpeni lényeg végül is itt van! Minden felsorolt kellemetlenség ellenére nagyon jó ez a kártya, elégedett vagyok a teszttel! :-D Gyorsan és kényelmesen tudtam használni a WHDLoad alkalmazást. Némi szoftveres faragás majd szükséges lesz, mert pár OCS alkalmazás makacskodott, nem indult el a 68020-on (vagy az MMU hiánya miatt, vagy szoftveres KickStart-ot igényel), de ez szerintem minden 020-as turbó sajátja. A WorkBench 3.1 olyan gyors a 25MHz-es 68020 CPU-val, 2Mb chip és 8Mb fast memória társaságában mint a villám, nincs ok panaszkodni a használhatóságára.
Ha a sysinfó értékekre pillantunk, akkor látjuk, hogy kellően "harap". A HD kezelés háromszorosára gyorsult, a számítási teljesítmény egy picit kevesebb mint az AMIGA 2000-ben használatos GVP Impact Series-II kártyán. Magasan veri az összes eddig általam tesztelt AMIGA 500 turbinát (Accel14, Supra28, PAK68-1, M-Tec 68020i, M-Tec 68030, Mega-Midget Racer). Na jó ha egyszer elkészülök a Mega-Midget Racer felújításával (az egy 40MHz-es 68030-as szörnyeteg, két fajta memóriával), akkor azt nem fogja felülmúlni... ;-) 
sysinfo.jpg

Értékei a sysinfo szerint ilyenek, alap AMIGA 600-as értékei zárójelben látszanak:
- Számított sebessége 27,30 Mhz (7,09 Mhz)
- Dhrystones 4167 (524)
- CPU Mips 4,34 (0,54)
- FPU MFlops 0,70 (N/A)
- HD vezérlő átviteli sebessége: 1,850,428 Byte/Sec (637,819 Byte/Sec)
- Sebesség az alap A600-hoz képest: 2,76

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szergitata.blog.hu/api/trackback/id/tr214707648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása